Diskolys, minusgrader, og Slush' motto sætter tonen an: "Nothing normal ever changed a damn thing" Foto: (C) Petri Anttila.

Pak flade sko, og hop i saunaen: din guide til at overleve Europas tungeste startupevent

Den danske tech-/startupelite rejser for en dels vedkommende mod verdens mest markante startupfestival Slush i december. Vi har spurgt en række mennesker fra det danske startupmiljø om, hvordan man navigerer i en tech-festival.

Det er blevet kaldt Burning Man møder TED. Nogle kalder det verdens fedeste startupevent.

Når startupkonferencen Slush i Helsinki åbner for publikum i starten af december, er det formentlig med over 20.000 deltagere og med hovedtalere som chefer i Amazon, PayPal og Spotify. Og EU-kommissæren, de alle frygter: Margrethe Vestager.

Slush er stort, uoverskueligt og enormt givende, hvis man har den rette plan. Sådan lyder det fra flere faste deltagere på Slush, vi har spurgt om råd.

Læs, hvordan de hacker Slush, så du kan gøre det samme.

Neil Murray, The Nordic Web

Har du tre gode tips til, hvordan man får det optimale ud af Slush?

1. Mange af de bedste events foregår om aftenen, de forskellige middage osv., som VC-fonde er værter for. Få dig selv en invitation til dem!

2. Planlæg alle dine møder, inden du tager afsted. Det er så travlt, når du er der, så improviserede møder er praktisk talt umulige.

3. Lad vær med at stresse over at skulle se alle taler og foredrag. De bliver alle lagt på YouTube bagefter.

Nana Christiansen, Accelerace

Har du tre gode tips til, hvordan man får det optimale ud af Slush?

1. Planlægning er ALT!

Gør dig selv en tjeneste, og planlæg din deltagelse, herunder hvem du gerne vil i kontakt med, hvorfor og hvad du kan tilbyde. Brug SLUSH’ egen matchmaking-platform til at danne dig et overblik over deltagerne, og hvad deres interesser er, så du sikrer dig, at du netværker målrettet, og at dine henvendelser er relevante.

2. Pak flade sko!

SLUSH er enormt stor og afstandene ligeså. Din skridttæller og fødder vil elske dig for at lade de høje hæle blive hjemme på dagene.

3. Deltag i de sociale aktiviteter om aftenen (også selvom fødderne er ømme, og hovedet koger).

Som altid er det her, at de dybere relationer for alvor etableres, når der er tid og ro til at snakke.

Ida Åsle, byFounders

Har du tre gode tips til, hvordan man får det optimale ud af Slush?

1. Forbered dig, og planlæg! Tænk over, hvem du gerne vil mødes med allerførst. Brug Slush’ Matchmaking Tool. Prøv at sætte møder op med dem, du helst vil mødes med, skriv en god intro, og kig derefter på, hvilke dele af programmet du gerne vil se. Møderne på Slush burde være din førsteprioritet, eftersom det er en unik arena, der samler helt vildt mange af lige dem, som du gerne vil snakke med.

2. Snak med dem i toiletkøen (snak med alle). Du har fælles interesser med 99 % af de andre deltagere, så enhver mulighed til at snakke med en ny person er én du skal gribe.

3. Ikke fest for meget, men sørg for at smage på den finske Napue Gin (verdens bedste, vistnok).

Hvad skal du se på Slush?

Jeg skal helt sikkert se åbningen, der af erfaring er spektakulær med et vildt lysshow, der mindst af alt minder om en konferenceåbning, samt lanceringen af State of European Tech 2018, som giver et godt overblik over megatrends i et europæisk perspektiv.

Jeg tror “The Shifting Funder Landscape” (Founder Stage, 5 dec., 12:20) vil give et godt indblik i dagens finansieringssituation, med et stærkt kvindeligt panel ovenikøbet.

Debatten “Bootstrap or VC” (Evergreen Stage, 5. dec., 11:50) bliver interessant, da det er en aktuel problemstilling al den tid, startups’ jagt på funding bliver stadig mere intens. Men er det i virkeligheden noget alle burde gå efter?

Ligeledes “Supercharging Growth Capital” (Evergreen Stage, 5. dec., 12:40), som fortsætter med nogle af de samme temaer – hvordan kan europæiske startups blive lige så stærke til at tiltrække kapital som de amerikanske?

Jeg vil også gerne høre Arlan Hamiltons historie om etableringen af Backstage Capital (Founder Stage, 4. dec., 14:20) samt Sara Wimmercranz og Susanne Najafi fra BackingMinds (Founder Stage, 4. dec., 16:40) og høre disse fondes tilgang til investeringer i underserved founders, og hvordan de mener, at de kan gøre tech-verdenen mindre homogen.

Simone Okkels, journalist

Har du tre gode tips til, hvordan man får det optimale ud af Slush?

