TechBBQ tømmermænd – VF #3 og Kollerups exit? – Simple Feast læren – FOM & First North – Tim Draper vs. Mia Wagner – Tech & HygDet var en fed og imponerende TechBBQ fest og festival. 6.444 registrerede. Så kan det godt være, vi stod for længe i kø, og en enkelt rotte løb ud under scenen. Men Lokomotivværkstedet var som venue passende stort og råt. Lad os komme i gang med TechBBQ fra Tim Draper på fotoet til mediedækningen samt andet i ugen – også selv om mit hoved kunne have haft det bedre her til morgen. Der er masser at vende i økosystemet.

 

1 mio. kr. brændt af hver festdag. Simpel selvindsigt i Simple Feast?

Jeg er nu over tre fredage gået pænt hårdt til Jakob Jønck og konkursen af Simple Feast, fordi jeg synes, det er lemfældigt bare at udtrykke, at det-var-da-en-fed-rejse, men desværre markedets skyld. Altså når man har forlist en halv milliard af egne og især investorers midler, herunder de seneste 200 mio. kr., hvor man ved, det er kritisk. Jøncks Endomondo døde den corporate død i Under Armour. Som startup-CEO for Simple Feast har han i 2022 præsteret at smide ca. en 1 mio. kr. om dagen. Lige ud i San Francisco Bay. Efterårsvinden har endnu ikke helt kølnet min forargelse.

Vækstfonden lavede engang en analyse af, hvad der skabte succesfulde vækstvirksomheder. En del faktorer er givne i alle den type analyser (unikt koncept, tæt på kunder…), men ”selvindsigt” er en overset faktor. Selvindsigt hos CEO kan sikre, at man hyrer mennesker, der er dygtigere end en selv, tør have en bestyrelse, der giver modspil, tager ansvar for medarbejderne, og passer på med at tage unødige chancer (risiko er der). Men også vigtigt: Viser ydmyghed overfor investorer. Det var afgåede bestyrelsesformand Tue Mantoni, der ved en lejlighed henledte min opmærksomhed på den analyse, ligesom han engang forærede alle i bestyrelsen den stoisk inspirerede bog ”Det hele handler ikke om dig.”

Vi skulle måske have sendt de budskaber til Jakob Jønck, inden han fik lukket sin grønne madkassefest. Der er sikkert mange andre vinkler på den case, vi bør lære af. Og vi skal nok få dem repeteret. Simple Feast bliver hverken den første eller sidste.

 

Vækstfonden: Værdiskaber – eller overflødig og sammenspist?

Nu vi er ved Tue Mantoni, der i fire år satte overordnet retning for Vækstfonden, takkede han på LinkedIn af som bestyrelsesformand med følgende afsked: ”Vi har fokuseret på at tage risiko, tænke langsigtet, støtte økosystemet i med- og modgang, agere løftestang for private aktører, være nemme og proaktive at arbejde med og dermed undgå de prædikater, som ofte hæftes på statsejede virksomheder.” Godt.

Nu er der så en ny stor bestyrelse på 15 for EIFO fusionen og to små foreløbige bestyrelser for Vækstfonden og EKF. Snart flytter Vækstfonden og EKF sammen på ny matrikel og støttefunktionerne lægges sammen. Sammensætningen af bestyrelser for den her konstruktion – ingen vist rigtig har bedt om og færre helt forstår meningen med – har jeg dissekeret i Vækstfondens kurs #1: Dav EIFO – farvel Vækstfonden? Uden at have hørt modsigelse. Og jeg har givet mit bud i Vækstfondens kurs #2. Én EKF-indgang til milliarder? på, hvad formandskabet af direktører opvokset i pensionskasser kunne sætte af ny politisk-strategisk retning. Her i det tredje afsluttende indlæg giver jeg tre grunde til, at det måske ikke går så galt, som mange i vores økosystem frygter!

