Toke Kruse: ’Løvens hule’ på DR snupper ejerandele; det gør disse alternativer ikke

Som iværksætter er der mange forskellige måder at få investeringer i din virksomhed, men hvordan får du starthjælp til iværksætteri, hvis du samtidig gerne vil beholde styringen over din virksomhed? Iværksætter Toke Kruse giver fire bud.

Igen er DR aktuel med iværksætterprogrammet ’Løvens hule’, hvor de fem investorer er linet op, klar til at investere i de håbefulde iværksættere, men hvor du også skal slippe ejerandele.

Der er intet galt i at lade sig udvande og give ejerandele til investorer, men der er også andre alternativer, som kan være sundere for dig, din virksomhed og dit iværksættereventyr. Ja, faktisk var det først efter 15 år som iværksætter, at jeg selv valgte at tage investorer med i min virksomhed. Få her nogle gode, konkrete råd, som du kan tage med i dine overvejelser, før du afgiver ejerandele.

Hvordan gjorde jeg selv?

Jeg kan starte med min egen historie med regnskabsprogrammet Billy, som er en af de virksomheder, hvor jeg har haft rig mulighed for at få investorer ombord, men jeg sagde nej alle gangene. Hvorfor?

Jeg ville være min egen herre og ikke være underlagt stramme deadlines og budgetforventninger. Jeg ville bygge Billy, fordi mit mål var at bygge det bedste uden at fokusere på vækstmål. Det tog tid, men slutproduktet er jeg stolt over.

Det er klart, at jo flere penge du har, jo flere initiativer kan du sætte i gang, men for en investors synspunkt kan der være andre kortsigtede interesser end dig som stifter, hvilket kan give skævvridninger i, hvad der er vigtigst.

Det er ikke, fordi det er en dårlig idé at invitere investorer med ombord, men det er ikke kun en dans på roser. Det bliver heller ikke bedre af at gå venturevejen, hvor du helt sikkert gearer din forretning efter nogle relativt heftige mål. Og når du dem ikke, strammes skruen. Det er ikke kun Billy, hvor vi valgte denne strategi, det samme gælder for min anden virksomhed, lønprogrammet Salary, hvor vi er seks, der har haft penge selv og derfor har kunnet finansiere udviklingen.

Du står måske i en situation, hvor du kunne have været tilfreds med at have en forretning, der gav et par millioner i overskud, mens en investor har et ønske at få sine penge 5-10 gange igen.

Hvis ikke investorer er vejen, hvad så?

Nu tænker du måske, hvad hvis du har brug for eksterne midler, fordi du ikke har dybe lommer selv; hvad gør du så? Her giver jeg dig indsigt i fire alternativer, som måske koster nogle relativt høje renter, men hvis du formår at klare dig gennem skærene og får betalt af på de lån, du tager, kan det være langt billigere og uden de samme stramme krav om afkast.

Beskrivelserne nedenfor udpeger samtidig, hvad der egner sig bedst til hvilke projekter og det stadie, din virksomhed er på.

  1. Friends and family

Det er langt fra alle, som har denne mulighed. Men hvis du har, kan du gå til familie og venner, som jo har den fordel, at de kender dig godt og ved, at de kan stole på dig. Det er ikke en så dansk ting at gøre (omend normalt i USA), men muligheden eksisterer og kan være lige netop det, der skal til, før du kommer rigtigt ud over rampen. Tag dog med, at der også er en risiko ved at låne penge af dine nærmeste. Tænk dig derfor godt om en ekstra gang, før du går den vej.

  1. Banken i det tidlige stadie

Begynder din virksomhed at have omsætning, og kan du bevise eller sandsynliggøre over for banken, at du har fat i en virksomhed i vækst, er banken selv i den tidlige fase en mulighed. Den er som udgangspunkt relativt modvillig mod at tage risici, og du skal regne med, at får du en kassekredit, skal du personligt hæfte for den.

  1. Vækstfonden

I nyere tid, altså inden for de sidste fem år, er Vækstfonden blevet en organisation, som er statsstøttet og i flere omgange har lånt penge til virksomheder, hvilket er på niveau med banken ovenfor; dog uden at du som ejer bliver udvandet. Det er reguleret, så der er masser af begrænsninger. Men første stadie er, at du kontakter dem og deler dine budgetter og omsætningstal med dem.

  1. Crowdfunding

En anden mulighed er, at du crowdfunder dit projekt, hvor en stribe private personer og evt. virksomheder spreder risikoen mellem sig for derved at kunne tilbyde dig et lån. Denne form for låneinstrument er relativt nyt, men har du en god og gennemskuelig case, kan dette være et godt alternativ.

Held og lykke!