Israelsk opfindelse hjælper blinde til at se med ørerne

Det globale marked for wearables vokser. Der er kommet større fokus på, hvad wearables kan gøre for vores sundhed, og en israelsk virksomhed har netop lanceret verdens mest avancerede læsebrille i Danmark.

Rafi Fischer tager en brille op fra bordet foran os. Et par helt almindelige læsebriller. På siden klipser han en sort brik på størrelse med den pegefinger, han holder op på brikken, mens han kigger på sin kollega.

Amnon Shashua” lyder det med en mekanisk stemme tæt ved Rafi Fischers øre. Apparatet er fyldt med kunstig intelligens, som kan lære at genkende ansigter, læse tekst, differentiere mellem pengesedler, betalingskort og farver.

Rafi Fischer er kommunikationschef i OrCam. Han er i gang med en test af den nye version af OrCam MyEye, verdens efter sigende mest avancerede bærbare hjælpemiddel til blinde og svagtseende. Et stort skridt fremad for kunstig intelligens og wearables til almindelige mennesker.

OrCam findes på 15 sprog, blandt andet dansk, og har tusindvis af brugere i alle aldre i mere end 20 lande. Foto: presse.

“Vores mission er at hjælpe blinde og svagtseende med at se. Vi kommunikerer visuelle indtryk gennem audio,” forklarer han.

Det globale marked for wearables voksede 7,7 procent i 4. kvartal af 2017 og 10,3 procent over hele 2017

Rafi Fischers MyEye har allerede lært at genkende Amnon Shashua, den ene af stifterne af OrCam. Mange vil nok også genkende hans navn fra Mobileye, som han stiftede i 1999 med Ziv Aviram, som også er medstifter af OrCam. De solgte i 2017 Mobileye til Intel for 15,3 milliarder dollars. Men tilbage til OrCam og MyEye-demonstrationen.

Vi er flere i rummet, som den kunstige intelligens endnu ikke har mødt. Rafi Fischer vender sig mod én, holder fingeren på brikken og siger personens navn. Næste gang han ser personen, kan OrCam genkende ansigtet og fortælle navnet via den minihøjtaler, som er indbygget i apparatet og placeret lige over øret. Det tager ca. 10 sekunder for Rafi Fischer at få lagret den nye information.

Wearables har stort potentiale i sundhedssektoren

OrCam er en del af en evolution blandt wearables. Det globale marked for wearables voksede 7,7 procent i 4. kvartal af 2017 og 10,3 procent over hele 2017, ifølge IDC. Et fald fra året før, men ifølge Ramon T. Llamas, research director i IDC’s wearables-team, ikke på grund af mangel på interesse.

Den nye generation af wearables er ved at skubbe de gamle modeller ud af markedet, for de nye teknologier og startups har formået at gøre wearables til en integreret del af folks liv. Wearables er blevet mere avancerede, har han tidligere udtalt.

Wearables får klart større indflydelse på folks liv. Det er en udvikling, som først lige er startet.

Samtidig sker der en transformation inden for wearables i sundhedsvæsenet. Wearables bliver set som en forlængelse af den digitale transformation, som også har godt tag i sundhedssektoren, skriver Tractica.

“Wearables får klart større indflydelse på folks liv. Det er en udvikling, som først lige er startet. Vi har allerede klaret ansigtsgenkendelse og at gøre visuel information auditivt. Der er et helt exceptionelt potentiale,” siger Liron Rosenbaum, direktør for Business Development i OrCam, og tilføjer:

“Med apparater som MyEye kan vi øge selvstændigheden i hverdagen hos folk med et handicap. Det menneskelige aspekt fylder meget i vores arbejde, og derfor skal vi se på, hvordan teknologien kan hjælpe os i hverdagen på en naturlig måde, så det ikke føles som om, den styrer os.”

Folk har ikke lyst til at se dumme ud. De ønsker ikke at gå rundt med et stort skilt over hovedet, der annoncerer, at man har brug for hjælpemidler.

Derfor har OrCam over 115 mennesker til at arbejde i deres R&D-afdeling i Israel. Wearables bliver ikke brugt, hvis de er store og kluntede.

“Folk har ikke lyst til at se dumme ud. De ønsker ikke at gå rundt med et stort skilt over hovedet, der annoncerer, at man har brug for hjælpemidler. En af grundene til, at Google Glass fejlede, var, at brillen var for påtrængende. De personer, som du omgås med, skal også være okay med teknologien, og folk var nervøse for, om de blev optaget og sådan. MyEye er bare en del af dine egne briller, og ved at du fører fingeren op til brillen og siger personens navn, sker der en form for samtykke,” forklarer Rafi Fischer.

Udover at genkende ansigter kan MyEye identificere stregkoder, logoer, farver og tekst blot ved, at bæreren kigger på det og enten trykker på apparatet eller peger på teksten. Rafi Fischer holder en mælkekarton op foran sig og peger på den. Dernæst et udklip fra en avis. Der lyder et klik, og den mekaniske stemme læser op.

“Tænk på, hvor meget tekst du gennemgår på en dag, aviser, skilte, menuer, bøger. Tænk så på at være udelukket fra al den daglige information, interaktion og underholdning. Vi har brugere, som er vendt tilbage til arbejdet, eller som er startet på en uddannelse,” siger Rafi Fischer.

Danmark kan gå forrest med sundheds-wearables til folket

OrCam findes på 15 sprog og har tusindvis af brugere i alle aldre i mere end 20 lande. Tidligere på året lancerede OrCam den første version af OrCam MyEye i Danmark. En lidt mere kluntet version med en ledning fra apparatet til en noget større batteripakke, som bæreren kan have i lommen. Nu har OrCam også lanceret den nye version, hvor alt er samlet i apparatet, som klikkes på brillen. Eneste ulempe: Bruger du den konstant, er der kun batteri til cirka en time, før det skal genoplades via USB.

“Danmark, og de andre skandinaviske lande til en vis grad, er foran mange andre vesteuropæiske lande, når det kommer til adgangen til sundhedsteknologi. Det er muligt for borgerne at få finansiel støtte til hjælpemidler som OrCam MyEye. Der er en åbenhed og villighed til at hjælpe de danske borgere med at få adgang til den nyeste innovation,” siger Rafi Fischer og bliver suppleret af Liron Rosenbaum:

Danmark, og de andre skandinaviske lande til en vis grad, er foran mange andre vesteuropæiske lande, når det kommer til adgangen til sundhedsteknologi.

“Vi lavede en oversigt over lande, som ville være forholdsvis lette at implementere i med vores objektiv om at kunne få lokal finansiel støtte til brugerne. I mange markeder er der intet finansieringssystem for hjælpemidler som MyEye, men her er Danmark foran. Gennem kommuner og sundhedssikring kan brugerne faktisk få OrCam MyEye gratis. På den måde var der stort potentiale i det danske marked.”

Hverken Liron Rosenbaum eller Rafi Fischer er nervøse for konkurrencen på det danske marked, hvor blandt andet appen Be My Eyes har fået stor opmærksomhed blandt samme målgruppe, som OrCam går efter.

“OrCam har konkurrence, men vi har ingen konkurrenter. Vi har bygget det her fra bunden og op, vi har brugeren i centrum; det er diskret og følger dit synsfelt. En app på en telefon er ikke altid let tilgængelig, og mange blinde har måske ikke en smartphone, eller det er svært at tilgå sådan en app, hvis man ser dårligt. Vi har i stedet den tilgang, at MyEye som de eneste i verden kan reagere på gestik. Du skal bare kigge og så sker det automatisk,” siger Rafi Fischer.