For det første har Vækstfonden altid været under pres. Bare her på lille Bootstrapping har Lars Kolind gentaget, at porteføljen bør lægges ud og privatiseres, og Lars Tvede har flere gange sagt, at ”Med den ene hånd brækker staten benene på danske iværksættere, og med den anden uddeler den støtte via Vækstfonden”. Er du ansvarlig topledelse, holder du sammen på butikken og forsvarer den, uagtet at du kan dele den principielle pointe om, at mange OECD-lande skulle se på rammebetingelser i stedet for tilskud.

For det andet er formandskabet – og det bestemmer mindst 95 % af alt – i den ny, foreløbige 15 persons bestyrelse allerede under konkret pres for inhabilitet. Jeg skrev i del #1, at der kunne være et problem med kø udenfor døren ved bevillinger til den grønne omstilling, for ”Torben Möger og Bo Foged er en alliance second to none for havvindmøller, PtX osv. Men, siger nogle, også noget af en sammenspist cocktail, så sandt som Torben i sit fremsyn fandt og gjorde CIP stor.” Nu har InsideBusiness (betalingsmur) gået til stålet i artiklen ”Rivegilde og dobbeltroller i ny superfond”. De har spurgt flere aktører (alle anonyme) i finans- og energisektoren, og her er bestyrelsesrelationen PensionDanmark-CIP-Vestas betændt, fordi de måske kan få indsigt i og forfordele andre aktører, som fx konsortiet PFA/PKA-Ørsted-Siemens. Så langt ned i sager går formandskabet næppe, men kønt og ideelt er det ikke.

For det tredje, og vigtigst, er Torben, Dorrit og Bo klassiske økonomer (to er cand. polit., én cand. merc. aud.). Og nu sidder man altså med ansvaret for en Vækstfonden butik, der har haft megasucces og hele tiden har fået nye mandater. Og som er et entydigt indtægtsplus for staten som ejer. Det skal man nok ikke kaste vrag på! Økonomien er cirka sådan, at lånebutikken balancerer med et mindre overskud de sidste 5 år. Og det er flot, for 1/3 af alle lån og garantier ryger af sporet, fordi Vækstfonden skal tage den risiko, bankerne m.fl. ikke tør tage. (Fonden tager sig så også betalt med højere rente, hvad mange startups kun ved alt for godt, og mange især mærker lige nu). Så det store overskud, på i snit 1 mia. kr. om året de sidste 5 år, skyldes ventureinvesteringer via mange danske og udenlandske fonde samt egne meget dygtige fonde som også investerer i startups og vækstvirksomheder.
Alene ifølge 2021-regnskabet var afkastet på funds of funds 3,4 mia. kr. Det er altså en god forretning for staten med de her fondsstøttede vækstvirksomheder! Selv hvis man mener, ens egen pensionskasse kan gøre det endnu bedre, end fx underpuljerne med Dansk Vækstkapital med 18-20 % IRR, så man er godt dum, hvis man saver det statslige ben over, man nu har ansvaret for. Alt kan ske, alt er i luften og en ny minister kan ændre meget – men dumme er det allersidste, man kan sige om økonomerne i formandskabet!

 

Ulla og det at startups nu skal være profitable!

Martin Peers, The Information, er en af bedste tech-skribenter og et godt sted at mærke, hvordan tonen nu er en anden. I går handlede hans indlæg om Twilio og CEO Jeff Lawson, der har indrømmet, at han er vokset “too fast” og nu som kollegerne i fx Coinbase og Robinhood erklærer, at de vil være et “profitable growth company.” Peers skrev kritisk-ironisk, at Twilio jo kun er “a 14-year-old business that has been public for six years. Its public financial statements show that since at least 2013 it has never reported a full-year operating profit and has rarely generated free cash flow. Twilio isn’t the only one in that boat”.

Sund vækst, altså at en bundlinje er i reel udsigt og der er disciplin med udgifter, er et krav i dagens marked. Men det forhindrer jo ikke, at der blev pitchet og matchmaket til den store guldmedalje på TechBBQ. De fortsatte rentestigninger og den langsomme recession gør det selvsagt ikke lettere at fundraise for startups. Og det bliver næppe bedre foreløbig. Men så er det heller ikke værre!

