Ugens startup: MedicQuant – Aarhus-forskere hjælper læger i kamp mod tiden

Hvilken katastrofe en blodprop kan udgøre for en familie, og hvilket rædselsfuldt efterspil slagtilfælde selv for de overlevende kan medføre, kender de fleste til og behøver derfor ikke specificeres nærmere her. Når katastrofen rammer, har de siden 2010 anvendte super-blodfortyndere trods sine altovervejende positive virkninger, været årsag til lange ventetider på laboratoriesvar for akutpatienter. En daglig rutine, der trækker tænder ud for patienter og pårørende, og ikke sjældent ender fatalt. Nu peger meget på, at Aarhus-virksomheden MedicQuant har løsningen.

Hver dag ruller i gennemsnit 33 danskere ind til hylende sirener på akutmodtagelsen med en blodprop i hjernen. I stedet for med det samme at slå til og foretage de relevante indgreb, er hospitalet tvunget til at igangsætte en nerveflossende venteperiode. De fleste ældre danskere er nemlig på blodfortyndende medicin, og derfor risikerer læger at tilføje ’hjerneblødning’ til listen af patientens i forvejen akutte problemer, hvis de uden videre går i gang med at lave en blodpropsopløsning. Mens hvert minut tæller, skal mindst en time og ofte - især i udlandet - meget længere tid derfor bruges på at afvente svar på en blodprøve.

Pro-medlemskab?

Støt missionen om økosystemets stemme. Få tjek på de vigtigste personer og dagsordener – og nå ned under alle hurra-nyhederne.

Tryk her

Allerede medlem? Log ind her: