EU-kommissær Margrethe Vestager åbner dagen fra talerstolen. Og panelet udgør Anne Kristine Schwartzbach, tidligere undervisnings- og forskningsminister Sofie Carsten Nielsen fra Radikale Venstre og Marianne Dahl Steensen, der er administrerende direktør for Microsoft i Danmark. Foto: Heidi Frederikke Sigdal.

Founder: ”Jeg var dårligt forberedt på økonomien.”

I sidste måned væltede stifter og CEO i VR-startup Konfront, Anne Kristine Schwartzbach, en fyldt sal på DTU, da hun med Margrethe Vestager og Marianne Dahl Steensen fra Microsoft debatterede diversitet i tech. Nu udhuler hun sin egen privatøkonomi og må stoppe med at trække løn til sig selv for at få iværksætterlivet til at hænge sammen. Men troen på Konfront er intakt. Læs med i tredje afsnit om tech-iværksætteren Anne. 

At være iværksætter er som at sidde i en karrusel, der den ene dag smider dig af i solen. Den næste dag ryger du af i slud og slagregn. Sådan er det også for Anne Kristine Schwartzbach, stifter og CEO i VR-startuppen Konfront.

En mandag i februar sad hun lunt i et tonstungt panel på DTU. Fem dage senere måtte hun og hendes investor forholde sig til og finde løsningen på, at Konfronts pengekasse er ved at være tom.

”Jeg har ikke flere penge, som jeg selv kan smide i. Og første investeringsrunde er ved at være brugt,” siger Anne.

Den er brugt hurtigere, end både hun og hendes investor Anders Bang Olsen havde regnet med. Det får konsekvenser. Hvordan vender vi tilbage til om lidt.

Tonstungt panel

Først skruer vi tiden tilbage til den mandag i februar, hvor Anne er på vej til paneldebat på DTU. Vi sidder i Annes bil. Og hvis spændingen kunne måles på speedometeret, så ville vi ligge et godt stykke over fartgrænsen. Anne er inviteret til at sidde med i et panel, der skal diskutere diversitet i tech-branchen. Og det er ikke hvem som helst, hun kommer til at dele mikrofon og meninger med.

EU-kommissær Margrethe Vestager åbner fra talerstolen. Og panelet udgør Anne, tidligere undervisnings- og forskningsminister Sofie Carsten Nielsen fra Radikale Venstre og Marianne Dahl Steensen, der er administrerende direktør for Microsoft i Danmark.

”Jeg er meget spændt. Og lidt nervøs er jeg også. Jeg synes, det er nogle ret stærke profiler, jeg skal sidde med, så jeg kan godt få lidt præstationsangst,” siger Anne ærligt.

Og hvis hun ikke sagde det, så var det heller ikke noget problem at gennemskue det i de normalt ret sikre øjne, der i dag helt forståeligt både funkler og flakker.

Det er ikke mere en to en halv måned siden, hun sprang ud som iværksætter med firmaet Konfront, der udvikler en virtual reality-platform til behandling af mennesker med angst.

Vestager interesseret

Nu sidder hun her i sin Citroën på vej mod DTU i Lyngby, et udsolgt arrangement, en fyldt sal og skal udgøre rollen som kvinden, der bryder de mandsdominerede statistikker både inden for iværksætteri og i tech-branchen.

”Det er ret syret. Jeg er flere gange stoppet op og har kigget på min mand og sagt, hvordan er jeg lige havnet i det panel? Det synes jeg, er ret sindssygt. Men det er også rigtigt fedt. Det bekræfter mig i, at jeg i hvert fald har fat i noget, som tech-branchen mangler på nuværende tidspunkt,” siger hun.

Og Anne har ikke bare fat i noget. Den mandag fik hun med sin personlige historie, sin faglighed og skarpe holdninger til, hvordan vi kan få flere kvinder ind i tech-branchen lynhurtigt fat i hele salen, den tidligere minister, EU-kommissæren og den administrerende direktør i Microsoft.