Det er muligt at få kapital til skalering af banebrydende tech, til at komme ud på markedet og måske opkøbe nogen eller blive opkøbt. Tag fx ugens DanBAN-investor Ulla Heurlin, der er en af de investorer, der er trådt ind i markedet for nylig, som så har tørt krudt og kan høste glæden ved et marked med lavere værdisætninger. Ulla betonede så, at man løbende ligesom kapitalfonde skal trimme organisationen og have modet til at sætte et nyt og endnu dygtigere hold”, herunder løfte bunden, indtil det en dag bliver en selv, der skal skiftes ud for at give plads til nye og stærkere kræfter.”

 

Har regeringen en plan, har Kollerup en exit strategi?

Venstres erhvervsordfører Torsten Schack Pedersen havde en skarpt indlæg i vores serie om startupvalget i ugen, hvor han kritiserede Simon Kollerup for at have ” siddet på hænderne i tre år”, og så fremhævede han de vigtigste af Venstres 23-forslag målrettet vores økosystem. Nu kan det jo være, regeringen har elementer til startups med i sin kommende nye 2030-plan – men så nok mere som en slags valgoplæg. Mine forventninger er ikke store længere. Og korrekt er, at Simon Kollerup allerede før forrige sommerferie annoncerede er udspil til en iværksætterpolitik. Vi har ikke set noget som helst.

Vi plejer jo at sige, at alt har en exit, og så er det godt at have en exit-strategi. Altså bortset fra dem, der siger, de bare selv vil være unicorns, senest fx Muninn indenfor et godt nok også spændende felt af cybersecurity. Politikere derimod bestemmer ikke selv deres exit. Det gør vælgerne, og når det gælder ministerposter, bestemmer den til enhver tid siddende statsminister. Og statsministre har det med at rokere rundt, hvis de altså bliver genvalgt. Simon Kollerup kender altså ikke sin endelige skæbne før – formentlig – engang efter et oktobervalg. Men vi kan jo godt forudskikke evalueringen.

I forhold til finanssektoren har det bare været en op ad bakke kamp hele vejen, især på grund af den strafbeskatning, som sektoren – og her er Pleo og fintechs inkluderet – er pålagt for finanskrisen. I forhold til vores økosystem har der være to halvlege. Den første rigtig god, med kvik og hurtig coronatilpasning og især for vores økosystem 1:3 matching. 13,4 mia. kr. i covid-19 lån blev pumpet udsom vi nu skal tilbagebetale i en anden markedssituation! Anden halvleg har som sagt været meget stille. Der kom enkelte gode, ofte lidt oversete ting som forhøjet forskningsfradrag. Men frontprojektet på vores banedel – der overskyggede alt andet – var den meget organisatoriske ide om at fusionere EKF og Vækstfonden. Hvordan det bal udvikler sig på de bonede gulve, er diskuteret ovenfor. Her kan i hvert fald tales om tømmermænd hos de mest loyale.

Når jeg læser de indlæg, vi foreløbig har bragt i vores serie om startup-valget fra Moderaterne, Konservative og Venstre, er roserne til Kollerup naturligt nok til at overse. Også selv om alle nok synes Simon har den bedste vilje af denne verden og også fin lydhørhed. Selv vil jeg ikke uddele karakterer. Men mulighederne er jo nok begrænsede med en statsminister og en venstrefløj, der ikke interesserer sig for noget så anarkistisk-individuelt som startups på et ureguleret arbejdsmarked. Uanset hvilken farve der får flertal (eller rækker over midten), er mit – givet forgæves – hjertesuk: Gør nu rammerne for initiativ og startup innovation markant bedre. Styr ikke kun ved hjælp af flere puljer og projekter.

 

Hvilken skjult værdi lever du? Tim Draper og Mia Wagner

I ugen fandt jeg et fællestræk bag store kulturelle forskelle på tværs af Atlanten, hos to kendte og engagerede investorer. I Alt for Damerne læste jeg et interview med Mia Wagner, Nordic Female Fouders, om ydmyghed og skyldfølelse. Mediet i betragtning handlede det selvsagt kun om investering i forhold til rammerne derhjemme, om at acceptere at en rigtig børnefamilie godt kan være en ene-forældre familie. Det smukke var sårbarheden og ydmygheden.

