De tre nye investorer i Hilfr har fået 20-25 % af virksomheden til gengæld for at sparke gang i bla. markedsføring og partnerskaber. Her stifterne Steffen Wegner Mortensen, Nikolai Søndergaard Kjær, Dennis True og Niels Martin Andersen. Foto: Hilfr.

Investorer sætter millionbeløb på platform med gode arbejdsvilkår og ansvarlig skat

Kan det lade sig gøre at tjene penge på platformsøkonomi og samtidig betale sin skat og understøtte ordentlige arbejdsvilkår? Det mener Hilfr, der skal bruge nylig investering til at udrulle et dansk bud på en bæredygtig og ansvarlig platform.

Platformstjenester har i kølvandet på Uber og en række andre udbyder af lavtlønnede tjenester fået et grimt ry for at understøtte dårlige arbejdsvilkår, skatteunddragelse og undergravning af den danske model på arbejdsmarkedet.

Omvendt er platformstjenester en så naturlig del af den digitale udvikling, at de ikke kan holdes væk fra det danske arbejdsmarked ved hjælp af forbud.

Det har både politikere og fagforeningsfolk erkendt. Og det har bl.a. bragt platformstjenesterne helt ind i regeringens Disruptionråd. Her har stifterne af rengøringsplatformen Hilfr holdt oplæg for medlemmerne og givet et bud på, hvordan platformstjenester bliver forenelige med ordentlige arbejdsvilkår og skattebetalere.

Selvom Hilfr kun reelt har været live siden sommeren 2017, har de fire stifteres, Steffen Wegner Mortensen, Niels Martin Andersen, Dennis True og Nicolai Søndergård Kjær, tilgang til at drive forretning givet så meget genlyd, at de udover regeringens Disruptionråd har fået henvendelser fra EU-Parlamentet og fagforeninger i både Sydeuropa og Tyskland. Alle er de nysgerrige på den overenskomst, Hilfr har indgået med fagforeningen 3F. Ifølge Hilfr-stifterne er det den første platformsoverenskomst i Danmarkshistorien.

Hverken Hilfr-stifterne selv eller 3F mener, at platformen har opfundet den perfekte løsning endnu, når det kommer til at passe ind i den danske model på arbejdsmarkedet. Men alle parter er enige om, at det er et skridt i den rigtige retning, og der er mere arbejde forude.

Investerer i ansvarlighed

Den retning får nu også andre end politikere og arbejdsmarkedets parter til at bakke op om Hilfr. I denne uge kunne de fire stiftere offentliggøre en investering på et millionbeløb fra investorer, som netop går ind i selskabet for at arbejde videre på en økonomisk ansvarlig platform.

”Efter at have været i gang i relativt kort tid er vi glade og stolte over at have fået tillid og støtte fra så erfarne erhvervsfolk som Anders, Peter og Thomas. Udover kapitaltilførsel følger også kompetencer til markedsføring, fortsat teknisk udvikling samt stærke strategiske, finansielle og kommercielle kompetencer. Alt dette skal tage Hilfr til det næste stadie,” siger Dennis True, der er adm. direktør i Hilfr.

De tre investorer tæller Thomas Bendixen, kommerciel direktør i Flügger, Peter Grünwaldt og Anders Boelskift. Sidstnævnte er til daglig økonomidirektør i IC Group.

Hilfr gør det rigtige ved at fokusere på ordentlige arbejdsvilkår og kvalitet, som vi mener er vejen for fremtidens platformsøkonomi.

”Vi har fulgt Hilfr over en længere periode og har været meget imponerede over stifternes evne til at ramme et marked, der kalder på forandring med et koncept, som viser vejen for fremtidens platformsøkonomi, hvilket har tiltrukket stor opmærksomhed og politisk opbakning,” siger Anders Boelskift, der er bestyrelsesformand i Hilfr, og fortsætter:

”Platformsøkonomi er et interessant felt, men mange af platformene, man ser i markedet i dag, er ikke langtidsholdbare forretninger. Både fordi der ikke er styr på kvaliteten, og fordi der ofte ikke leves op til helt basale krav som eksempelvis skattebetaling. Hilfr gør det rigtige ved at fokusere på ordentlige arbejdsvilkår og kvalitet, som vi mener er vejen for fremtidens platformsøkonomi. Nu skal vi styrke den kommercielle del af forretningen, skærpe teknikken, indgå partnerskaber og skrue op for markedsføringen.”

