5 skarpe til ugens investor: Michael Wiatr, Antler

Hvordan harmonerer Antlers tilgang, hvor de investerer før founderteams er fuldt dannet, med ambitionerne for deres nye globale fond, Antler Elevate, som følger startups helt op til serie C? Vi har sat Michael Wiatr, General Partner i Antler, i stævne.

1. Når man har en fonds-model som jeres, hvor I laver DD i tre måneder, selv er aktiv i at sætte founder teams sammen, og kommer med de aller første penge, må man være meget bevidst om, hvor ens midler er bedst givet ud. Hvornår er man sikker på en investeringscase, der nærmest er tidligere end business angels? 

 

”Når vi vurderer cases, kigger vi først og fremmest på teamet. Her er det jo fantastisk at have 12 uger som indgang. Det er nemlig den tid, vi bruger med startups, før vi går ind i nogle af dem. Det giver os en helt unik mulighed for at arbejde sammen inden en investering, hvilket er noget, der virkelig adskiller os fra andre investorer. 

I den periode har vi også fokus på at udvikle idéerne sammen og gøre vores for, at de ender med både en investering fra Antler og en fantastisk vækstrejse derefter. Man kan som investor aldrig være sikker på, at en case bliver en succes, men 12 uger med et team og deres idé giver os et rigtig godt udgangspunkt

Vores founders har et stærkt drive, løser et problem med et stort vækstpotentiale og potentiale til at skabe betydelig værdi i samfundet. Overordnet set arbejder vi med et gennemtestet format, som bliver brugt på over 20 lokationer globalt i Antler. Vi har desuden et stort, globalt netværk af 700+ advisors til at hjælpe iværksættere i netop deres branche/geografi. 

Vi har haft 5.500+ founders igennem og vores residences, og vi tager løbende deres feedback med til at blive endnu bedre til at lave det stærkeste program, der kan hjælpe de bedste founders med deres iværksætterrejse.”

 

2. Selvom I arbejder systematisk med at lave spredning, coacher teams og involverer jer aktivt for at miniminere investeringsrisikoen, er der vel alligevel nogle ting, I ikke kan forudse. Hvordan agerer I pt. i det nuværende ventureklima, og hvordan har det påvirket jeres investeringsstrategi og – kadence? 

 

”Som vi ser det, er det lige nu et virkelig godt tidspunkt at starte en venture-virksomhed på. Antallet af unicorns i verdens storbyer er firedoblet fra 2013 til 2021, omkostningerne for en tech startup er blevet 1.000 gange billigere siden 2000, og globale exit-afkast er også blevet næsten fordoblet fra 2012 til 2022. 

Derfor opretholder vi hos Antler vores investeringsmomentum – vi har committet hele 23 investeringer fra vores seneste program i Danmark, Norge og Sverige, og glæder os til, allerede at sige velkommen til + 190 nye founders her i august. 

Antler i Norden har lavet 165 investeringer i alt siden 2019, og planen er at skalere vores investeringer yderligere. Vi ser stadig, der er kapital, og de næste mange år grobund for at funde succesfulde selskaber – også i det nuværende klima. 

Vi ser også en tendens på global basis, hvor meget talent er blevet frigivet fra fx store tech-virksomheder det seneste år – i takt med at mange af de store tech giganter har skaleret ned på medarbejdere. Kombiner dette med den eksponentielle udvikling vi ser inden for f.eks. AI og du har et marked fyldt med både talentfulde potentielle founders og en adgangsbarriere til teknologisk produktudvikling, som er lavere end nogensinde før. Vi er derfor også overbevist om at der kommer nogle rigtig spændende startups ud af dette”.


3. Selv om I er kendte for at gå ind i det aller tidligste stadie, siger I også, at I kan være med helt op til serie C? Kan du give eksempler på jeres succeser med det? Og på hvad I har tilføjet på rejsen? 

 

”I Danmark har Antler endnu ikke nogen Serie A-C cases, da vores porteføljevirksomheder er mindre end to år gamle. Vi er stadig lidt nye i Danmark, og glæder os til at se vores portefølje udvikle sig i de kommende år. 

