Vi tager selvfølgelig situationen seriøst, ligesom man bør og skal, men vi har overordnet et positivt syn på situationen. Vi arbejder helt som normalt med at planlægge årets TechBBQ,” siger Sune Thomsen, kommunikationschef i TechBBQ.

Tech-festivaler og corona: Aflyst eller ej?

Først lukkede Danmark ned, så fulgte erhvervslivet med. Internationale tech-festivaler, som skulle have været afholdt her i løbet af forårsmånederne, aflyser nu på stribe. Men hvordan ser det ud herhjemme?

Verden har mildest talt fået en svær start på det nye årti, og det gælder også for iværksætterbranchen. Som konsekvens af den verdensomspændende coronapandemi er samfund blevet lukket ned, medarbejdere sendt hjem på ubestemt tid, og erhvervslivet sat på hold. Hvad angår iværksættermiljøet, gælder det samme. Siden der ingen udsigt er til, at coronavirussen aftager lige foreløbigt, har tech-festivaler verden over taget konsekvensen og aflyst.

For små to uger siden meddelte verdens største tech-festival, SXSW, som afholdes i Austin, Texas, at det ville være umuligt at afholde årets festival på nuværende tidspunkt. Derfor er arrangementet blevet aflyst til stor fortrydelse for holdet bag. På deres website skriver festivalen således:

”Dette er en sørgelig tid for festivalen, for vores ansatte og for vores community af kunstnere, lærere, musikere, filmproducenter og små virksomheder, som støtter dette årlige event. Austins beslutning om at aflyse SXSW på grund af bekymringer om COVID-19 var den rette beslutning, men det har rystet os såvel som de tusinder af mennesker, som hjælper med at gøre SXSW til et ekstraordinært og unikt event.”

Festivalen, som skulle have fundet sted d. 13.-22. marts, skriver i øvrigt, at det ikke har været muligt at udskyde arrangementet, og derfor bliver årets SXSW Festival altså aflyst helt. For fem dage siden valgte tyske OMR Festival at følge trop og har altså ligeledes aflyst årets arrangement på grund af coronavirussen og usikkerheden omkring situationens udvikling. OMR 2020 skulle have fundet sted d. 12.-13. maj, og heller ikke her tyder det på, at der bliver mulighed for at rykke festivalen til senere på året.

På hjemmesiden skriver OMR i hvert fald, at de er ’knuste over at være nødt til at aflyse OMR Festival for den første gang i deres historie’, og desuden, at de håber på, at ’vi i fællesskab kan skabe en endnu større og bedre OMR Festival i 2021’, når vi – forhåbentlig – er sunde og raske igen.

TechBBQ afholdes

Både SXSW og OMR har altså været nødt til at skuffe deres mange tusinder af deltagere med en aflysning i år – men hvordan ser det ud med de danske tech- og startupevents, som ligger på den anden side af sommeren?

Selvom fremtiden endnu er uvis, tyder noget på, at vi skal vente med at bekymre os om danske aflysninger. I hvert fald meddeler Sune Thomsen, kommunikationschef hos danske TechBBQ, at man sagtens kan bestille sine billetter til Skandinaviens største iværksætter- og innovationsevent, som finder sted i september. TechBBQ har ingen planer om at aflyse.

”Vi tager selvfølgelig situationen seriøst, ligesom man bør og skal, men vi har overordnet et positivt syn på situationen. Vi arbejder helt som normalt med at planlægge årets TechBBQ,” siger han.

Sune Thomsen kan endnu ikke sige konkret, hvordan årets event kommer til at forløbe, men han påpeger, at andre lignende arrangementer som eks. London Tech Week og 20/20 i Amsterdam stadig står til at blive afholdt. Ligeledes er planen at afholde årets TechBBQ som planlagt.

”Vi holder øje med situationen løbende ligesom mange andre, og vi tager selvfølgelig alle de udmeldinger, der måtte komme, seriøst. Situationen lige nu er endnu en ting, vi skal have med i vores overvejelser, og det bruger vi selvfølgelig også lidt krudt på,” forklarer han.

