Michael Wiatr

Michael J. Wiatr: DK var eneste EU-land, der sidste år øgede venture-investeringerne. Vi gør det igen i ´24.

Den due diligence early-stage founders får fra investorer i dag er dybere, når vi sammenligner med tidligere, lyder det fra Michael J. Wiatr, Antler. Derfor ved du, at du har gang i noget specielt, hvis du kan rejse funding. Danmarks gode founders er unikt placeret til at udnytte dette.

Kombinationen af et ekstremt højt niveau af talent og et tiltagende aktivt investor-økosystem betyder, at Danmark har været bemærkelsesværdig modstandsdygtig under tech-nedturen. Danmark var det eneste land i Europa, hvor flere penge gik til tech-startups i 2023 sammenlignet med året før, med en stigning på 2,1 % til 1,4 milliarder dollar. På den baggrund kommer vi fortsat til at producere verdensklasse tech-startups og -scaleups.

Hos Antler har vi i 2023 foretaget et rekordhøjt antal investeringer i Danmark, nemlig 18. Det er et tal, der kommer til at stige yderligere i 2024, hvor vi forventer at lave ca. 20 investeringer. Faktisk vil jeg mene, at det lige nu er det bedste tidspunkt at være tech-founder i Danmark og at rejse vækstkapital. Det kan lyde paradoksalt, når man tænker på markedssituationen, men jeg vil forsøge at forklare hvorfor.

 

Kampen om kapital og talent bliver værre, før den bliver bedre

Vi befinder os i et udfordret miljø for fundraising, som kommer til at fortsætte igennem 2024. Givet er det, at investorer fortsat kigger på founders med helt nye briller og måleinstrumenter. Founders er i øget grad forventet at bevise traction, kundeengagement og en klar vej til rentabilitet, hvis de skal skaffe finansiering. På trods af det kommer kapital stadig til at være tilgængeligt for visse founder-grupper. For dem der fx bygger AI og klima-tech eller er erfarne founders, vil der være betydelig investorinteresse.

Samtidig er kampen om talent hårdere end nogensinde. Men dette er en vigtig faktor i forhold til startups´ muligheder. Vi ser nemlig rekordmange nye founders træde ind på markedet – sidste år steg founders´ ansøgninger til Antler med 67%.

I nogle tilfælde skyldes det faktisk, at højt kvalificerede, erfarne ansatte fra tech-unicorns indser, at deres aktieoptioner ikke er lige så meget “in the money”, som de engang var (hvis de i øvrigt havde nogle til at starte med). De forlader gerne deres firma for i stedet at forsøge at skabe ny, spændende tech i eget navn. Disse højt kvalificerede tech-eksperter, bliver altså founders selv – eller tilslutter sig andre early-stage-startups, hvor de virkelig kan få lov at præge en teknologisk udvikling og få ejerskab eller nogle aktieoptioner.

 

Begejstring for ny generation af founders

Den store ubesungne helt i Europa har siden nedturen været early-stage investeringer. Pre-seed og seed-runder er fortsat, da investorer har byttet store fundingrunder ud med mindre risikable, langsigtede satsninger – ofte i startups, hvor der er en mere tydelig vej til en rentabel forretning.

Founders rapporterer, at de mærker samme omfang af due diligence fra investorer, når de rejser seed-runder nu, som en Serie A ville have tiltrukket for fem år siden. Men lad dig ikke narre; det bliver ikke lettere at rejse pre-seed- og seed-runder. Forskellen er blot, at der er flere founders, der starter virksomheder, og flere investorer, der gerne vil lave tidligere investeringer. Så kvaliteten hæves bare.

Hvis du kan rejse finansiering i det nuværende miljø, ved du, at du bygger en fantastisk virksomhed. Det samme gælder, hvis du kan tiltrække talent i et så konkurrencepræget beskæftigelses-landskab.

Derfor er jeg svært begejstret for den generation af founders, der er fremkommet under nedturen. I år vil vi se, at denne generation fortsætter med at vokse, og de virksomheder, der er blevet etableret i løbet af de sidste to år, vil begynde at rejse deres større seed og Serie-A runder.

 

Fastholdelse af Unicorns i Danmark


Sidste sommer analyserede Antler data om unicorn-founders i hele Europa. Vi fandt ud af, at København husede et af de højeste antal af unicorn-founders i Norden. Dog kunne vi også se, at blandt de tech-unicorns Danmark har produceret, er over halvdelen emigreret, og har nu hovedkvarterer i udlandet.

Så mit håb for 2024 er, at det er starten på en ny æra, hvor danske tech-startups stræber efter at blive i landet, mens de vokser og rejser større runder. Hvis vi kan holde den næste generation af unicorns i landet og udnytte vores modstandsdygtige finansieringsaktivitet fra 2023, sikrer vi mere finansiering til venture generelt (specielt til later-stage). Og vi får langt bedre vilkår for iværksættere. Så bliver 2024 et godt, vækstende år for det danske økosystem.

Let’s go 🌶🌶