Investorforudsigelser 2021 no. 1: Helle Uth forudser etablering af ikoniske startups i ’21

I vores nye serie har vi bedt nogle af økosystemets nøglepersoner på investorsiden om at pudse krystalkuglen af og tage et hurtigt kig på året. I denne uge får du investorforudsigelser for 2021 fra Helle Uth, Co-Founder & General Partner i PreSeed Ventures.

Hvad ser du som den største mulighed i 2021? 

Jeg forventer at se meget startup-aktivitet i det tidlige stadie, som er dér vi i PreSeed Ventures initielt investerer. Virksomheder der er startet i 2020/2021 har den fordel, at de er bygget i en ”post-covid” verden. Pandemien har fremskyndet nogle teknologiske udviklinger, og kommer til at påvirke os mange år frem, ligesom krisetider historisk har skabt grobund for mange nye spændende virksomheder. Jeg tror nogle af det næste årtis ikoniske virksomheder vil blive startet i 2021 – forhåbentlig med os som første institutionelle investor.

Hvad ser du som den største risiko i 2021? 

Det danske startup-økosystem er modnet markant de seneste 5 år, og vi var efter min mening på vej et rigtig godt sted hen, inden pandemien brød ud. Netværk, kontorfælleskaber, acceleratorer, events mv. gjorde det let at møde de rette mennesker på det rette tidspunkt. 2020 har været ”overlevelsesmode”, men i 2021 skal vi lære, hvordan vi opretholder den tætte kontakt, de rette netværk og møder nye mennesker på det rette tidspunkt i en post-covid verden, hvor vi ikke foreløbig kommer tilbage til normalen. Det tror jeg bliver en udfordring.

Hvad er din vildeste forudsigelse for 2021? 

Den er, at det bliver obligatorisk for startups fra det helt tidlige stadie at rapportere på ESG performance på lige fod med finansiel rapportering. I PreSeed Ventures arbejder vi pt. på en guide til startups, der giver input til, hvordan helt tidlige startups kan få ESG-udfordringer på agendaen helt fra starten, samt hvordan de kan følge op på deres målsætninger. Der er så mange fede initiativer i gang på området, og det skal være obligatorisk at måle på om det går fremad.

Bonusspørgsmål: Hvilken startup skal man holde ekstra godt øje med i 2021?

Uha, det er jo næsten som at bede en forælder udpege en favorit blandt sine børn. Vi har netop lavet de første investeringer ud af vores nye fond (navne endnu ikke offentliggjort), og dem kommer jeg selvfølgelig til at holde et skarpt øje med. Generelt holder jeg mere øje med talent end startups, fordi menneskerne er så vigtige i vores stadie. Jeg glæder mig til at møde de uslebne diamanter, som har siddet derhjemme og udviklet idéer, som bliver investeringsparate i 2021.