Medstifter og CEO i Mdundo Martin Møller Nielsen (TV) og den kenyanske musiker Frasha, der også medstifter af firmaet. Foto: PR

Mere end 40 business angels står bag afrikansk investering, der nu børsnoteres

Det klinger meget lidt dansk, men over 40 danske business angels er medinvestorer i den afrikanske musiktjenesten Mdundo, som også har en dansk CEO. Nu skal den på First North i København. Jesper Jarlbæk, formand for Danish Business Angels (DanBAN) er én af investorerne – og han har ellers før udtalt sig kritisk om First North.

Mdundo, en afrikansk musiktjeneste, blev stiftet af Martin Møller Nielsen og fire andre iværksættere tilbage i 2012. Martin Møller Nielsen, som også er CEO i virksomheden, så et hul i det afrikanske musikmarked, som ikke havde en stor, dominerende spiller, som vi f.eks. kender det fra Danmark med Spotify.

”Med vestlige briller er det et marked, hvor man føler, at man kan se lidt ud i fremtiden og hvilke ideer og løsninger, der ikke er her endnu, som vi kan være med til at skabe sammen,” fortæller Martin Møller Nielsen.

Siden opstarten er der kommet 5 mio. månedlige bruger til musiktjenesten, over 40 business angels har investeret. Man har nu ambitioner om at blive den primære musiktjeneste for Afrika, syd for Saharas 1,1 mia. indbyggere. Selskabet har pt. 15 fokuslande, hvor Kenya, Tanzania, Uganda, Nigeria og Ghana har højeste prioritet, og Mdundo forventer at åbne kontorer i yderligere 10 afrikanske markeder de næste 2 år.

”Jeg har aldrig følt, at jeg gav afkald på kontrol”

Martin Møller Nielsen, som selv ejede 5,2 pct. af Mdundo inden tegninsperioden startede 17. august fortæller, at selvom der har været så mange mennesker med ombord, så har det blot forbedret beslutningsprocesserne, og han har ikke haft svært ved at opgive ejerandele:

”Jeg har fra start været minoritets-ejer og har fra start haft under 50 pct. Jeg har aldrig rigtig følt, at jeg gav afkald på kontrol, som hvis man starter en forretning og ejer 100 pct., og så over tid bliver vandet ud. Jeg har mere følt mig som en hyret CEO,” fortæller Martin Nielsen Møller og fortsætter:

”Det er min oplevelse, at når man er stor gruppe af mennesker, hvor den ene ikke har enemagt eller kontrol, så skaber det et miljø, hvor man er nødt til at samarbejde og blive enige om de rigtige løsninger fremadrettet. Så jeg har oplevet, at vi har taget nogle bedre og mere rationelle.”

På jagt efter nyt væksteventyr

Blandt investorerne er Jesper Drescher, DanBAN og tidligere årets Business Angel. Han er primær investor og bestyrelsesformand i Mdundo og så har han spillet en stor rolle i at få de mange andre danske investorer ombord. Han ejede inden udbuddet 20,7 pct. af virksomheden.

Jesper Drescher, primær investor og bestyrelsesformand i Mdundo. Foto: PR

Drescher fortæller, at han faldt over Mdundo, da han var på udkig efter et kontinent med hurtig udvikling og kraftige vækstrater, modsat et Europa uden den helt store udvikling. Derfor faldt valget på det Afrikanske kontinent, og det var her, han stødte på Martin Møller Nielsen og Mdundo. Teamet og ideen om at gå ind et marked med et stort hul, tiltalte ham.

Klar til at komme på First North Copenhagen

Nu, otte år efter opstarten, er Mdundo så klar til at gå på den danske minibørs. Aktierne udbydes inden noteringen til 10 kr. pr. aktie, og selskabet forventer, at børsnoteringen kommer til at indbringe 30-40 mio. kr. Der blev åbnet for tegning 17. august, og fra 4. september, kan selskabets aktier handles på den danske vækstbørs.  Det er samtidig den første IPO af en international koncern på Nasdaq First North Denmark.