1. Lyt mere, tal mindre

Du kommer til at møde hundredvis af mennesker til Slush – især hvis du forbereder dig lidt inden og får sat møder og intentioner op. Men ofte sker der det, at man til møderne taler så meget om sig selv, at man helt glemmer at lytte til den anden person og finde frem til, hvilke synergier der kan opstå og hjælpe begge parter. Derfor tænker jeg altid på, hvordan jeg kan spørge ind til dem, jeg mødes med og give dem oplevelsen af at blive hørt og forstået. Det kommer altid tifold igen, og folk husker én bedre, når man viser oprigtig interesse for dem og et eventuelt samarbejde, end at man blot er endnu en person i rækken, som vil fortælle om sig selv.

2. Kvalitet frem for kvantitet

Det er nemt at sætte møder op til Slush via Slush-appen – og en vigtig manøvre! Men sætter du for mange op, kommer du nemt til at tænke på dit skema og næste møde frem for at være tilstede med den person, du sidder med i nuet. Det er nemt at mærke, når vedkommende, man taler med, har hovedet et andet sted, og det er ikke den følelse, man vil give videre. Sørg for at finde ud af, hvorfor du vil møde personen, og hvad I kan skabe sammen frem for at booke møder uden et egentligt formål. Det er spild af både din egen og den andens tid.

3. Find efterfesterne og vær social

Slush er en social event, og der sker en masse uden for konferencecenteret. Selvom dagene er lange og fulde af indtryk, kan det give pote at tage ja-hatten på og snuppe en drink eller to eller gå i saunaen – det er ægte finsk networking, og hvor langt de fleste aftaler bliver indgået.

Christian Jantzen, Futuristic.vc

Har du tre gode tips til, hvordan man får det optimale ud af Slush?

1. Det praktiske

Der er rigtigt mange mennesker i byen, hvilket gør, at taxier kan blive kompliceret. Det er specielt en udfordring om morgenen, når alle mennesker skal til eventet. Heldigvis har Helsinki gode offentlige transportmuligheder med både sporvogne (linje 7 & 9) og tog (Pasila Station), der kører direkte til venuet. Jeg anbefaler at downloade appen “Whim” inden afrejse, hvorfra du både kan købe billet til offentlig transport og bestille taxaer – du kan også bruge bycyklerne med appen, men i -10 graders kulde er det ikke anbefalet.

Når nu vi snakker om vejret, så tag ordentligt tøj med. Helsinki er verdens koldeste hovedstad, og det er en anden form for kulde. Vi snakker arktisk vinter, og det er ikke sjovt at være kold. Find gerne et hotel/Airbnb med en sauna – det gør en kæmpe forskel. Min anbefaling er som minimum to lag tøj, en robust vinterjakke samt meget varme sokker. Så er du advaret!

2. Sideevents

En central del af det, der gør Slush fedt, er alle de mindre events, der popper op ved siden af selve eventet. 20.000 mennesker bliver hurtigt uoverskueligt, så sørg for at få dig selv inviteret til de mere intime events, hvor man rent faktisk kan snakke med folk. Den rigtige Slush-magi findes om aftnerne til en eller anden fest, sponsoreret af en stor venturefond. Prioriter dem, og sov lidt længere om morgenen. I det hele taget er Slush lidt som en lang fest, og det kræver en solid stamina at holde ud i tre dage. Derfor anbefaler jeg, at du får en masse søvn og spiser sundt for ikke at brænde ud tidligt.

Hvilke sideevents der passer til dig, kan du bedst finde ud af via hjemmesiden. Typisk er der forskellige events dedikeret til specifikke industrier, så det er ofte individuelt, hvad der ser godt ud. Det skal dog nævnes, at mange af de gode events kræver en invitation, så et godt råd er at spørge folk til råds, om hvad de tager til. Som med så mange andre ting i livet, kommer de bedste ting igennem et godt netværk.

3. På Slush

I år er det store mål for Slush at facilitere en masse møder. Folk kommer derfor med det mindset, at de skal mødes, hvilket betyder, at der allerede er godt gang i matchmaking-appen. Du skaber forbindelser for livet deroppe, så forbered dig i god tid. Få lavet en liste med 5-10 personer, du gerne vil møde, og gå benhårdt efter kvalitet over kvantitet. Undgå dermed at falde i fælden med bare at sige ja til alle møder, da det typisk resulterer i, at du bruger hele din dag på mere eller mindre ligegyldige møder. Det er et spild af energi, da du oftest er helt drænet efter sådan en dag.

Som noget nyt i år har Slush også valgt at fokusere mere på operationelle talere. Det kan være superværdifuldt, da de kommer til at dele ud af praktisk erfaring frem for bare at inspirere. Nogle af dem, der står højst på min liste, er Arlan Hamilton, David Wallerstein, Margrethe Vestager samt diskussionen mellem iZettle og PayPal. Mit råd er igen at finde en mindre gruppe af talere, som du gerne vil se. Alle speaks er optaget og kan altid ses på YouTube bagefter, så at bruge en hel dag foran en scene er spild af penge. Fokuser på at møde folk i stedet!