En sund model

Mennesker, der tilbyder deres arbejdskraft via en platformstjeneste som f.eks. Hilfr, befinder sig ofte på kanten af arbejdsmarkedet, og mange bruger platformene til at udfylde huller mellem andre job eller til at supplere indtægten for en periode.

Det betyder ifølge stifterne af Hilfr, at det kræver en stor fleksibilitet af platformen, hvilket netop kendetegner platformsøkonomien, men som ikke passer med et traditionelt arbejdsgiveransvar.

På Hilfr er det således op til den enkelte rengøringshjælper – Hilfrs – om man vil være på overenskomst eller ej. Men efter 100 arbejdstimer bliver Hilfr’en automatisk rykket på overenskomst.

Overenskomsten betyder, at Hilfr’en er ansat og får pension, feriepenge, sygedækning osv. Det giver samlet en timepris på rengøring før håndværkerfradrag på 230 kr., hvilket er i den dyre ende på rengøringsmarkedet.

Vi vil gerne vise, at man kan lave en sund platformsmodel, som matcher det danske arbejdsmarked, men som er tilpasset den digitale økonomi.

Men netop mindsteløn og tillæg skal gerne bidrage til, at det bliver muligt at tjene en ordentlig løn – også efter skatten er betalt.

”Vi vil gerne vise, at man kan lave en sund platformsmodel, som matcher det danske arbejdsmarked, men som er tilpasset den digitale økonomi,” siger Nicolai Søndergård Kjær, der er en af de fire stiftere af Hilfr.

Ansvarlighed er den enkeltes valg

Han kalder selv timingen for Hilfr på det danske marked for den perfekte storm, da både fagbevægelsen og politikerne bredt havde fokus på at finde en holdbar og bæredygtig model for platformsøkonomien i Danmark.

”Platformsøkonomi er kommet for at blive. Det er globalt, og det breder sig over landegrænser. Hvis vi ikke går ind i dialogen, har det måske pludselig bredt sig, uden at vi har været med til at påvirke retningen. Det er årsagen til, at vi er gået i dialog med Hilfr, siger Tina Møller Madsen, formand for 3F Privat Service, Hotel og Restauration til Fagbladet 3F.

Omvendt peger Nicolai Søndergård Kjær på, at hvis ikke platformene selv rækker ud og er proaktive på at finde løsninger, så kommer der bare lovgivning udefra.

I dag er godt en tredjedel af det udførte arbejde på Hilfr overenskomstdækket, og som kunde på platformen vælger du selv, om du vil booke rengøring med (Super Hilfr) eller uden overenskomstdækning (Freelance Hilfr).

”Vi har mange, der kun er på platformen i meget korte perioder, og for dem giver det ikke altid mening at være på overenskomst,” forklarer Nicolai Søndergård Kjær modellen.

Kameler nok til alle

Den tekniske løsning i dag fungerer sådan, at Hilfr’e på overenskomst automatisk får indberettet deres indtægt til skat. Nicolai Søndergård Kjær er klar over, at modellen ikke er komplet endnu. Men både stiftere og fagbevægelse kalder det en god begyndelse.

Vi er rigtig glade for, at vi nu har fået investorer med, som køber ind på den ordentlighed, vi gerne vil gå i markedet med.

”Det kræver stor fleksibilitet fra alle parters side, og vi må alle sluge kameler. Men vi er ikke fritaget for ansvar, og derfor er vi rigtig glade for, at vi nu har fået investorer med, som køber ind på den ordentlighed, vi gerne vil gå i markedet med,” siger Nicolai Søndergård Kjær.