Sissel Hansen var på scenen i House of Scandinavia ved dette års SXSW i Austin sammen med Saga Arvidsdottir, blockchain-udvikler, Michel Wendell, GP i Nexit Ventures og Robin Daniels, head of marketing for Powered by We Technology(WeWork). Foto: Simone Okkels.

Norden skal redesigne den næste generations unicorns

Norden kan noget særligt, når det kommer til at bygge virksomheder, og er gang på gang blevet udråbt som den næste store unicorn-fabrik. Men skal Norden overhovedet være den næste unicorn-fabrik? Ikke nødvendigvis, lød det i et panel på dette års SXSW i Austin. Som region har vi en meget vigtigere dagsorden at promovere.

I Norden bryster vi os af succeser som Klarna, Spotify og Unity. Vi er gang på gang blevet udråbt, som en af de regioner i verden, der er stærkest, når det kommer til at bygge unicorns, det næste Silicon Valley. Men er vi virkelig den næste storproducent af milliardstore virksomheder, og er det den dagsorden, vi gerne vil løbe med?

Nej, siger Sissel Hansen, CEO i Startup Guide.

”Jeg tror, at mange af de fundamentale ting, som de nordiske lande bygger på, velfærd og gode sociale sikkerhedsnet, ikke frigiver den kreativitet, som der er brug for til at skabe mange unicorns. De vil eksistere her, men vi har noget meget vigtigere at fokusere på. Den nordiske region er godt på vej til at blive verdens arnested for impact-startups. Den måde, vi anskuer samfundet og borgere på, er mennesket først. Da vi lavede vores Nordic Guide i 2018, var det interessant at se, at 80 % af indholdet havde impact som fokus, uden at vi satte den dagsorden,” siger hun.

Sissel Hansen var på scenen i House of Scandinavia ved dette års SXSW i Austin sammen med Robin Daniels, head of marketing for Powered by We Technology, Michel Wendell, GP i Nexit Ventures, og Saga Arvidsdottir, blockchain-udvikler.

Værdi er vigtigere end ren bundlinje

De var der under overskriften: ’Er Norden den næste unicorn-fabrik?’. En unicorn er i dag defineret som en virksomhed, der har en værdiansættelse på en milliard dollars eller mere. Og det har altid været svært for Norden, når det kommer til kapital. Alligevel har vi formået at skabe overskrifter i internationale medier som Nothing Rotten In The State of Denmark’s Startups, Scandinavia Is a Land of Unicorns. No, the Other Unicorns og The Nordics are now officially the biggest unicorn factory in the world.

”Markederne er bare mindre. Så man skal ekspandere hurtigt. Den næste generation af entreprenører har en meget større opmærksomhed på impact, og de søger at eksportere de værdier. Verden har brug for de værdier for at skabe positiv impact. Næste generation af virksomheder tænker ikke kun på omsætning,” sagde Robin Daniels.

Som Sissel Hansen indledte debatten, så kan Norden derfor noget meget vigtigere end blot producere unicorns. Hun mener, at vi kan redefinere, hvad en unicorn er og står for.

”Når vi ser på Maslows behovspyramide, så er Norden helt i top. Vi er der, hvor vi vil finde en større mening med, hvad vi beskæftiger os med, i stedet for blot at forsøge at overleve. Det ser vi mere og mere verden over. Verden bliver rigere. Folk begynder at sætte spørgsmålstegn ved, om deres arbejde har en dybere mening. Vi ser en trend lige nu, hvor værdier og etik er vigtigere end ren bundlinje. Hvis ikke vi begynder at skabe impact, er der snart ingen verden at investere i. Norden kan som succesfuld region se fremad og er allerede godt på vej til at blive førende inden for impact. Det bør vi være stolte af og lære fra os,” sagde Sissel Hansen.

Og netop fordi vi er rige lande, er vi berejste. Vi rejser ud, lærer og ser, hvad der sker omkring os. Det er en stor fordel for de løsninger, som vi skaber, sagde Saga Arvidsdottir.

”Vi er gode til flade strukturer og til at samarbejde, og vi har lighed mellem kønnene. Når vi rejser ud, så finder vi problemer i verden, som vi søger at løse med de værdier, som vi kender. Vi udvikler fra Norden til hele verden,” sagde hun.

Vi kan bygge på impact og derigennem tiltrække kapital

Michel Wendell har boet i Silicon Valley i 25 år. Her har han været vidne til udviklingen i verdens tech-hovedstad; en udvikling, som i hans øjne har ført en dårligere kultur med sig, hvor de stolte værdier er bukket under for pengemændenes checkhæfter.

”Vi tænker stadig i ROI (return on investment, red.). Det handler om penge. Jeg investerer i mennesker og muligheder, som bliver realiseret af de mennesker. De investeringer, som vi har lavet i Nexit Ventures er baserede på potentialet for at få vores penge igen, men du kan ikke længere kun have det fokus for øje. I dag handler det om mere end finansiel værdi. I Norden kan vi godt have unicorns. Men vi bliver nødt til at redefinere dem,” sagde han.

Næste generation af unicorns vil være båret af værdier frem for exits, og de vil investere tilbage i økosystemer, som deler deres vision om en bedre verden for alle. Norden kan være rollemodellen for det. Vores nordiske værdier er noget, som år efter år bliver diskuteret i medierne, når Skandinavien bliver kåret som nogle af verdens lykkeligste folkefærd. Vores unicorns har de værdier bygget ind i deres DNA. Men værdier er, til forskel fra valuta, ikke lige så let at oversætte fra en region til en anden, pointerede Michel Wendell.

”Vi har et gammeldags syn på etik og værdier. Det er kulturelt betinget, og det er meget forskelligt fra Norge til Kina. Når vi taler værdier, så ser vi det ofte som ét system, men der er mange værdisystemer i verden. Så vi skal passe på ikke at skyde os selv i foden ved at tænke, at laver vi noget etisk godt, så fungerer det.”