Venturefonde kommer væltende

Danske startups henter flere penge fra de store internationale fonde. Hvad sker der, og er det godt eller skidt?

Har I bemærket den vilde udvikling på den danske startup scene? Startups rejser i stadigt stigende omfang funding fra nogle af de største og mest anerkendte udenlandske VC fonde. I dag Pento og Forecast. For nylig en lang række startups som Contractbook, Cluedin, Capdesk og mange andre.” Sådan spurgte Nicolai Højer Nielsen, investor, underviser og ex-vikarierende CEO for Penneo sidste uge på LinkedIn og svarede selv at det var en dejlig udvikling.

Større & hurtigere runder. Tendensen er global

Tendensen er global: “New investment rounds for the best scale-up stage companies are bigger, faster and more global than ever before” skrev Allan Taylor på Medium og som hans venturevirksomhed Endeavor Catalyst er godt placeret til den vurdering. Taylor gennemgik Crunchbase data  og en række (egne) eksempler på transaktioner, som han opsummerede sådan: “Global venture funding hit an all-time high of $125B in the first quarter of 2021, dominated by late-stage funding that, among other things, minted 112 new unicorns (privately-held companies with a $1B+ valuation) in less than 100 days.”

Noget af det Allan Taylor bemærker er den geografiske spredning, der ikke kun gælder Europa, men fx Loft (Brasilien), Flutterwave (Nigeria), Kaval (Mexico) dLocal (Uruguay) med internationale venture- late stage investeringer. Han angiver flere årsager til fænomenet, herunder at der nu er mange beviser på, at ikke kun virksomheder fra USA og Kina kan skalere stort.

Kapital strømmer til venturefonde

Vigtigt er, at mere traditionelle børsfokuserede fonde går ind iventure-markedet. Fx har hedgefonden Tiger Global med 400 mia. kr. i forvaltning alene foretaget over 60 ventureinvesteringer i 2021, bl.a. ud af deres seneste venturefond på 40 mia. kr. Tilsvarende historik gælder formentlig for Sequoia, Accel, a16z, Founders Fund, Insight, General Atlantic, Softbank, TCV, Alkeon, Coatue, Dragoneer, Altimeter osv. LP’er har overflod af ledig kapital og lægger dem bl.a. ind i venturemarkedet.

Unicorns vokser nu (også) udenfor USA og Kina

“This year, in the first 7 days of April, there have been 15 announced funding rounds for $1B+ companies, more than double the number that took place in the whole month of April in previous years.” Ud af de 15 unicorns er ifølge Crunchbase, kun 4 fra USA og ingen fra Kina. 11 kom altså fra andre markeder som Indien, Mexico, Singapore, South Korea, Australien, Holland og Uruguay.

Som Taylor skriver har ‘Corona’ og ‘Zoom’ i høj grad bidraget: “Only time will tell if this is actually “the end of geography,” but in the first 100 days of 2021, it certainly feels like we are trending in that direction”.

 

Konkurrence og tempo er – mestendel – sundt

Nye mere specialiserede fonde som fx Rockstart, Antler og JOLT er kommet på det seneste. Og det er nyttigt, fordi de bidrager med viden på felter, hvor vi kan have svært ved at have volumen til danske fonde.

Tommy Andersen, CEO i byFounders og formand for regeringens iværksætterpanel konstaterede, at konkurrencen er sund og at der så var kortere tid til at vurdere dealflow inden udenlandske ventures var i forhandling. Dermed også sagt, at founder-investor forholdet ikke bare byder på reverse pitching, men styrker founders muligheder – og alt andet lige driver priserne op. Om det sidste så egentlig er sundt, kan diskuteres. For der kan med lavrente politikkens konsekvens af store aktieformuer flyde så meget høj risikovillig kapital ind fra udlandet, at vi risikerer en boble.

Nu er det jo ikke nyt med udenlandske ventures i Danmark. Bl.a. Udenrigsministeriet og Invest in Denmark har gjort en del for det trække investorer til landet, ifølge strategien helst grønne, lokale og videnstunge. TechBBQ, #CPHFTW, DanBAN og andre har haft årlige udenlandske venture-dage. Og Atomico, Accel Balderton Capital, Idinvest Partners, Triton, Y Combinator og mange flere, herunder ovennævnte Endeavor har været på event-scenerne.

Især vil det være nyttigt, hvis de bliver mere systemiske, bliver en aktiv del af vores økologi og ikke bare cherry-picker enkelte for at føre dem hurtigt ud. Udlånsvirksomheden Kinnerton har fast kontor nede ved Esplanaden. Balderton og de andre nævnte har ikke.


Før Udvandringen dal

Jeg har ikke opdaterede tal for udenlandsk venturekapitals formåen her i 2021, men det er jo ikke sådan at landet bliver væltet. Stadig er det vel sådan, at det er de danske venturefonde fra Seed Capital til PreSeed Ventures, fra byFounders til Nordic Eye, fra Heartcore til Heartland og fra Alpha Nordic til Bumble, der især rejser meget LP-kapital til investering i landets startups, herunder også corporate ventures som Augustinus og Novo Holding eller statslige som ATP og Vækstfonden Venture.

Problemet i Danmark er ikke manglen på venture kapital, men på growth kapital. For når der til én scaleup skal rejses et trecifret millionbeløb, begynder det at tynde ud i rækkerne. Det er det problem, som jeg før har beskrevet som Udvandringens Dal. Det problem med vækstkapital hen over Udvandringens Dal optager også Esben Gadsbøll og tech startup brancheforeningen, BTS. Og som jeg antydede i fredags, og nu er officielt, vil Aktive Ejere nedsætte et nyt udvalg. Nyt fordi Gregers Kronborg fra samme og DanBAN før har beskrevet problemet, ligesom Axcelfuture i 2016, der fokuserede på manglen på en vækstbørs. Og det problem er der stadig. For ud over den hidsige diskussion for og imod Nasdaq First North noteringerne siden 2017 (der falder i en første for dårlig periode, og i en anden bølge der gennemsnitligt er over hovedbørsens afkast) bliver der noteret væsentligt færre startups i Danmark end i vores nabolande. Og der er for få institutionelle til at bakke op om større noteringer af scaleups.

Er vi så glade?

Nicolaj Højer udbrød som sagt “dejligt” ved synet af de mange varme udenlandske venture investeringer i danske startups i dette kolde forår. Og vi skal være glade for, at der kommer udenlandske ventures til Danmark. Dels fordi vi er et for lille land til mange af de specialiserede venturefonde og fordi de tilfører viden og netværk. Dels fordi deres investeringer skaber vækst, værdi og arbejdspladser. BNP-regnskabet er meget positivt. Helt ligesom med de udenlandske studerende. Om der så lige er politisk gehør for det, er en anden ting.