Indrømmet. Det var først og fremmest forelskelsen i min danske kæreste, der fik mig til Danmark. Men da jeg først var her, forelskede jeg mig i København og det danske iværksættermiljø.

I mine øjne er det danske miljø den bedste forudsætning for at komme godt i gang med sin startup her i landet, for Danmark byder på mange muligheder.

For mig er det slet ikke underligt, at mange internationale iværksættere sætter kursen mod Danmark. Et land med en voksende interesse for iværksættere og et blomstrende iværksættermiljø.

Startup for under 100.000 dollars

Især den økonomiske del tiltrækker de udenlandske iværksættere. Hvor en opstart i Silicon Valley ville kræve omkring en million dollars, kunne jeg for under 100.000 dollars drive min virksomhed i et helt år i Danmark.

Som iværksætter får man på den måde bedre mulighed for at prøve sig frem og løbende forbedre sit produkt uden at skulle tænke over økonomi eller risikere at løbe tør for penge. Samtidig er det billigere at leve i Danmark.

Selvom man måske ikke tjener vildt mange penge, har man alligevel flere penge på hånden sidst på måneden, fordi der leves efter en nordisk minimalisme, hvor man ikke køber unødvendige ting.

På den anden side er der også forskel på, hvor villige andre er til at investere i din idé eller dit projekt. Min erfaring siger mig, at danskerne faktisk er mere villige til at investere, særligt i virksomheder, der stadig er i opstartsfasen, end hvad jeg oplevede i Silicon Valley.

I Danmark er der nemlig sponsorater og programmer betalt af staten og på den måde flere muligheder for at leve startupdrømmen.

Værdifuldt samarbejde mellem højtuddannede unge og startups

En anden væsentlig forskel mellem det amerikanske og danske startupmiljø er arbejdsmarkedet. I Danmark er der nemlig gode muligheder for et værdifuldt samarbejde mellem de unge og de nye virksomheder.

Et samarbejde, der er givende for begge parter. I Danmark er der et højt antal af højtuddannede unge, der leder efter praktikplads eller job uden altid at være lige heldige, fordi de mangler erfaring. Det giver os iværksættere en fantastisk mulighed for at hente nye talenter ind, der både har gåpåmod, nye ideer og ser med friske øjne på problemstillingerne. Vi kan til gengæld give dem den manglende erhvervserfaring.

I Danmark er mulighederne nemmere at komme til, fordi der er en helt anden mentalitet end i USA. Selvom danskerne typisk virker reserverede og introverte over for fremmede, var det alligevel mere ligetil for mig at komme i snak med investorer og CEOs og lettere at få åbnet de døre, der skulle til for at kunne gå fra idé til virksomhed. For det handler om at kende de rette mennesker.

Danskerne er bedre til at opdage, når man så at sige ”bullshitter”.

Der er helt store kulturelle forskelle mellem Danmark og USA; særligt i forhold til danskernes såkaldte jantelov, der er ret så ikke-amerikansk. En anden forskel ligger også i, at hvor man i andre lande kan ”fake it till you make it”, så er danskerne bedre til at opdage, når man så at sige ”bullshitter”.

Den danske mentalitet bygger i stedet på, at man ikke er bedre end andre, sammen med en devise om, at man ikke klarer det, før man gør det.

Udlev din iværksætterdrøm i Danmark uden at gå på kompromis

I Danmark er det ikke lige så vigtigt, hvem du er, eller hvor rig du er, så længe du kender de rette mennesker, tydeligt viser din passion for dit projekt eller kan føre en intelligent samtale med dem omkring dig.

Og har man først opbygget en relation til nogle værdifulde mennesker, er der ikke noget, de ikke vil gøre for at hjælpe dig videre i din proces, hvilket også adskiller sig fra mine oplevelser i det amerikanske startupmiljø.

For mig er Danmark, og især København, det bedste sted at udleve startupdrømmen, fordi der er bedre muligheder her, og fordi man har lettere ved at udleve drømmen uden at skulle gå på kompromis.

Tegan Spinner er Founder og CEO af Lokalist.