Marie Mathiesen, CEO & Founder af Qvest.io.

Marie Mathiesen er kvinden bag Qvest: “Der er problemer i statistikkerne, men der er ikke nogen problemer for mig”

Tech-verdenen er domineret af mænd, som løber med næsten al funding. Det vil Danish Business Angels forsøge at ændre ved at sætte fokus på kvindelige founders ved deres pitch-events. Mød en kvindelig founder og en mandlig investor her.

Ét spørgsmål trænger sig på i tech-branchen: Hvor er alle kvinderne egentlig henne?

Efter i mange år at have været genstand for relativerende skuldertræk har historier om absurde forskelle mellem kønnene den seneste tid vakt stigende debat i startupmiljøet.

Eksempelvis, om vi som samfund ved tærsklen til et nyt årti kan leve med, at 98 procent af alle VC-midler går til hold bestående udelukkende af mænd, mens kvinder og blandede hold må slås om de sidste to procent.

Netop for at rette op på den skæve kønsbalance har Danish Business Angels (DanBAN) en mørkelagt eftermiddag i slutningen af november lagt sig i selen for at stille et ekstraordinært stærkt hold kvindelige founders til deres månedlige pitch-event, som i dagens anledning afvikles i auditoriet på ITU på Amager.

“Hvert år modtager vi godt 500 ansøgninger fra virksomheder, som vil pitche over for vores medlemmer. Og af dem vil jeg skyde på, at kun 2-3 procent er virksomheder med kvindelige founders,” forklarer sekretariatschef i DanBAN Sisse Melsen.

DanBAN er Danmarks mest aktive BA-netværk bestående af 200 private investorer, der investerer i vækstvirksomheder nationalt og internationalt. Netværket forbinder kapitalsøgende virksomheder, partnere og privatpersoner, som deler interessen i at skalere ambitiøse vækstvirksomheder. I 2018 investerede medlemmerne i alt 172 millioner kroner i startups.

Tanken var i første omgang udelukkende at lade kvindelige founders sælge deres ideer til investorerne på ITU. Men i stedet blev det ændret til, at kvinderne fik lov at komme foran i køen, hvilket betyder, at 7 ud af 10 virksomheder onsdag eftermiddag har kvinden i spidsen.

Blandt de syv kvindelige founders, der stiller til start på Amager, er Something Borrowed – en svensk virksomhed, som lejer tøj ud til modebevidste kvinder på abonnementsbasis. Man kan også møde Workee anført af russiskfødte Vera Reshetina, der har udviklet en ny app til rekruttering af blue collar-arbejdere.

Og så er der Marie Mathiesen fra Qvest: En softwareplatform, som giver nye værktøjer til organisationsændringer i større virksomheder.

Marie Mathiesen på 41 sagde i 2015 sin faste stilling op i Novozymes for at prøve lykken som iværksætter. Og hun oplever ikke, at der er særlige udfordringer forbundet med at være kvinde i en mandeverden.

“Mit indtryk er, at det primært handler om erfaring. Og så kan logikken godt bide sig selv i halen ved, at flere mænd har erfaring, og at mændene derved har lettere ved at få adgang til funding. Og så tror jeg, at det spiller ind, at det er mænd, der sidder på pengene, og at de er mere tilbøjelige til at give dem til yngre kræfter, der minder om dem selv,” siger hun.

Forskningen viser, at det blandt andet er usikkerhed i forhold til barsel, der afholder kvinder fra at blive selvstændige.

“Jeg har altid godt kunnet lide at tage risici og kaste mig ud i nye ting. Jeg ved ikke, om jeg ville være endnu mere risikovillig, hvis jeg var mand, men jeg er ikke sikker på, at det nødvendigvis er kønsbestemt,” siger hun og fortsætter:

“Det er så svært at tale om de her ting. Jeg har ikke personligt oplevet, at mit køn har været en hindring – tværtimod er der events som i dag, hvor det kan være en fordel at være kvinde. Jeg kan se på statistikkerne, at der er problemer, men der er ikke problemer for mig.”

Blandt de fremmødte onsdag er også investoren Gregers Kronborg, tidligere partner i venturefonden Northzone (Spotify), men de sidste fire år som selvstændig seed-investor i Rulebreaker Ventures.

I øjeblikket favner Gregers Kronborgs portefølje otte investeringer i startups, heraf drives to af virksomhederne med en kvinde i spidsen.

“Jeg forsøger ikke at give mig selv kvoter. Jeg kigger på teamet. Hvis der er kvinder med, er det superfint, men jeg kunne ikke finde på at vælge mine investeringer ud fra den kønsmæssige sammensætning af holdet,” siger han.

Ser du forskel på de løsninger, som henholdsvis mænd og kvinder præsenterer?

“Jeg har bidt mærke i, at kvinder er mere orienterede mod impact. Altså, at deres virksomheder skal gøre en positiv forskel i samfundet. Det er en fornemmelse og ikke noget, jeg har statistisk belæg for.”

“Jeg tror, at vejen frem for kvinderne er flere forbilleder i tech-branchen. Mette Lykke fra Endomondo og Too Good To Go er et af de få danske eksempler på kvinder, som tjener som rollemodeller. Og her håber jeg, at fremtiden vil give os flere lysende eksempler.”

“Jeg har selv investeret i Gulnaz Khusainova fra Easysize, som hjælper netbutikkerne med at begrænse mængderne af tøj, der sendes retur. Det er ikke, fordi hun er kvinde, men jeg er imponeret over det vanvittige engagement, som hun lægger i sin virksomhed.“

http://womenintech.dk/gulnaz-khusainova-founder-of-the-month-ceo-founder-of-easysize/