Denmark Demo Day

Internationale investorer skal investere tidligere i danske startups

Denmark Demo Day skal bringe internationale investorer tidligere ombord i danske startups. Det øger chancen for, at flere når til serie A og derover

Færre end hver femte startup lykkes med at rykke fra den første tidlige seedfunding til at rejse skaleringskapital i serie A inden, der er gået tre år. Men chancerne for at nå til serie A vokser markant, hvis iværksætterne får internationale investorer med ombord allerede fra preseed- og seed-fasen. Det viser analysen The Journey to Series A in Europe fra Dealroom.

Den viden er afsæt for en ny international event, Denmark Demo Day, som Dansk Design Center i samarbejde med Innovationsfonden, Vækstfonden, PreSeed Ventures, byFounders og Heartcore Capital står bag.

Internationale øjne på #dkstartup

Eventen vil samle 150 internationale investorer og i alt 40 udvalgte danske startups, hvoraf de 20 skal pitche for skaren af investorer. Iværksættere, der gerne vil gøre sig synlige for den internationale investorskare, kan frem til 25. april ansøge Denmark Demo Day om deltagelse.

Denmark Demo Day er et nonprofit-event, hvor centrale offentlige og private aktører i det danske økosystem samler deres netværk for at øge synligheden af danske startups internationalt.

Christoffer H. Malling, der til dagligt leder inkubatoren InnoFounder Graduate, står i spidsen for det nye event, der løber at stablen dagen før et andet lignende event, The Investor Series, der har fokus på netop at få flere internationale investorer til at se mod danske startups, når der skal rejses kapital fra serie A og videre.

Christoffer H. Malling. Foto: Simon Skipper.

Genvej til serie A

De to events ligger således i forlængelse af hinanden med en fælles mission om at sætte danske startups på verdenskortet fra første kapitalrejsning og til det store vækstspring.

”Denmark Demo Day skal skabe grobund for flere direkte investeringer i danske tech-startups på seedstadiet, herunder på sigt flere investeringer i danske tech-startups i serie A-stadiet. Investeringsrunderne i seedstadie-tech-startups skal i større grad inkludere internationale topinvestorer, så startups kan rejse en serie A og gøre det hurtigere, sådan som undersøgelser har bevist,” siger Christoffer H. Malling.

Gavner hele Danmark

Analysen fra Dealroom viser, at en gennemsnitlig europæisk startup rykker fra seed til serie A på bare 18 måneder. Til gengæld er det kun 19 pct., der inden for tre år faktisk når så langt, at seedrunden bliver til en serie A.

Analysen viser også, at startups, der har rejst mellem 2 og 3 millioner dollars inden serie A-runden, har den største chance for at nå til serie A. Det afgørende er at have topinvestorer med fra start. Og de er ifølge Dealrooms undersøgelse blandt andet den tyske VC Point Nine, 500 Startups, Connect Ventures og syv andre navngivne venturefonde.

En dygtig international investor tidligt ombord øger chancerne for at nå hurtigt til Serie A. Kilde: Dealroom.

Dealrooms analyse er lavet på europæiske startups, og der findes ikke 1:1-analyser af danske startups. Men konklusionen kan ifølge Christoffer H. Malling overføres fuldt ud til det danske økosystem: Hvis internationale investorer kommer tidligere med, vil flere startups nå til serie A hurtigere til fordel for startups, investorer og ikke mindst det danske samfund i form af vækst og arbejdspladser.

Fra Atomico til Accel

Målgruppen er danske startups, der skal rejse preseedrunder op til 6,5 millioner kr. og seedrunder fra 6,5 millioner kr. til 20 millioner kr.

På investorsiden har nogle af Nordens og Europas tungeste venturefonde meldt deres ankomst, og de danske startups kan forvente at møde erfarne venturefonde, som bl.a. Accel, Atomico, Index, Balderton, Creandum og Northzone, og nyere fonde, som Nordic Ninja, Futuristic.vc og The Nordic Web Ventures.

Medvind til nordiske startups

Christian Jantzen er grundlægger af den danskstiftede internationale venturefond Futuristc.vc og en af de nyere venturefonde, der deltager på Denmark Demo Day.

Han oplever, at der lige nu er et positivt momentum i hele det nordiske økosystem set med internationale briller. Og det momentum skal udnyttes ved at fastholde de internationale investorers interesse for regionen, mener han.

”Større events er godt for det københavnske miljø. Det hjælper os både med at få samlet de nuværende spillere, og samtidig tiltrækker det international opmærksomhed til Norden,” siger Christian Jantzen.

Christian Jantzen, Futuristic.VC

Ikke en vej for alle

Han er ikke ubetinget enig i præmissen om, at der er et fundinggab til serie A, eller at vejen dertil er for lang. For faktum er, at det kun er de færreste, der nogensinde når så langt, påpeger han.

Det betyder bestemt ikke, at internationale fonde er bedre; det betyder bare, at forskellige virksomheder har forskellige behov.