”Det var en vild dag. Jeg var helt rundt på gulvet, da jeg kom hjem. Jeg kunne mærke, at de lyttede og nikkede. Jeg føler, at jeg fik endnu en blåstempling af mit firma, af mit produkt og af mig som iværksætter. Der var mange, der var virkelig interesserede i det, jeg er ved at udvikle. Og Margrethe Vestager hev fat i mig bagefter og ville høre mere, så jeg oplevede så meget anerkendelse,” siger hun og løfter samtidig sløret for, at anerkendelse ikke var det eneste, der kom ud af arrangementet den mandag.

Åbning til europæisk marked

Blandt de godt 100 tilhørere i salen sad nemlig en mand, som meget vel kan sidde med en af nøglerne til, at Konfronts vinger kommer til at vokse – og det så voldsomt, at vingerne kan bære hele molevitten ud over landets grænser.

”Efter arrangementet kom en mand op til mig. Han er chefkonsulent for Styrelsen for It og Læring (STIL). Og han sidder blandt andet med det projekt, der hedder eTwinning. Han ville gerne have en snak med mig om mit produkt, fordi han synes, det kan have relevans også uden for Danmark. Så vi skal mødes til en kop kaffe sidst i marts,” fortæller Anne med snerten af jubel i stemmen. Og det er til at forstå.

Projektet eTwinning er nemlig et community af skoler i hele Europa. Det understøtter samarbejdsprojekter mellem lærere og pædagogisk personale fra 45 europæiske lande og er en del af EU’s uddannelsesprogram. Og selvom Konfront i sin nuværende form måske ikke kan blive en direkte del af projektet, så har Annes produkt og virtuelle platform altså fanget interessen hos en af dem, der sidder med ved et stort internationalt bord.

”Opmærksomheden fra STIL er endnu en super anerkendelse af Konfront-konceptet. Det er opløftende at personer, der sidder centralt i forhold til digitale undervisningsmidler kan se potentiale – også i et internationalt regi. Hvordan et eventuelt samarbejde kan strikkes sammen, det er uvist. Nu starter vi med kaffe og ser, hvad der sker,” siger hun og åbner dermed et spinkelt håb om, at kaffen med chefkonsulenten kan være med til at åbne vigtige kanaler for Konfront.

Tid til en dyb tallerken

Udover STIL har Konfront også fat i andre store medspillere. Flere af landets regioner og forskellige skoler har meldt sig på banen som interesserede brugere af platformen, når den er klar. Og lige nøjagtigt det med at få platformen klar er et af de springende punkter. For midt i alt det, der kan skabe masser af succes, så er der også det, der kan udskyde den og få den til at føles langt væk. Og netop det møder Anne og hendes investor i Konfront også lige nu.

I første omgang var håbet at være på markedet i maj; det blev udskudt til juni, og nu har de været nødt til at rykke det igen – denne gang til efter sommerferien.

Nu skal jeg se at få nogle kunder og have nogle penge i kassen.

”Det tager bare længere tid, end vi havde regnet med. Vi er i gang med at opfinde en helt ny dyb tallerken. Der er ikke noget, vi kan sammenligne os med. Der er ikke tidligere produkter, vi kan ”låne” noget af løsningen fra. Det her er bare helt nyt fra bunden,” siger Anne og bekræfter, at det ikke kun er en sød ventetid.

”Det, der frustrerer mig, er presset om, at nu skal jeg se at få nogle kunder, at nu skal jeg til at have nogle penge i kassen. Det er primært min bank og min revisor, der får mig til at føle det pres. Og det kan godt få mig til at blive nervøs for, om jeg er ved at bruge for mange penge på det her. Om jeg er for optimistisk i forhold til, at det vil lykkes.”

Perfekt MVP

Anne er optimistisk. Og med egne ord er hun sikker på, at når produktet engang er klar, så kommer hun og hele Konfront til ”at sparke røv”.

