Ugens startup: Stenocare – skal cannabis omsider tages seriøst som receptpligtig medicin?

Kan medicinsk cannabis være løsningen på, at hver 10. ifølge WHO lider af kroniske smerter? Svaret er et rungende ja, hvis man spørger Thomas Schnegelsberg, co-founder og CEO i børsnoterede Stenocare. Startuppen har været på en turbulent rejse med en aktie der, trods legalisering af cannabis, har været langt, langt nede. Nu mener de, at billedet kan vende.

Stenocare gik på børsen i Stokholm i 2018 med en IPO-kurs på 8,8 DKK. Der har siden været store bølgedale for startuppen, der ift. entreen i Stockholm er faldet med 63% til en kurs på 3,24 DKK.

Den udvikling er der ikke noget odiøst i, når man i bakspejlet zoomer ind på nogle af forholdende i industrien, mener CEO Thomas Schnegelsberg.

Han forsøger at minde om, at det er en industri, der har lidt under, at hvad der startede som en enorm hype, endte som en katastrofe. Det globale cannabis aktieindex faldt i perioden 2021-2023 med 85%.

Sandheden er, at der for nogle år tilbage var et mega-high for cannabisvirksomheder, hvor fonde nærmest stod i kø til at give dem penge. Vækstvirksomheder i USA og Canada havde jo Black-Friday hver dag i to år, hvor de investerede helt vildt. De investerede voldsomt i drivhuse til dyrkelse af cannabis, som i dag bliver brugt til at dyrke tomater og agurker. Der opstod en massiv overkapacitet i dyrkningen pga. de mange +100.000 m2 drivhuse. Det var ikke rentabelt at bruge dem, så de blev nedskrevet og solgt til almindelige gartnere”.

Thomas tilføjer, at det store opsving var usundt, og at Stenocare forsøgte at distancere sig fra det.

”Vi er nok lidt jyske i det. Vi troede ikke på, at det var en gangbar forretningsmodel. Vi sagde, at vi i stedet skulle købe småt og i moduler, som gør det muligt at skrue op og ned i produktion og kapacitet efter, hvordan markedet ser ud.”

 

– Udnyttede I ikke selv industriens momentum til at rejse kapital? Først på Spotlight i 2018 og to år senere First North i ´20, som samlet set har skaffet jer 50 mio. kr.?

 

Der var stor opmærksomhed omkring vores nye industri, og det hjalp da til at få investorerne til at lytte til vores business case. Men vi var tydelige i at positionere os på en anden måde end nordamerikanerne. Vi sagde højt, at der var en stor hype, og noget af det ikke var holdbart. Vi sagde f.eks., at vi ikke ville være de største – vi ville i stedet være de bedste til at levere farma-produceret medicinsk cannabis”.

 

Nåleøjet Danmark

Spørger man Thomas Schnegelsberg, har problemet været, at canadiske og amerikanske aktører har forsøgt at komme ind på det europæiske marked uden at forstå, at det at blive godkendt, er lig med en masse krav, regler og standarter for kvalitet.

Jeg talte med mange af de canadiske producenter, som forsøgte at komme ind på det danske marked, som hurtigt sagde: Nu tager vi ind til Lægemiddelstyrelsen, og fortæller dem, hvordan tingene hænger sammen.”

Det tager tid at få et produkt godkendt af Lægemiddelstyrelsen i Danmark – særligt når det handler om cannabis. Noget nordamerikanerne grundlæggende ikke havde nogen fornemmelse for, mener Thomas Schnegelsberg.

Stenocare var begunstiget af deres mere ydmyge tilgang. Det er måske det, der gør, at de stadig har en plads i en vanskelig branche.

”I 2020 havde producenter i Danmark forsøgt at komme gennem det nåleøje, det er at opnå Lægemiddelstyrelsens godkendelser med 70 forskellige produkter. Kun Stenocare og 2-3 andre er lykkedes. Vi er de eneste, der har godkendte cannabisolieprodukter på markedet til forsøgsordningen”, fortæller Thomas Schnegelsberg.

I år forventer Stenocare at omsætte for 6,5 mio. kr. fordelt på salg i de seks lande, hvor de har deres 10 receptpligtige produkter godkendt. Dog havde de et driftstab på ca. 20 mio. kr.

Vores underskud skyldes, at vi er i en stor investerings- og udviklingsfase af den fabrik, vi er i gang med at bygge i Danmark”, siger Thomas Schnegelsberg.

Stenocare har indtil videre investeret ca. 50 mio. i deres fabrik, som skal bruges til, at de kan eksportere deres varer rundt i verden. Thomas fortsætter:

”Det er dén (fabrikken red.) og vores seks markeder, som gør, at vi forventer at fordoble omsætningen i 2024, og at vi når breakeven i slutningen af samme år.

Der er ekstremt mange udgifter i denne opbyggende fase, vi er i. Men kigger du på den gren af os, der handler om, hvor mange varer vi sælger, så er det en buldrende forretning vi har”.

 

Et vendepunkt i lægeverdenen?

Thomas Schnegelsberg føler sig overbevist om, at lægeverdenen er nået til et sted, hvor det er naturligt, at man kigger mod alternativer.

Vi har længe stået midt i en alvorlig sygdomssituation, hvor en alt for stor del af befolkningen lider af kroniske smerter.”

Kroniske smerter er ekstremt underbelyst problem af tre årsager, fortæller Thomas Schnegelsberg.

1) De (smerterne) kan ikke ses; 2) De bliver sjældent taget seriøst, fordi de ikke altid behøver at være koblet til alvorlige sygdomme; 3) De behandles med opioider, som midlertidigt fjerner smerterne. Den sidste årsag er ikke en holdbar løsning på problemet.

Det er på tide, at vi gør op med de fordomme, der lige nu spænder ben for, at enormt mange mennesker kan få den hjælp, de har brug for”, lyder det fra Thomas Schnegelsberg.

74-150 mio. lider af kroniske smerter. Den mest anvendte behandling er opioider, som samtidig har en række bivirkninger for patienterne og omkostninger for samfundet. ”The White House Report” anslog i 2017, at de samlede årlige omkostninger til misbrug af opioider løb op i $500 mia. alene i USA.

Medicinsk cannabis findes som tørret granulat som ryges, som tabletter eller som olie, der indtages med en doseringssprøjte.

 

Endnu Ikke videnskabelige evidens

Thomas Schnegelsberg fortæller, at læger i stigende grad er begyndt at se cannabis som et reelt alternativ på trods af, at der ikke er videnskabelig evidens.

Selvom der ikke er fase 1-3 evidens (i traditionel lægemiddel forstand), så findes der alene i ”National Library of Medicine” allerede 272 kliniske studier og resultater for behandling med medicinsk cannabis – hvoraf 40 specifikt dækker smerteområdet.”

Industri analytikere (Prohibition Partners) har vurderet, at det Europæiske marked for medicinsk cannabis vil vokse fra 0,5 mia. £ til 2.1 mia. £ i 2027.

Efterhånden som resten af verden legaliserer medicinsk cannabis, vil det globale potentiale for pharma-producerede produkter blive meget større, og det er det, som Stenocare arbejder på at positionere sig til at kunne udnytte.”