Adm. direktør i Billy, Jonas Midtgaard og stifter og bestyrelsesformand Toke Kruse. Foto: Billy.

Toke Kruse: Jeg var ikke længere den rette CEO

Serieiværksætteren Toke Kruse solgte i sidste måned den amerikanske del af sin virksomhed Billy. Men det betyder ikke, at væksteventyret er slut. Nu er fokus at få den originale danske forretning til at vokse – i udlandet. Og med hjælp fra den rette CEO, der ikke længere er ham selv.

”Det kan virke counter-intuitivt, men i andre konstellationer virker det helt naturligt. Det bliver mødt med skepsis, fordi vi er vant til, at der er én ved styrepinden. Men der er også oftest to forældre, som opdrager et barn. Det skal vokse og lære, og et fællesskab giver et stærkere barn.”

Toke Kruse taler selvfølgelig ikke om sine børn. Men som mange andre iværksættere bruger han analogien at opdrage børn om at bygge en virksomhed. Han har opfostret flere – virksomheder, altså – og er nok bedst kendt som iværksætteren bag regnskabsprogrammet Billy.

Den rette i spidsen

I marts 2019 solgte han efter syv år i USA den virksomhed, som står bag den amerikanske version af Billy, til Lendino. En amerikansk virksomhed, der udsteder lån til små og mellemstore virksomheder. Det er sådan, vi kommer til at tale om styrepinde og forældreroller.

”Allerede et halvt år efter lancering af Billy i Danmark rejste jeg til USA. Det var i starten af 2012. Mit visum faldt på plads. Jeg havde købt både billy.dk og et amerikansk domæne. Jeg havde på det tidspunkt været iværksætter i ti år og vidste fra starten, at jeg ville stifte min næste virksomhed i Danmark, men at den skulle være international fra start,” siger han.

Han kom tilbage til Danmark i 2015. Det var der, tanken om at være flere om styrepinden manifesterede sig.

Foto: Toke Kruse/Billy.

”Jeg ansatte en professional direktør i Billy Danmark, da jeg kom hjem. Jeg måtte konstatere, at jeg ikke kunne være direktør i både Danmark og USA. Jeg indså, at jeg ikke var den rette som direktør mere, da jeg atter kom til Danmark. Det gav mig noget selvindsigt. At jeg ikke skulle stå i front for Billys drift mere,” fortæller han.

Del og hersk

Han ejer i dag stadig mere end 90 procent af det danske Billy ApS og er fortsat formand. Men i 2015 ansatte han Jonas Midtgaard som administrerende direktør.

At erkende, at nu var det en anden som skulle lede teamet og bygge standard operation-procedurerne, var usædvanligt.

”Produktet var færdigt i sin første version. Som stifter kunne jeg efter enorme mængder arbejde og over fire år overlade min virksomhed til en anden. Det var noget helt specielt, fordi man kunne sætte lighedstegn mellem mig og Billy. At erkende, at nu var det en anden som skulle lede teamet og bygge standard operation-procedurerne, var usædvanligt. Men jeg tror, mange kunne lære noget af det,” siger han.

Udvikleren og den klassiske CEO

Toke Kruse beskriver sig selv som en idémand. Ham, som starter virksomhederne op – udover Billy har han på nuværende tidspunkt også Bilagscan og er medejer i Salary.dk og Moneyflow – og omdanner idé til forretning. Men ham, der sørger for MUS, barsel og drift, det er Toke Kruse ikke.

”At være idéskaberen er min styrke. Derfor er der også to direktører i mit andet startup, Bilagscan. Jeg har valgt, at der er én rolle til de administrerende processer og til at styre teamet, og så én, der står for den langsigtede strategi og sikrer væksten. Det sidste er mig, mens Dan Rose står for den anden klassiske del af CEO-arbejdet i Bilagscan,” siger han.

”Man må give lidt for at få lidt”

I Jonas Midtgaard fandt Toke Kruse en, som kunne strukturere teamet i Billy og sætte gode processer og rutiner op. Opgaver, som Toke Kruse ser som en spændetrøje. Noget, som andre er meget bedre til end ham, og derfor er det vigtigt, at han har turdet indse det og overgive det ansvar til mere kompetente kræfter. At dele lederskabet.

Det er ikke ofte, man ser det i startups – faktisk skal man op i meget store virksomheder, før man ser opdelingen med to administrerende direktører. Og det er heller ikke alle opstartsvirksomheder, der har råd til at ansætte to ledere af den kaliber.

”Nej, det er rigtigt, og derfor tog det også noget tid, før vi havde økonomien til at ansætte Jonas i Billy ApS. I en lille virksomhed kan én direktør godt klare alle opgaverne. Men når man går i operation mode, skal man stille sig selv spørgsmålet, om man kan gå fra 5-7 personer op til 30 på en hensigtsmæssig og agil måde. Er man solo-stifter har man en klar vision og er formentlig innovativ af natur, og så skal man ud og finde en, der kan tage administrationen og sætte gode rutiner op. Det koster. Men så må man aflevere lidt ejerandele i troen på, at en ekstra administrerende direktør kan bygge vækst ind i virksomheden,” siger Toke Kruse, som også gjorde Jonas Midtgaard til medejer.

Når man går i operation mode, skal man stille sig selv spørgsmålet, om man kan gå fra 5-7 personer op til 30 på en hensigtsmæssig og agil måde.

”Man må give lidt for at få lidt. Jonas kan noget, som jeg ikke kan. Jeg startede Billy op, men han skruede det op i operation mode med en drift, der virkelig fungerer og er skalerbar,” siger Toke Kruse.

Fælles fundament for ekspansion

Og det er det fundament, der nu har gjort, at han kan begynde sin ekspansionsstrategi for Billy ApS.

”Det var et strategisk valg at sælge vores amerikanske aktiviteter fra og indgå en licensaftale med Lendino, som gør, at vi er blevet meget mere fleksible som organisation. Var vi en bil, så er Billy motoren, men på kølerhjelmen i det amerikanske marked står der Lendino. Det bliver markedsført som en nyt Lendino-produkt, og de slipper for at bygge bilen. Den skal bare males i deres farver, samtidig med at det ikke afholder os fra at gå ind i USA på et senere tidspunkt, hvis det giver mening,” forklarer Toke Kruse.

Den mulighed for skalering bygger på, hvordan han skabte Billy fra start.

”Billy har som sagt aldrig været bygget kun til Danmark. Det er bygget på et open REST API, som betyder, at man let kan integrere til nye lokale software-underudbydere. Vi har altså en software, som er skalerbar ind i andre lande på en meget effektiv måde, hvor man kan tilføje regler og sprog for specifikke regioner, og hvor vi kan lade andre overtage koden, når vi først har stået for at ordne grundproduktet,” siger han.

Når jeg starter noget op, tænker jeg altid, hvordan det kan blive stort.

To til tango

Først skal Billy ApS til Sverige. Herfra kommer iZettle, hvor Toke Kruse pointerer, at Billy var det første regnskabsprogram med dyb integration til succesen iZettle.

”Når jeg starter noget op, tænker jeg altid, hvordan det kan blive stort. Det er helt naturligt, at Billy skal ind i flere lande. Især efter USA. Det har lært mig meget om mig som person. Jeg er ikke typen, der kommer og går 9-17. Jeg skal udvikle og idégenerere og så kunne trække mig helt ud af driften på et tidspunkt. Det er en fordel at være to til at lede, så man hver har sit fokusområde,” siger han.