”Jeg er så sikker, fordi vi er ved at lave et virkelig godt produkt. Et produkt, der vil styrke og forbedre den mentale sundhed. Og vi er så mange kompetente og fagligt dygtige mennesker, der er i gang med at udvikle det. Jeg er lærer med baggrund i at have med mennesker med massiv angst at gøre, vi har en anerkendt og dygtig psykolog, filmproducenter og programmører. Vi udvikler et ordentlig design og har tilknyttet en dygtig softwarearkitekt. Det tager den tid, det tager. Og jeg er nødt til at have et ordentligt produkt for ikke at skuffe, når vi så kommer på markedet,” siger hun og fortsætter:

”For jeg er bange for at skuffe. Jeg er ærekær omkring, hvad der bliver sendt ud. Men jeg er også nødt til og villig til at gå på kompromis, så det ikke behøver at være perfekt i sin første udgave.”

Halvt års penge brugt på tre måneder

Presset for snart at have et produkt færdigt, at få nogle kunder og begynde at tjene penge kommer ikke kun fra bank og revisor. Faktum lige nu er, at Konfront er ved at løbe tør for kapital.

Vores honeymoon er ved at være overstået.

Den investeringssum, som Anders Bang Olsen i første omgang har lagt i projektet, var budgetteret til at strække i et halvt år. Men her tre måneder inde i forløbet er pengene ved at være brugt.

”Vores honeymoon er ved at være overstået,” siger Anne og trækker forsigtigt på smilebåndet.

Hun kommer lige fra et tre timer langt møde med sin investor, hvor de sammen har overvejet, hvad de skal gøre for nu og her for at løse den økonomiske situation.

Ingen løn fremover

Som tidligere nævnt har Anne og hendes mand ikke selv flere penge, de kan investere, og hverken hun eller Anders Bang Olsen er parate til at byde endnu en investor velkommen ombord på nuværende tidspunkt. Derfor har de været nødt til at dreje på nogle andre knapper.

På den ene knap står der, at Anders lægger flere penge. Og på den anden knap står der, at den løn, som Anne indtil nu har udbetalt til sig selv hver måned, forsvinder.

”Det betyder, at det kommer til at udhule min og min mands private økonomi. Men det er fair nok. Det er mit projekt det her. Og at jeg stopper med at få løn betyder samtidig, at jeg kan beholde alle mine nuværende ejerandele af Konfront,” siger hun og er godt klar over, at hun indtil videre som iværksætter har siddet i en lun position med løn hver måned.

Det kommer til at udhule min og min mands private økonomi. Men det er fair nok.

Hun er også godt klar over, at lige nøjagtigt det med økonomien er hendes udfordring.

”Vi var for dårligt forberedte på det punkt. Og jeg kan godt mærke, at jeg med min baggrund kommer til kort, når det handler om at lægge en strategisk og økonomisk forretningsplan,” siger hun både lettere irriteret og med selvindsigt.

I medgang og modgang

Derfor er det tre timer lange møde med hendes investor også blevet brugt på at lægge en plan for fremtiden. Og det er en plan, hvor der er budgetteret med, at der hellere skal være for meget end for lidt på kontoen. Nogle vil kalde det en overbudgettering. Men sådan er det ikke i tech-branchen.

”En overbudgettering er måske egentlig en realistisk budgettering i forbindelse med softwareudvikling. Og nu og her er det fint, at der er afsat de penge, det koster for at komme på markedet. Men jeg tror ikke, jeg bliver helt rolig, før jeg ser, om produktet kan sælges,” siger hun med en viden om, at det er det, der afgør det hele.

Om produktet kan sælges, og om kunderne vil give prisen for det.

Det hele afhænger i den kommende tid også af, om de mange processer i udviklingen af Konfronts produkt kan smelte sammen i den højere enhed, som Anne håber på.

”Lige nu er der mange, der arbejder på forskellige niveauer og med forskellige ting i forhold til platformen. Der er indhold, design og kodning. Alt dette skal smeltes sammen og blive en helstøbt enhed, der hænger sammen,” siger hun med både tro og håb i stemmen.

Lige nu – tre måneder inde i projektet – er der altså stadig rigtigt mange ting, der spiller ind i forhold til, om Konfront i den sidste ende bliver smidt af karrusellen i solen eller i slud og slagregn.

Denne artikel er den tredje i serien om Anne Kristine Schwartzbach, stifter og CEO i VR-startuppen Konfront. Læs de to forgående afsnit her og her.