Måden vi arbejder på, måden vi anskuer, hvad et arbejde indeholder, har ændret sig drastisk over de seneste år. Det er ikke længere nok at have et skrivebord eller en fed lønseddel. Ønsket om fleksibilitet og frihed er blevet større.

Det har udbredt koncepter som co-working, digitale nomader og Future of Work, hvor individer, startups, mindre virksomheder og endda etablerede kæmper implementerer en ny, mere fleksibel, mere social, mere datadrevet og smartere måde at arbejde – og samarbejde på.

Derfor har co-working fællesskabet Symbion og startupacceleratoren Accelerace slået sig sammen om at skabe et acceleratorprogram for netop virksomheder, der arbejder inden for Future of Work.

“I en stærkt digitaliseret og globaliseret verden kan man argumentere for, at bygninger mister deres værdi som ramme for et arbejde, fordi det i stigende omfang kan foregå hvor som helst og når som helst. Det er sådan set også rigtig, hvis det ikke lige var fordi, læring og samarbejde dels fordrer et ret stort element af tillid, at man sjældent ved præcist, hvad det er for input, man har brug for, og at læring og udvikling typisk også fordrer et fysisk samspil,” siger Peter Torstensen, CEO i Symbion og Accelerace.

Bygninger skal være en ramme for at udvikle og lære

Symbion ser derfor deres bygninger som en ramme for at lære, udvikle og dele viden. Og som en ramme for at reducere omkostningerne ved netop at lære, udvikle og dele viden.

”Vi tror grundlæggende tror på, at en bygning eller et community ikke er bedre, end den værdi, som det skaber for sine medlemmer. Vi tror på, at hastigheden i læring er den største konkurrencefordel en mindre virksomhed har over større virksomheder med flere ressourcer, flere penge og flere kunder. Vi lever i en ny verden, hvor læringshastighed kan være en konkurrencefordel og i nogle sammenhænge den vigtigste konkurrencefordel. Og derfor må vi se på bygninger på en anden måde – ikke som et sted at bo, men som ramme for at lære og skabe nye løsninger, hurtigere, billigere og bedre,” siger Peter Torstensen.

Det første kuld virksomheder er allerede udvalgt af Accelerace og optaget i acceleratoren. De fire startups er:

ByLife henter naturen inden for med deres Smart Living Walls; vægge af planter som blandt andet reducerer stress, absorberer lyd, forbedrer indeklimaet og er koblet op på internettet. Det der driver ByLife er spørgsmålet: hvordan vil din organisation udvikle sig, når dine medarbejdere yder deres bedste? Og studier viser, at omgiver man sig med planter, stiger velværet, man bliver mere kreativ og produktiv.

Octo arbejder projektbaseret med bygninger og kombinerer sensorer og algoritmer til at monitorere om de dyre kvadratmeter bliver brugt, er sunde at opholde sig i, eller har behov for vedligehold. Octo blev lanceret i 2014 og er allerede at finde i flere hollandske byer, hvor de sammen med hoteller, kontorer og organisationer som ISS overvåger vedligehold, indeklima, belægningsprocent samt infrastruktur som vandrør og varme.

Talee er et tysk medarbejdernetværk. For at forblive konkurrencedygtige og fostre innovation kan virksomheder i dag ikke arbejde i siloer, men må tænke organisationen som et økosystem. Med Talees platform kan små og mellemstore virksomheders medarbejdere få adgang til at netværke med hinanden og være med til at skabe en arbejdskultur om events og fagligheder og skabe større motivation for samarbejde på tværs af afdelinger.

Manpremo er en performancevirksomheder, der udvikler produkter og services, som ledere i organisationer kan sammensætte til skræddersyede programmer inden for talent og ledelsesudvikling og organisatorisk agilitet og trivsel. Programmerne kan fremme ledelseskompetencer, hjælpe med at reducere stressniveau eller accelerere teams evne til forandring.