Afslutningsvis vil jeg ønske alle et rigtigt godt Slush, førstegangsdeltagere såvel som veteraner. Husk, at du er der for at have det sjovt, og Slush ikke er som andre konferencer. Vi er her for at have en fest, så lad jakkesættet blive derhjemme, og vær klar til at slå dig løs.

Christoffer H. Malling, Dansk Design Center

Har du tre gode tips til, hvordan man får det optimale ud af Slush?

En god SLUSH-oplevelse for en startup.

Du har naturligvis læst Carl Fritjofssons blogpost om “Most startup events are a waste of time. Here’s how to pick the right ones” eller en lignende, før du valgte at bruge mange penge og tid på at tage til en konference. Derfor tror du ikke på, at du på magisk vis vil møde de nøglepersoner, som er vigtige for din virksomheds fremtid, men du har med Fritjofssons ord en “… disciplined agenda of meetings with other attendees who you have pre-vetted”.

https://blog.creandum.com/most-startup-events-are-a-waste-of-time-heres-how-to-pick-the-right-ones-3795ce9e4bdc

Mød relevante personer, som kan tage din virksomhed videre

SLUSH samler 20.000 mennesker fra hele verden i år i konferencecentret i Helsinki. Over 10 % er investorer, men der er også mange andre potentielle kunder iblandt dem. Brug SLUSH’ glimrende Matchmaking Tool til at finde de personer, du leder efter, og skriv til dem kort og klart, hvad dit ærinde er. Forhør dig også på LinkedIn, Twitter etc. og i dit netværk forinden for at få finde dem, du skal mødes med.

Gå til de rigtige sideevents

Der er altid et hav af sideevents, både de officielle og de uofficielle. Brug igen SLUSH-platformen til at finde de industri- eller teknologispecifikke sideevents, hvor du kan finde en kunde, en medarbejder eller en samarbejdspartner. De store VC’er holder fester, pokerturneringer, middage m.v. om aftenen. Leder du efter funding, og passer du med deres behov, så få dig selv på listen.

Spild ikke tid på kedelige speakers

Der er enormt mange på papiret spændende talks, paneldebatter, fireside chats, pitche m.v. på scenen, men er det, du har valgt, lidt for vagt og kedeligt, så skynd dig over til en anden. Selvom konferencecentret er stort, kan du sidde ved en anden scene.

Selv skal jeg opleve en god del af de meget konkrete oplæg fra nogle af de bedste “Founders and Operators”, mødes med andre ledere af inkubatorer, acceleratorer og startup community-initiativer og gense min gode nordiske community builder-venner, inklusiv alle de danske, som samles deroppe hvert år. https://www.slush.org/news/going-concrete-with-founders-and-operators-slush-2018-program-launched/

Sisse Melsen, DanBAN

Hvad skal du se på Slush?

Det er kun min anden gang på Slush og min første gang som deltager på Investor Day på Day 0. Det vigtigste på denne dag må være at opleve den finske Due Diligence-proces, som finder sted under aftenarrangementet Investor Sauna. Og så skal jeg samle massevis af inspiration til at booste vores eget investor-miljø/netværk i DanBAN.

Selvom dagene primært handler om investorrelaterede aktiviteter, så har jeg også et par personlige interesser. Derfor skal jeg se: DIY gaming: How Everyone Will Develop Their Own Games in the Future, på Founders Stage tirsdag kl. 16.00, Keeping Our Voices Private på Pink Stage kl. 15.00 og Artists Discussing the Emerging Technological Possibilities in Music Tech på Evergreen Stage onsdag kl. 16.30.

Sidst, men ikke mindst er der et kæmpe antal af side events, før, under og efter Slush. Jeg har noteret mig et par stykker bl.a Talent Attraction Meetup med movetonordics.com og Impact Breakfast. Til inspiration er jeg med i Facebook-gruppen Danes at Slush, så vi kan dele gode tips. Ansøg her.

Har du tre gode tips til, hvordan man får det optimale ud af Slush?

Har du tre gode tips til, hvordan man får det optimale ud af Slush?

  1. Åbenlyst: planlægning som til enhver anden konference: Hvem skal du mødes med og hvor? Hvad er need to see og nice to see – hvorfor er du her? Jeg kommer til at starte med at købe mig en stor kop kaffe og gå rundt og få et overblik over, hvor alt er, så snart jeg ankommer. Så skal jeg ikke lede efter mødestedet, og der er chance for, at jeg finder et roligt sted til de næste møder.
  2. Spis stort fra morgenen, så du ikke er sulten, når de 15.000 andre deltagere også skal have mad. Jeg havde stor succes med at vente til senere. Gå en tur i stedet, inden det bliver mørkt, for både Finland og Slush er ret mørkt, hvis man ser bort fra lysshowet.
  3. Kig på udstillerlisten. Er der nogle potentielle partnere, kunder eller samarbejdspartnere, som jeg skal tale med? De er der af samme årsag.