”Men selvom vi er i en træls situation lige nu, føler vi os sikre på, at startupøkosystemet har brug for en tech- eller innovationssummit i slutningen af året for at komme ud på den anden side. I den forbindelse tror vi, at vi kan bidrage positivt. Uden at afsløre for meget kan jeg sige, at der er god interesse fra både startups og investorer.”

Den italienske minister skulle være kommet…

Siden 2012 har Nordic Startup Awards samlet det bedste fra det nordiske startupfællesskab med ambitionen om at anerkende og fejre tech-miljøet i regionen. Den årlige startupfest blev hurtigt så stor en succes, at den brød ud af Norden og i dag har spredt sig til hele verden. I dag er Nordic Startup Awards en del af Global Startup Awards-paraplyen, der begyndte i Danmark og i dag er et platformssetup, som andre regioner i verden benytter efter Nordic Startup Awards-skabelonen. I dag er der Startup Awards i mere end 60 lande på tre kontinenter, og det har konstant vokseværk.

Men nu er også de løbet ind i problemer.

”Global Startup Awards har helt sikkert mærket virus fra dag 1.,” siger grundlægger og CEO Kim Balle. ”Vi havde global finale i Kina 10.-14. december i Changsha, som ligger i Hunan. Det er alvorligt, fordi det disrupter fuldstændig de planer, vi har. Vi havde en aftale om at afholde de næste to Global Startup Awards i Kina i andre byer, men det er vi ikke længere sikker på, er en god ide.”

Finalen til South Europe Startup Awards, der skulle have været afholdt i Torino i Italien, er også blevet udsat. Der var ellers planlagt ”det helt store.”

”Den nye italienske minister inden for innovation skulle være kommet. I sidste øjeblik lavede det regionale team det om til en online-ting. Top 100 Saudi Innovations Brands er også udsat fra april til september, og vores nyeste projekt Arctic Future Challenge har vi også udsat nomineringerne fra i dag til april,” fortæller Kim Balle, der understreger, at han ikke er nervøs over udviklingen, men ser det som udfordring.

Kriser åbner for nye muligheder

Kim Balle tror på, at den nuværende situation vil få folk til at tænke lidt anderledes og give arrangører som ham nye ideer og alternative måder at afholde events på.

”Vi ser det som en mulighed, der gør, at vi skal ændre retning. Det er noget, vi har tænkt på længe, at det ville være relevant at kunne lave onlinekonkurrencer. Vi har allerede softwaren til at køre vores competitions, og vi har planer om at lave it-support til de koncepter, vi har kørende rundt omkring. En slags onlinekonferencesoftware,” siger han.

Global Startup Awards’ forretningsområde er, at lave konkurrencer og matchmaking mellem corporate, governments og startups. Nogle gange udformer det sig i et awardshow, andre gange er det en todages workshop. I hele det space ville det være oplagt at have et onlineunivers, der kan løse de opgaver, uden at deltagerne behøver at flyve rundt for at møde hinanden, fortæller Kim Balle:

”Det kunne godt være, at vi fremover går i retning af at afholde vores globale finale som en kombination af et tv-show og en onlineplatform, men hvor vi stadig fokuserer på networkdelen ved hjælp af matchmaking.”

Kim Balle tror, at tech-events og tech-festivalerne på sigt nok skal klare den, medmindre coronavirussen er noget, der vender tilbage hvert eller hvert andet år. Men han understreger, at det at drive tech-festivaler og tech-events ikke er nogen økonomisk guldgrube, og derfor kræver det forståelse og tålmodighed for alle de aktører, der indgår i dette økosystem:

”Jeg tror, at det, vi oplever nu, er et bump på vejen. Men det, som kan være farligt for de tech-events, vi kender, er, at de ofte ikke er nogen særlig stærk forretning. Det er farligt for dem, så derfor er det vigtigt, at de partnere, de har, er opmærksomme på, at der skal noget ekstra støtte til i disse tider.”