Stenocares cannabisolie er klar til salg i Tyskland – flere lande er på vej

Børsnoterede Stenocare, der er den eneste danske virksomhed med godkendte cannabisolier i flere lande, er klar til at levere de første medicinske cannabisolier til tyske patienter. Nu går der for alvor hul på bylden – vi vil fordoble omsætningen, fortæller co-founder og CEO i Stenocare, Thomas Skovlund.

I juni meddelte virksomheden, at de tyske sundhedsmyndigheder har godkendt Stenocares cannabisolie produkt.

Dette er en stor milepæl for os. Vi har forberedt os længe på vores tyske indtog. Tyskland er vokset markant siden legaliseringen i 2017, og det føles som at hoppe på et tog i fuld bevægelse. Vi er ydmyge over markedets størrelse og momentum, men vi har en solid strategi, der skal hjælpe os godt ombord i Tyskland,” siger co-founder og CEO i Stenocare, Thomas Skovlund Schnegelsberg. 

Tyskland er det land i Europa, der er længst fremme med legaliseringen af medicinsk cannabis, og den medicinske cannabisindustri i Tyskland udgør over 230.000 patienter med et forventet salg på over 1 milliard euro i 2027.

Stenocares salg i Tyskland skal ske gennem den tyske partner ADREXPharma, der er en af Tysklands mest erfarne distributører af medicinsk cannabis. Det nye Stenocare-produkt er berettiget til refusion fra de tyske forsikringsselskaber, hvilket giver en nemmere adgang for patienterne til behandling med STENOCARE produktet.

 

Fordobling af omsætningen i 2024

Med indtrængningen i Tyskland er Stenocare i seks lande, og selskabets omsætning forventes at vokse næste år til 15 mio. kr. Ambitionen er at være et førende europæiske selskab af medicinsk cannabis

Det har været et langt sejt træk, hvor mange læger har været imod at udskrive medicinsk cannabis, og godkendelserne tager lang tid. Med forsøgsordninger i Danmark og andre europæiske lande i 2018 opstod der en hype omkring medicinsk cannabis. Siden så vi, at myndighedskravene til godkendelse af produkter blev skærpet og skepsis hos lægerne har været udbredt. Nu er vinden ved at vende for virksomheder som os, der er lykkes med at få produkter på markedet. Der er endelig ved at gå hul på bylden,” siger Thomas Skovlund Schnegelsberg.

Fra Stenocares fabrik i Randers ventes produktion og salg, når de sidste godkendelser fra myndighederne er på plads i løbet af 2024. 

Det vil give os en kæmpe konkurrencemæssig fordel, når vi selv kan producere unikke medicinske cannabisprodukter i pharmaceutisk kvalitet og i de mængder, der er behov for,” siger Thomas Skovlund Schnegelsberg.

I første omgang lanceres ét produkt, AD 10-10 STENOCARE Extrakt, i de tyske apoteker. Det er forventet, at der senere kommer flere Stenocare-produkter på det tyske marked. 

 

Næste generation af cannabisprodukter på vej

Stenocare investerer også lige nu i udvikling af den næste generation af cannabisprodukter, der kan give patienter endnu bedre behandling og har patent på en ny teknologi, der kan gøre det lettere at optage olien i kroppen. 

Stenocare har i dag to produkter på det danske marked: THC Olie og CBD Olie. Selskabet afventer godkendelse af et tredje produkt, der kan bruges til behandling af flere sygdomme. 

Vores tredje produkt kan benyttes til flere forskellige sygdomme. Der er flere patienter, der går og venter på det produkt, fordi dets indhold og styrke er målrettet til patienter med forskellige typer smerte, ” siger Thomas Skovlund Schnegelsberg. 

Om Stenocare (klik for at udvide)

Medicinsk cannabis i Danmark

I 2021 blev dyrkningsordningen, der muliggør produktion, godkendelse og eksport af medicinsk cannabis gjort permanent. 

Siden januar 2018 har Danmark haft en forsøgsordning, der giver mulighed for, at alle læger kan udskrive medicinsk cannabis på recept. Normalt skal medicin gennem en årelang godkendelses- og testproces, men medicinsk cannabis er undtaget frem til december 2025. Cannabisprodukter skal stadig godkendes af Lægemiddelstyrelsen, men de er væsentligt nemmere at få på markedet end traditionel medicin.  

Forsøgsordningen, der ellers stod til at udløbe i slutningen af 2021, blev i maj 2021 forlænget til udgangen af 2025 af et bredt politisk flertal. 

Der bliver i dag solgt for 60 mio. kr. medicinsk cannabis om året i Danmark. Markedspotentialet skønnes at være 1 mia. kr. alene i Danmark baseret på aktuelle nøgletal i Canada, som anses at være 5-8 år foran Danmark og andre lande, hvor legaliseringen er på plads. Nøglen til at realisere potentialet er godkendte og receptpligtige medicinske cannabis olieprodukter i pharma-kvalitet og uddannelse af læger til ordinering af medicinsk cannabis. 

 

Medicinsk cannabis i Europa

EU arbejder i øjeblikket på en standardisering af medicinsk cannabis. Stenocare er et af de europæiske selskaber, der bidrager med at sætte standarderne for EU – som aktiv deltager i det europæiske arbejde. 

Markedspotentialet for medicinsk cannabis i Europa anslås frem mod 2027 at nå en samlet omsætningsværdi på 16 milliarder kroner, hvilket svarer til omkring 1,4 millioner patienter. I 2022 var den samlede omsætning på kun to milliarder kroner.