Til gengæld har vores globale Antler Elevate fond på 285 mio. USD lavet flere investeringer startende fra Serie A – også i vores Nordiske porteføljevirksomheder. Antler Elevate investerer aktivt i porteføljevirksomheder, der stammer fra vores tidligere fonde. Det giver os mulighed for fortsat at støtte vores founders gennem deres rejse helt op til Serie C. 

Når vi laver den første investering i en virksomhed, får virksomheden adgang til vores globale Antler platform. Konkret kan de her få support af 700+ advisors, coaching af vores team, venture-partnere og advisors, lettere adgang til investorer og kapital, adgang til talent og perks fra tech providers (p.t. +1 mio. USD-værdi fra f.eks. Google, AWS, Airtable og Notion). 

Derudover er vi i tæt kontakt med hver virksomhed her i Danmark, og hjælper løbende med det, de har behov for. Et eksempel på en startup fra vores Nordiske portefølje, som har fået tilføjet kapital er Two, en norsk B2B betalingsløsning, der har fået tilføjet 18 millioner euro i Serie A, og dermed samlet har sikret funding på i alt 28 mio. euro siden deres stiftelse i 2021. Deres Serie A-runde havde co-lead af Antler Elevate og Shine Capital med deltagelse fra Sequoia Capital, Day One Ventures, Alumni Ventures og LocalGlobe“.

 

4. Det er ikke mere end to år siden, at I fik kontorer i Danmark. Hvordan har jeres rolle ændret sig her siden sammenholdt med resten af norden? Hvad ser du som de største udfordringer herhjemme ift. vores naboer, og er det forhold, der påvirker jeres investeringsappetit? 

 

”Generelt er Antler forholdsvis ny – på trods af vores meget hurtige vækst er Antler globalt kun omkring 5 år gammel. Også i Danmark er det gået stærkt i vores første to år. Vi har etableret kontor, team, netværk og har allerede foretaget omkring 30 investeringer. 

Vores investeringskadence er på niveau med Sverige og Norge, hvor vi har været henholdsvis fem og fire år. Generelt ser vi vores tilstedeværelse og samarbejde som et nordisk team og en nordisk fond med tilstedeværelse i hele Norden som en styrke for vores grundlæggere og for at tiltrække kapital fra flere investorer. I forhold til vores nabolande ser vi dog nogle udfordringer. Strukturelle elementer, såsom mangel på kvalificeret arbejdskraft udefra og begrænsninger i lagerbeskatnings- og garantiordninger, påvirker vores investerings-setup negativt. Vi arbejder aktivt for at bringe dette på den politiske dagsorden og håber, at Danmark gradvist vil blive mere iværksættervenlig. På trods af udfordringerne fastholder vi vores investeringslyst og fortsætter vores engagement for at skabe et gunstigt og aktivt venturemiljø i Danmark. Generelt er der virkelig gang i venturemiljøet i Danmark, hvilket vi både mærker i vores dagligdag og også kan se i de forskellige statistikker, som vi følger”.

 

5. I backer startups fra ‘day 0 to greatness’. Hvad betyder det i praksis? Og i hvilke vertikaler investerer I? Har I nogen præferencer eller specifikke fokusområder?

 

”Hos Antler ønsker vi at støtte vores founders lige fra starten og helt frem til serie C. Fra vores nordiske fond hjælper vi startups fra den første investering til serie A. I denne sammenhæng har vi allerede foretaget omkring 30 danske (og 165 nordiske) investeringer. Med vores nye Elevate fond kan vi følge startups helt op til serie C. Den første udgave af Elevate fonden har samlet 285 mio. USD og vil investere globalt.

I forhold til vertikaler er vores tilgang primært drevet af founders. Vi investerer i de mest talentfulde founders, der ønsker at løse markante og investeringsværdige problemer, uanset branche. Det betyder, at vi er brancheagnostiske. Men som underskrivere af PRI har vi en negativ liste over industrier, vi ikke investerer i, som f.eks. gambling.

Når det kommer til impact, har Antler globalt over 190 impact-orienterede startups i vores portefølje, og i Norden har vi et særligt fokus på dette område.

Mht. diversitet tror vi på, at diverse teams præsterer bedre. Over 30% af vores portefølje-startups har mindst én kvindelig founder, og vi har repræsentanter fra mere end 80 nationaliteter på tværs af alle vores globale portefølje-startups.”