Det var i shoppingmekkaet Oxford Circus i London, at Morten Møgelmose besluttede sig for at afskaffe køer. Flowet i butikken gik for langsomt. Oplevelsen var gammeldags. Det, at skulle stå i kø for at aflevere sine penge, irriterede den daværende gymnasiedreng, der er opvokset med tjenester som ASOS og Uber. Så efter hjemkomsten til Nordjylland tog han fat i tre af sine kammerater fra Hjørring Gymnasium og HHX og Handelsgymnasiet på EUC Nord, Viktor Pedersen, Casper Schrøder og Nikolai Lindholm. Der tog de deres første spæde skridt til den Zliide-teknologi, de i dag, tre år senere, er har baseret deres startup på.

Det eneste vi havde, da vi landede vores første investering, var en 4-siders forretningsplan og ild i øjnene.

“Vi var super naive i starten. Men det har hjulpet os meget. Det eneste vi havde, da vi landede vores første investering, var en 4-siders forretningsplan og ild i øjnene,” siger Morten Møgelmose.

I dag er Zliide-teamet vokset til 10 mand. Hovedkontoret er rykket fra Hjørring til Aarhus, og en række investorer har kastet et større to-cifret millionbeløb efter virksomheden.

Basalt set er Zliide en IoT-tøjalarm til tøjbutikkernes varer. Låsen åbnes via en betaling gennem Zliide’s app ved brug af MobilePay, og pengene skifter hænder uden ventetid. Helt efter den 23-årige Morten Møgelmoses hoved.

Målrettet unge kunder

“Vores styrker ligger i, at vi er vores egne kunder. Vi kender de forventninger og krav, som unge har til butikker i dag. Vi giver butikkerne magten tilbage ved at binde det fysiske sammen med det online og dermed ramme ind i det yngre segment. På den måde kan butikkerne give kunderne en ny oplevelse og samtidig sikre, at tøjet ikke bliver stjålet. Gode brands kan ikke tåle, at kunderne ved, at man kan stjæle det,” siger Morten Møgelmose.

For at gøre Zliide til virkelighed ofrede de fire co-founders hele deres børneopsparing. Ved siden af Zliide har de arbejdet utallige timer med at sælge pommes frittes i deres lokale bankohal, og først på det seneste har de kunnet udbetale en normal løn til dem selv. Prioriteten har nemlig været at få mere erfarne kræfter ombord. Således er den ældste medarbejder hos Zliide i dag omtrent dobbelt så gammel som Morten Møgelmose og resten af founder-holdet.

Bæredygtig hardware i en digital tidsalder

I takt med at netbutikkerne vinder mere og mere indpas, aftvinger Zliide’s erklærede mission om at give magten tilbage til de fysiske butikker selvfølgelig spørgsmålet, om det overhovedet kan lade sig gøre. Samtidig er det notorisk vanskeligt at stable en hardware startup på benene. Til begge spørgsmål giver Morten Møgelmose svar på tiltale og sammenligner Zliide med iZettles betalingsterminal, som i 2018 blev solgt til Paypal for omtrent 15 milliarder kroner.

Vi er en hardware startup. Men på et tidspunkt skulle vi gerne blive en platform-startup.

“iZettle klarede sig jo godt med deres fysiske terminaler, og vi er i samme boldgade. Vi er en hardware startup. Men på et tidspunkt skulle vi gerne blive en platform-startup. Vi lægger fokus på oplevelsen i butikken. Det, vi laver, skal give værdi for butikken fra dag ét, og det kan eksempelvis Amazon endnu ikke hamle op med,” siger han

Skal rejse flere penge til international vækst

Zliide giver endnu ikke sorte tal på bundlinjen. Men efterspørgslen er stor og ifølge Morten Møgelmose, vil man i løbet af 2019 se Zliide-alarmer på nogle af de største danske brands. Snart vil man også kunne gå i butikken og prøve tøjet, give det et hjerte og købe det direkte gennem Zliide-app’en, når man kommer hjem.

På trods af et stort antal investorer regner de 4 stiftere med at skulle rejse flere penge, og på sigt vil de udvide til England og Sverige. En af virksomhedens nuværende investorer PreSeed Ventures ser netop stort potentiale i Zliides produkt på internationalt plan, da der markedet skriger på digitale løsninger.

”E-commerce har overtaget mere og mere af detail-markedet. Derfor har de fysiske butikker et kritisk behov for nye løsninger. Vi ser et stort markedspotentiale for Zliides teknologi, fordi den giver butikkerne adgang til den data, som onlinebutikker er født med. På trods af utallige forsøg har ingen andre haft succes med at skabe teknologiske løsninger, som er modne nok til, at tøjbutikkerne kan adaptere dem i større skala,” siger Helle Uth, Investment Director hos PreSeed Ventures.

Zliides andre investorer tæller forretningsmanden Jesper Høilund, serie-iværksætteren Martin Mikaelsen, samt indiske Senthil Shanmugam, adm. direktør i det børsnoterede selskab, EFL. Senest har SEED Capital og Nordic Eye, sammen med PreSeed Ventures også investeret i selskabet.