Martin Møller Nielsen fortæller, at væksten er afgørende for selskabet. Derfor er alle investeringer hidtil også brugt på dette, og man har endnu ikke haft sorte tal på bundlinjen. Helt inden for strategien, fortæller CEO’en. Den nye kapital skal også bruges til at skabe yderligere vækst.

Både han og Jesper Drescher fortæller, at det var naturligt, at valget faldt på den danske børs, selvom selskabets fokus er afrikansk. Det skyldes det danske islæt med dansk CEO og primært danske investorer.

Ifølge Jesper Drescher har man forberedt sig på noteringen de sidste seks måneder, og selvom aktiemarkederne faldt en del, lige da corona kom til Danmark, valgte man at gå videre med noteringen:

”Vi mente, at selskabet var så attraktivt for investorer, at vi fortsatte rejsen og forberedelserne mod First North trods corona. At aktiemarkedet nu er kommet tilbage til samme niveau som før corona og ser rigtig godt ud, samt der har været en lang række successfulde IPO’er på First North i forsommeren, kunne vi ikke have forudset. Vi troede på vores egen case,” fortæller Jesper Drescher.

Vil ikke spænde buen for meget

Tidligere har First North ellers bl.a. været kritiseret for, at IPO’s blev prissat for højt. Men her mener bestyrelsesformanden også, at man har valgt at gå efter en fair aktiepris:

”Vi har ikke en holdning til andre Selskabers prisfastsættelse, men det har været vigtigt for os at gå ud med en valuation, som vi mener, gør det til en attraktiv investeringscase. Vi skal ikke spænde buen for meget,” fortæller bestyrelsesformanden.

Det har de, ifølge ham, gjort ved se på prissætningen af sammenlignelige musikselskaber. Der er f.eks. en indisk musiktjeneste, som er noget af det, der har været lavest prissat. De bliver handlet til 10 dollars pr. aktiv bruger. Mdundo går ud med en værdisætning på 2 dollars pr. bruger.

”Allerede dér mener vi, at der er en meget interessant mulighed. Så vi har sagt, at vi ikke vil gå ud og være grådige, men have noget der efterlader en interessant investeringsmulighed,” fortæller Jesper Drescher.

Jesper Jarlbæk også med i IPO-eventyret

DanBAN’s formand Jesper Jarlbæk er også medinvestor i den afrikanske musiktjeneste.

”Jeg har tidligere været ” social entreprenør ” i Afrika ( Ghana, Uganda og Sydafrika). Derfor ved jeg, at der en stor og voksende afrikansk middelklasse har ønsker sig nøjagtig de ting som folk i Europa og USA. Så selvfølgelig er der marked for en streaming-tjeneste med lokal musik. Jeg har også tidligere set hvordan iværksættere der kom ind på mobil-bølgen har haft med stor succes i Afrika. Det tror jeg også Mdundo har potentiale til,” fortæller han til årsagen for, hvorfor han gik ind i Mdundo tilbage i 2018.

Jesper Jarlbæk har ellers tidligere været kritisk over for den danske minibørs, men nu er han altså selv med i en virksomhed, der skal noteres netop dér. Og ifølge Martin Møller Nielsen var der bred enighed blandt investorerne om, at det var det rigtige at gøre.

Jesper fortæller om sammenhængen mellem hans tidligere kritik og nuværende IPO-investering:

”Som jeg har udtalt tidligere, har DanBAN et stort ønske om en eller flere velfungerende micro-cap børser i Danmark, og forårets IPO’er er glædelige. Men det ændrer ikke ved nogle svære rammebetingelser, manglende politisk opbakning til at skabe en bred aktiekultur og mangel på væsentlige aktører i dette markedssegment i Danmark (analyse ressourser, anker investorer , institutionelle investorer m.m.)

Vi i DanBAN gør hvad vi kan; det har vi jo en klar interesse i; både på egne vgene og på vegne af vækstvirksomhederne. Men også for samfundsøkonomien. Vi skal blive bedre til at holde (længere) på vores unicorns.”