Co-founder af GoViral og business angel Claus Moseholm har med en investering på to millioner kr. i Paralenz Group ført dykkerkameravirksomheden frem til en 30 millioner vækstindsprøjtning fra Nordic Alpha Partners.
Processen har været hård, men også nødvendig for at sikre, at Paralenz blev moden til både forretnings- og ledelsesmæssigt at kunne tiltrække kapital fra Nordic Alpha.
Growthfonden Nordic Alpha Partners blev tidligt involveret i Paralenz, og de mener, at de har gjort deres hjemmearbejde så grundigt, at de nu forventer en trecifret millionomsætning i Paralenz i de kommende år.
Fakta om Paralenz Group ApS
- Paralenz Group ApS blev etableret januar 2016.
- Paralenz-kameraet blev lanceret officielt i november 2017 finansieret på baggrund af to crowdfundingkampagner.
- I alt er der indtil nu solgt godt 6.500 kameraer på verdensplan.
- Claus Moseholm, investor siden foråret 2018.
- Ulrik Hvid, CEO pr. 1. marts 2019.
- To ud af de oprindelige fire founders er fortsat en central del af virksomheden: Martin Holmberg, Head of R&D, og Michael Trøst, ansvarlig for Paralenz World.
- Martin og Michael har tidligere bl.a. udviklet WaterWolf-fiskekameraet, som blev en stor succes på globalt plan med 45.000 solgte kameraer i en lille niche.
Top-team af garvede erhvervsfolk
Målet med Nordic Alpha Partners´ investeringskoncept, som bygger på det, de selv kalder for en Value Creation Model samt et SWAT-team af screenede professionelle erhvervsfolk, der kan træde til hurtigt, er at finde frem til forretningsfundamentet og erkendelse af medejerskab blandt de tilbageværende founders og ansatte.
”Vi går meget aktivt ind allerede tidligt i investeringsprocessen, når vi ser et stort potentiale. Vi skruer på alle knapper, arbejder meget metodisk med vores selvudviklede vækstmodel og bruger mange ressourcer allerede inden, vi konkret investerer. Det gjorde vi, da vi investerede i Re-Match (virksomhed med teknologi, der gør det muligt at genanvende kunstgræs, red.) i februar, hvor vi bl.a. indsatte en marketingdirektør fra vores SWAT-team fem måneder før, vi investerede, da vi i strategiprocessen hurtigt var enige med founder-teamet om behovet. Og det gjorde vi også i tilfældet med Paralenz, fordi vi dels skal finde frem til en holdbar strategi- og vækstplan, alle kan se sig selv i, men dels også for at trygkoge kemien mellem Nordic Alpha, vores SWAT-profiler og founder-teamet,” siger Troels Øberg, der er partner i Nordic Alpha Partners.

To ud af fire er ude
Parløbet mellem Claus Moseholm og Nordic Alpha Partners har for Paralenz Group betydet, at to ud af de fire stiftere fortsætter i virksomheden, der med Claus Moseholms ord sigter mod en omsætning på et trecifret millionbeløb.
Det er altid en delikat proces at forandre en virksomhed fra at være en kaotisk startup til at være en vækstcase.
”Jeg kan dog ikke afslører, hvilken valuta vi taler om,” siger Claus Moseholm.
I forhold til processen med at finde holdet, der skal drive Paralenz frem mod det globale væksteventyr, som både han og Nordic Alpha Partners tror på, siger Claus Moseholm endvidere:
”Det er altid en delikat proces at forandre en virksomhed fra at være en kaotisk startup til at være en vækstcase. Vi har fået lavet en aftale med tidligere medarbejdere og to af de oprindelige stiftere om at stoppe rejsen her. Mit indtryk er, at når tingene bundfalder sig, kan de fleste godt forstå dynamikkerne, og hvorfor nogle skal være med og andre ikke,” siger Claus Moseholm.
Co-stifter: Specielt ikke at skulle fortsætte
En af de to Paralenz-stiftere, der har forladt virksomheden, Kristoffer Kelstrup Sabroe, genkender det billede, men opfordrer samtidig andre iværksættere til at forberede sig på, at virkeligheden ofte ikke udvikler sig, som man helt forestiller sig.
”Jeg er meget glad for det, jeg har været med til at skabe i Paralenz, og de erfaringer jeg har fået. Det er helt rigtigt for mig, at jeg ikke skulle med på rejsen herfra. Min kompetence er innovation, ikke drift og vækst, ”siger Kristoffer Kelstrup Sabroe.
Fakta om markedspotentiale for dykkerkameraer
- Det estimeres, at der i dag er 6 mio. dykkere på verdensplan, og 1-2 mio. nye dykkere kommer til hvert år. Hertil kommer undervandsentusiaster, der ikke bruger særligt dykkerudstyr.
- I 2021 forventes det samlede marked for undervandskameraer at nå en omsætning på godt DKK 30 mia.
- Væksten forventes især at komme fra en hastigt voksende og købestærk middelklasse i Asien, som i stigende grad har både tid og økonomisk overskud til at dyrke undervandssport.