”Den generelle overlevelsesrate mellem seed og serie A er ifølge Atomico og Dealroom kun 19 pct. Derfor må vi bare erkende, at det er meget få virksomheder, der overhovedet når så langt. Jeg tror ikke nødvendigvis, internationale seedfonde kan hjælpe meget her, udover med lidt ekstra netværk. Men de fleste danske fonde kender og samarbejder allerede med de etablerede serie A-fonde,” siger han og tilføjer:

”Når det er sagt, er det vigtigt, at startups har muligheden for at rejse fra en bred palet af seedfonde. For nogle virksomheder vil det give mening at rejse runder i udlandet tidligere. For andre vil det give mening at rejse lokalt. Det kommer meget an på dit markedsfokus,” siger Christian Jantzen, der selv har fire virksomheder i sin portefølje, som har rejst større seedrunder på mere end 10 millioner kr.

De fire startups har alle valgt at rejse penge i London eller Berlin. Her fandt de investorer, som kunne hjælpe dem mere end de lokale, ligesom de ville investere tidligere.

”Mit primære value-add som tidlig investor er at give dig netværket i hele Europa til at rejse den runde, du gerne vil. Det betyder bestemt ikke, at internationale fonde er bedre; det betyder bare, at forskellige virksomheder har forskellige behov,” mener Christian Jantzen, der forventer at komme hjem fra Denmark Demo Day med både et godt dealflow, inspiration og nye relationer, som han kan arbejde videre med.

Mødested for yngre investorer

Denmark Demo Day har udover ambitionen om at bringe international kapital tidligere ind i danske startups også en agenda om at forbinde og skabe relationer mellem morgendagens europæiske økosystemer for startups.

Konkret betyder det, at arrangørerne bag har målrettet eventen til yngre partnere og medarbejdere i de internationale fonde, der kommer. Dels er det dem, der kommer til at udgøre økosystemet om kort tid, og dels styrker eventen et solidt netværk mellem investorerne i hele det europæiske venturemiljø.

Ekaterina Gianelli fra den finsk forankrede venturefond Inventure er en af de yngre investorer, der er med på Denmark Demo Day. Hun er netop hen over påsken blevet partner i Inventure og er dermed også et godt eksempel på, at venturebranchen er under opbrydning fra få veletablerede, tunge fonde med en meget lidt mangfoldig partnerskare.

”Venturebranchen har forandret sig meget, og flere mennesker med diverse baggrunde er kommet med i branchen,” siger hun.

Open call til kvinder i tech

Ekaterina Gianelli glæder sig til at møde danske startups tidligt i deres vækstforløb, og hun er særligt på udkig efter startups inden for digital sundhed, nye materialer, fremtidens fødevarer og forbrugstjenester generelt. Men hun er også klar på at møde startups fra helt andre brancher.

Og så vil hun især gerne i kontakt med kvindelige iværksættere, som ifølge hende stadig er svære for venturefondene at finde frem til.

”Vi gør, hvad vi kan for at lede uden for vores sædvanlige netværk, og vi opfordrer generelt kvinder til at indgå i tech-økosystemet, og vi coacher dem til bygge deres forretning op. Jeg håber, vi snart vil se forandringer her,” siger Ekaterina Gianelli.

Inventure står selv bag to nyere investeringer i danske startups, og venturefonden forventer at investere mere i Danmark.

”Vi arbejder på en stærkere tilstedeværelse i Danmark. Der er mange ambitiøse stiftere her, som vi gerne vil støtte,” siger hun.

Viden på tværs er vigtig

Også danske Christian Jantzen repræsenterer den nye generation af internationale investorer i startupmiljøet. Også han ser en værdi i at møde andre yngre investorer på tværs af nationaliteter.

Med ny kapital kommer nye tanker, og vi må jo erkende, at Europa historisk set har været langt efter Silicon Valley, hvorfor nyt blod burde være en forfriskning for den næste generation af iværksættere.

”Den europæiske investorscene er ekstremt ung generelt, og langt størstedelen af vores venturekapital kommer fra relativt nye managers. Udover fonde som Index, Northzone, Accel og Balderton har vi ikke ret mange med mere end 10 år på bagen. Med ny kapital kommer nye tanker, og vi må jo erkende, at Europa historisk set har været langt efter Silicon Valley, hvorfor nyt blod burde være en forfriskning for den næste generation af iværksættere. Vi ser verden anderledes, kommer ikke fra investment banking eller den etablerede industri og har generelt et anderledes outlook på fremtidens teknologi. Om det så betaler sig i form af bedre afkast, vil tiden vise,” siger Christian Jantzen, der understreger, at det samtidig som ”ny” i branchen er vigtigt at lære fra de ældre institutioner, som har være med i både høj- og lavkonjunkturer.

”De fleste i den ‘nye’ generation har kun investeret i en tid, hvor det hele går op, hvor renten er lav, og hvor der er uendelig optimisme. For at være en dygtig investor er det ekstremt vigtigt at kunne navigere i forskellige konjunkturer, og der er bare viden, du kun kan låse op for, når du har investeret i over 10 år.”