Direktør i FOM Technologies, Michael Stadi. Selskabet skal efter planen noteres på First North på fredag, og er inden noteringen overtegnet mere end syv gange. Foto: PR

Populær kandidat kommer på First North med rekordlav valuation

FOM Technologies noteres på First North på fredag. Og den lille børs trender. FOM er allerede overtegnet mere end syv gange fra mere end 4.000 interesserede investorer. Og interessen til trods har selskabet den hidtil laveste valuation i First Norths danske historie.

Der er gang i noteringerne på First North for tiden. Og tendensen fra Penneo og Monsenso fortsætter, ja, overgås, men denne uges notering går fredag på børsen med laveste valuation i First North Denmarks historie, hvilket selvsagt kun har skærpet interessen.

Det drejer sig om FOM Technologies, der udspringer fra Risø/DTU, som udvikler og sælger højteknologisk forskningsudstyr til globale universiteter og virksomheder. Forskningsudstyret anvendes af forskere til bl.a. at udvikle grønne teknologier og klimaløsninger, såsom solceller, brændselsceller, fremtidens batterier samt vandrensning mm.

FOM Technologies går på vækstbørsen med ca. 1.9 mio. aktier til en pris på 8,64 kr. pr. aktie. Det betyder, at selskabet jagter at få 16 mio. kr. ind på bankbogen under noteringen på fredag. Ikke voldsomt meget for en børsnotering.

I al fald meget mindre end det, investorerne var interesseret i at lægge i den danske virksomhed, der indtil videre har solgt sine produkter til udlandet – og dermed næppe kendt i det danske landskab. Ikke desto mindre har interessen været overvældende: 4.099 investorer har villet tegne aktier til en samlet værdi af lidt over 130 mio. kr.

Det er altså en overtegning på 718 pct., og derfor er det i første omgang kun muligt for lidt over halvdelen af de interesserede investorer overhovedet at få en andel i selskabet. Baseret på udbudskursen ligger FOM Technologies’ markedsværdi efter gennemførelse af udbuddet på 64 mio. kr.

Direktør Michael Stadi sammenligner da også den følelse, han sidder med, med følelsen fra barndommen, når man kommer i skole på sin fødselsdag, og kammeraterne lægger mærke til den nye bluse, man har fået i fødselsdagsgave. For det er kulminationen på 2-3 års forberedelse, der nu ender med noteringen.

”Man bliver da stolt. Det føles specielt og rart, når man er ombejlet, og folk er interesseret i det, vi laver. Men vi er også meget ydmyge, da offentlighedens øjne hviler på os, og der er nogle mennesker, der betror os deres sparepenge, fordi de tror på, at vi kan gå ud og skabe fine resultater og lave værditilvækst. Nu starter der så en rejse med at forsøge at indfri de ideer og den strategi, vi har lagt. Så det er spændende.”

Alle skal med på den eventuelle vækstrejse

First North har ellers tidligere været kritiseret, bl.a. her på Bootstrapping, for, at IPO’erne er for højt værdisat. Men det har Michael Stadi været meget opsat på at forsøge at undgå. Det er netop også grunden til, at selskabet nu går på børsen med den laveste valuation i First North Denmarks historie. Han fortæller:

”Jeg ville personligt gøre det anderledes, fordi nogle af de værdiansættelser, som selskaber historisk har gået på børsen med, har været alt for høje. Jeg mener, at man først skal bevise sit værd, inden man hæver prisen. Man skal sætte en værdisætning, som afspejler den reelle værdi. Altså substansen i virksomheden: kunder, omsætning, produkter osv. Derudover skal man have en værdiansættelse, som man selv så som fair, hvis man skulle lægge hånden på kogepladen og investere sine egne penge.”

Direktøren understreger, at den værditilvækst, som jo ikke er garanteret, men som man håber på, også skal komme de nye aktionærer til gode.

”Jeg synes kun, at det er fair, alle kan være med på den rejse – både som ejerledere og investorer. I stedet for, at det bliver grådigt. Der mener jeg, at vi har valgt en helt anden strategi, og man kan selvfølgelig diskutere, om det er den rigtige måde at gøre det på, men det er i hvert fald sådan, vi har gjort.”

Corona har givet søvnløse nætter
Det har da heller ikke været uden bump på vejen for virksomheden, der har eksisteret siden 2013. For ligesom resten af verden har COVID-19 også udfordret FOM Technologies’ planer om at blive børsnoteret. Michael Stadi fortæller nemlig, at det har resulteret i flere søvnløse nætter med tankerne om, hvorvidt det skulle udskydes eller aflyses.

I øjeblikket virker det finansielle marked positivt, men for tre måneder siden var der kaos, da var alle skræmte og rystede over corona. I marts, april og maj, hvor det så allermest sort ud, var vi meget i tvivl om timingen. Så vi er glade for, at vi besluttede os for alligevel at køre på,” fortæller han.

Corona har ikke kun drillet i forhold til at forstyrre markederne og dermed gøre dem mere usikre. Det har også udfordret IPO’en i forhold til deres investormøder. For i stedet for at komme ud i landet og fortælle investorerne om virksomheden, så måtte de pludselig ændre strategi.

Det var dagen efter det første investormøde, at Mette Frederiksen lukkede Danmark ned. Derfor måtte Michael Stadi og FOM Technologies gentænke strategien fuldstændigt. Det har bl.a. resulteret i et nyt studie i virksomheden samt en onlineplatform, så det hele er foregået online.

Flere penge til salgsressourcer

Børsnoteringen kommer jo så til at betyde, at FOM Technologies har 16 mio. kr. mere at gøre godt med. De penge skal først og fremmest bruges på salg. Indtil videre har det været stifter Martin Kiener, der ene mand har stået for salget til de ca. 60 kunder. Men nu skal cirka halvdelen af den nye kapital altså bruges på flere kræfter i den enhed.

Derudover skal kapitalen også bruges på bl.a. en lagerbeholdning, så leveringstiden og -prisen nedbringes. Men der skal også penge til marketing og branding samt innovation og forskning.

Udover kapitaltilførslen, som børsnoteringen vil resultere i, har FOM Technologies også valgt at gå på børsen for at give det kvalitetsstempel, det kræver for, at de store selskaber, som FOM Technologies sælger til, har større tiltro til virksomheden. Michael Stadi fortæller:

”Vi startede med at sælge til universiteter, men vi har også interesse fra store virksomheder, som har sine egne forskningsfaciliteter. De kan synes, at det virker usikkert at købe produkter af en lille dansk virksomhed, så vi har brug for at have mere gennemsigtighed, hvor de kan se, at der er styr på tingene i vores samarbejde med de selskaber.”

Selvom det indtil videre tegner til, at fredagen bliver en festdag for FOM Technologies, så giver det alligevel direktøren sommerfugle i maven.

”Jeg er spændt og en anelse nervøs, sådan er det jo. Det er spændende at se, hvordan aktien bliver modtaget.”

FOM Technologies bliver noteret på First North på fredag den 26. juni kl. 9.