- Brugen af undervandskameraer understøttes af den digitale udvikling, der gør det nemmere og pladsmæssigt muligt at opbevare og dele store mængder fotos og videooptagelser.
Han erkender dog også, at det har været specielt ikke skulle fortsætte.
Det er helt rigtigt for mig, at jeg ikke skulle med på rejsen herfra. Min kompetence er innovation, ikke drift og vækst.
”Det er ambivalent at forlade virksomheden, fordi man overlader en masse drømme og visioner til nogle andre. Selvom Paralenz nu lever godt videre, er min opfordring til andre iværksættere at have fokus på finansiering af vækst fra starten, især i en tech-startup,” siger Kristoffer Kelstrup Sabroe.
Minoritetsejer med stor indflydelse
Selvom Nordic Alpha Partners har et princip om ”kun” at være minoritetsejere har growthfonden pengene til at være med på hele rejsen. Det skaber ro om fremtiden, mener Troels Øberg.
”Vi har, hvis det bliver nødvendigt, kapital til at tilføre yderligere midler. Men vores princip om at være minoritetsejere handler faktisk netop om, at vi gennem vores investeringsmodel sikrer medejerskab for strategien hos alle involverede i virksomheden. Vi ved, at trækker vi først pengekortet i en kritisk situation, blot fordi vi kan og har dem, så har man tabt partnerskabselementer mellem investor og selskab, som vi mener, er en væsentlig faktor for at lave gode investeringer,” siger Troels Øberg om Nordic Alpha Partners investeringsstrategi, der har fokus på ”hardtech- og industrivirksomheder med digitaliseringspotentiale.”
Et værn mod magtkampe
Det er ikke et ukendt fænomen, at nye ejere og magtfulde investorer kan være et ømtåligt område for siddende stiftere, når store beslutninger skal træffes.
Men Nordic Alpha Partners’ tidlige involvering før selve investeringen, deres Value Creation Model-koncept og stærke fokus på hurtigt at indsætte de rette ledelseskompetencer er et værn mod politiske magtkampe, mener Claus Moseholm.
”Jeg er egentlig ikke interesseret i ejerandele. På mange måder er det er en fiktiv problemstilling, selvom det i kritiske situationer kan være et issue, og det kan naturligvis blive politisk, når en virksomhed skal sælges. Men du kan ikke lede, drive eller udvikle en vækstforretning på bagrund af fordelingen af ejerskabet,” siger Claus Moseholm.
Den nye CEO er overkvalificeret
I Paralenz blev tidligere nordisk direktør for Sonos, Ulrik Hvid, tidligt involveret i forretningsudviklingen. Han sidder i dag som CEO.
”Normalt vil en fond skulle ud og søge en profil, men fordi vi allerede har best-in-class-profiler i vores store SWAT-team, kunne vi inddrage tidligt i strategiprocessen. Ulrik Hvid er en kapacitet, der vel er overkvalificeret til at være direktør i den størrelse, Paralenz har nu. Men han har købt ind på historien, og det er hele vores pointe med at arbejde så intenst med en virksomhed, før vi faktisk investerer kapital. Alle skal kunne spejle og se sig selv som en del af vækstrejsen,” siger Troels Øberg.
Får man tilført de forkerte penge, er det som at tisse i bukserne.
Selvom mange startups, der søger funding, kan blive forblændede af muligheden for en stor kapitalindsprøjtning og sultne investorer, der ser store vækstmuligheder, som stifterne måske ikke engang selv ser, opfordrer Troels Øberg iværksættere til at være kritiske over for, hvad, der følger med pengene.
”Jeg ved godt, at når man rejser penge, har man ikke altid et hav af muligheder. Men jeg vil gerne stå på mål for at mene, at iværksættere altid skal være kritiske over for investorer. Enhver bør lave sin egen due diligence og tænke over, hvad der følger med kapitalindsprøjtningen. Får man tilført de forkerte penge, er det som at tisse i bukserne,” siger Troels Øberg.
Fakta om Nordic Alpha Partners
- Nordic Alpha Partners er en growthfond oprettet i 2017 med en størrelse på DKK 945 mio.
- Investorer i fonden (Limited Partners) er en kombination af danske pensionskasser og private investorer, inklusiv fondens Senior Advisors, som er: Christian Clausen (Ex-CEO, Nordea), Ole Andersen (EQT, B&O og Danske Bank) og Jim Hagemann Snabe (SAP, A.P. Møller – Mærsk samt Siemens)
- Geografisk fokus er Danmark samt Tyskland og Sverige.
- Virksomheder i målgruppen er typisk etaberet lokalt eller regionalt og har en omsætning på DKK 20-150 mio. De kan via nye teknologier som IoT, digitalisering og lignende udnytte et globalt potentiale.
- Fonden arbejder langt mere operationelt med deres investeringer, end hvad venture- og growthfonde normalt gør i Europa, via en egenudviklet ”Value Creation Model”.
- Fondens levetid er 10 år, og fonden forventer i sin levetid at investere i ca. 15 selskaber.