Alle vinderne på scenen til Nordic Startup Awards den 30. oktober. Foto: pressefoto.

Nordic Startup Awards: ”I Danmark bygger vi stærke iværksættermiljøer”

Hele fire priser gik til danske nominerede ved dette års Nordic Startup Awards’ regionale finale. I Danmark er vi gode til at samle og etablere økosystemer om iværksætteri. Det styrker både landets egne iværksættere, men også vores brand udadtil, mener CEO fra Global Startup Awards.

Østre Gasværk var tirsdag aften et imponerende udstillingsvindue for, hvor bredt og stærkt det nordiske startupøkosystem er blevet, da Nordic Startup Awards samlede folk fra alle dele af Skandinavien til den store regionale finale.

De nominerede virksomheder, meningsdannere og investorer havde allerede forinden været gennem en hård udvælgelse ved de nationale finaler, og spændingen var til at tage og føle på, da gæsterne tog plads i teatret.

Konceptet for Nordic Startup Awards blev startet i 2012 i Danmark. Siden er det ekspanderet til Norden og findes nu i seks regioner verden over.

”Siden start har interessen været enorm og konceptet har spredt sig til Syd- og Østasien, Indien, Sydafrika, Sydeuropa og Centraleuropa. Vinderne fra disse regioner vil til slut kæmpe i Global Startup Awards,” siger Kim Balle, CEO for Global Startup Awards, som stod bag showet i samarbejde med den regionale partner WeLoveStartups.

Dansk iværksætteri er modent til ekspansion

Nordisk iværksætteri er vokset, blevet styrket og professionaliseret de senere år, hvor det er gået fra garage til mainstream at være entreprenør. I Danmark begynder vi nu at se resultater af, at iværksætteri skal tænkes langsigtet. For omkring 10 år siden, da iværksætteri endnu var noget for nørder og fantaster i Danmark, blev flere danske succeser stiftet, Zendesk, Vivino, Podio, Trustpilot for at nævne nogle. De har været med til at danne grundlag for de talenter, som ikke bare spirer i dag, men som også henter penge og priser hjem.

En af dem er Templafy, som har lavet et system til ensretning af virksomhedens skabeloner, så de altid er i overensstemmelse med brand, regler og afdeling. Virksomheden hentede i starten af 2018 en investering på 17,2 millioner dollars i en Serie B-runde, og de har netop annonceret, at de åbner kontor i New York. De tog en af aftenens helt store priser. Templafy blev kåret til Startup of the Year.

Henrik Printzlau, medstifter og CISO i Templafy, i forgrunden. Head of Business Development hos Templafy, Thomas Bøglund, i baggrunden. Templafy blev The Startup of the Year 2018. Foto: Presse.

Solidt dansk økosystem som fundament

For at kunne vokse som iværksætter, er der behov for et fællesskab, et community, hvor man kan høste erfaringer, udveksle erfaring, få lov til at fejle og rejse sig igen, samarbejde på tværs af brancher og størrelser.

At dansk iværksætteri bliver bygget på et solidt økosystem gik igen i to af de andre priser, som blev overrakt til danske hænder, nemlig Best Accelerator og Ecosystem Hero of the Year.

Udbuddet af acceleratorer og inkubatorer er over de seneste fem år vokset i Danmark, men siden 2008 har Accelerace spottet og trænet iværksættere fra både ind- og udland. De er blevet en integreret del af økosystemet og blev hædret med prisen som Best Accelerator i Norden. En pris som sætter streg under det arbejde, der bliver gjort i Danmark for at skabe et fællesskab om iværksætteri, hvor der er organisationer, som løfter de skrøbelige virksomheder op, og kobler dem med mentorer, investorer og etablerede virksomheder.

Søren Lottrup, Partner i Accelerace. Foto: presse.

Sammenhold og tillid er stærke kerneværdier

På scenen stod også Sissel Hansen, stifter af blandt andet bogserien StartupGuide. Hun blev kåret til Ecosystem Hero of the Year for sit arbejde med at samle økosystemer fra byer og regioner over hele kloden. I sin takketale gjorde hun opmærksom på, at de nordiske værdier, design thinking og work-life balance er unik i verden, og noget andre regioner kan inspireres og lære af.

Sissel Hansen, stifter og CEO hos Startup Guide. Hun vandt Ecosystem Hero of the Year. Foto: presse.

Og når man taler om danske værdier, står tillid altid som et kernepunkt. Danmark er et samfund baseret på tillid, tillid til hinanden og til de institutioner, som vi dagligt deler helbreds-, skatte-, og boligoplysninger med.

Det er måske en af grundene til, at vi har så mange stærke datavirksomheder. Vi har nemlig noget af det bedste grundlag for at arbejde med Big data og kunstig intelligens. Den samlede mængde af data er guf for algoritmer i voksealderen. Og det var da også danske Corti, som tog prisen for Best AI/Machine Learning Startup med hjem.

Kim Balle fra Global Startup Awards mener, at vi i herhjemme nu har fået bevis for, at Danmark kan noget med at samle og etablere økosystemer om iværksætteri.

Vi har efterhånden en række stærke virksomheder, som er kommet ud over stepperne.

”Se blot på Startup Guide. Det er et community initiativ, som er blevet til et koncept, der er blevet rullet ud på verdensplan. Vi har efterhånden en række stærke virksomheder, som er kommet ud over stepperne, ud i verden, og som er gode eksempler på, at vi i Danmark og Norden er stærke community builders. Både inden for iværksættervirksomheder, men også globale fællesskaber,” siger Kim Balle.

Her er Global Startup Awards et godt eksempel, men også Venture Cup og Creative Business Cup er initiativer startet i Danmark, som har fået global appel. Næste år omfatter Global Startup Awards syv regioner og nye kategorier kommer hele tiden til, som dette års Brave Founder Beginnings og Best Entrepreneurial Artist.

“Global Startup Awards startede nordisk og idealistisk, men har udviklet sig til en global platform, som vi i Danmark kan bruge til at styrke iværksætteri og eksportere forretningsmodeller til hele verden. Regionerne konkurrerer ikke kun mod hinanden. De er interesseret i at skabe forbindelser på tværs,” siger Kim Balle.