Tim Draper, det største stjernenavn på TechBBQ, tidligt med i Hotmail, Skype, Tesla, SpaceX og Twitter, kan bestemt ikke kaldes ydmyg. Han er sådan rigtig amerikansk entreprenant. Og drenget: ”Dunk a basketball on the moon,” lød fx hans drøm. Men han er nu alligevel på sin egen måde ydmyg over for startups. Han er ude og tale med otte om dagen. Og han understreger, hvor meget han lærer af dem om, hvad der er på vej. På TechBBQ så han faktisk 15 (og uddelte til min glæde førsteprisen i Meet the Drapers til Travis & Mikkel med Airflight-dronen fra Brønderslev, jeg selv er investor i.

Tim er særlig hos startups optaget af det, der virkelig kan forandre et felt, fx finans via blockchain. Og digitalisering og dataudnyttelse i sundhed. Og logistik, hvor Elon Musk har rykket et traditionelt felt. Og så talte han om second order effekter og det at være ”accidental green”. Fx om hvordan teknologier fra e-mail til Skype, uden at tænke højlydt grønt, reelt var klimavenlige i forhold til brevpost og møderejser. Tims afslutning var: Hvis du er iværksætter, kan du sende dit pitch til tim@draper.vc. Vil du gerne være det, kan du gå på Draper University of Heroes. Jo, at man er kommerciel, er ikke en skjult værdi!

 

FOM nordover på First North

Der er ikke meget tale om succes for tiden på de danske vækstbørser, Spotlight Stock Market og Nasdaq First North eller andre vækstbørser for den sags skyld. Men der er jo undtagelser og gode eksempler, som vi nu bare slet ikke hører om.

Jonas Jakobsen har i ugen skrevet et indlæg om Mediernes dækning af vækstbørserne på hans Vaekstaktier.dk. Her starter han med at referere en Anders Engsvang pointe fra Foreningen af børsnoterede Vækstvirskomheders årsmøde om, hvor mange gange Børsen gennem 2021 har nævnt dårligste case sammenlignet med den bedste case på vækstbørsen. I den kamp står det 23-1. ”Det ærgerlige opstår, når de positive historier aldrig får taletid, da det kan skabe et ubalanceret billede af vækstbørsen, hvor medierne spiller en rolle,”, kan unge Jonas Jakobsen så konkludere.

I ugen gav vi taletid til CEO Michael Stadi fra FOM Technologies. Og det er jeg glad for. For hvis Børsen har en tendens til i væsentlig højere grad at lægge spalter til de dårlige historier, kan vi jo på Bootstrapping prøve at balancere lidt. Og selv uden at være mikrofonholdere var det er en meget læseværdig case om at ramme et niche-B2B-marked og skalere. Og om de tre grunde til at Michael Stadi valgte og har fastholdt vækstbørs-vejen: ”Vi havde finansieret rejsen selv hidtil, men det er klart, at med dyr teknologi blev vi nødt til at få mere kul på kedlen. Desuden var det fantastisk med større credability. Kunderne, der henvendte sig, var nu fra øverste hylde – førende universiteter som MIT og Fortune 500-selskaber. Vi er en lillebitte, dansk virksomhed, så det giver os en akkreditering over for store multinationale selskaber, at vi er et NASDAQ-listet selskab. En slags ’street credit’. Afslutningsvis kunne vi med en FN-notering tilbyde de ansatte medejerskab udover lønnen i form af aktieprogrammer.

FOM Technologies har 3500 retailinvestorer, der siden den første IPO har oplevet en kursstigning på 350 %. FOM var dermed den bedst performende aktie på First North i 2020. Børsen har retfærdigvis for 14 dage siden skrevet, at FOM har opjusteret salgsforventningerne med 10 %.

 

Få (ikke) stjernestatus som Sahra-Josephine

Rigtig vigtige personer som de to statsministerkandidater Søren Pape Poulsen og Jakob Ellemann-Jensen, samt Sofie Carsten Nielsen, Lars Løkke Rasmussen og ja, kronprins Frederik gik frit og tilgængeligt rundt på TechBBQ. Havde det journalisternes interesse? Nej, den, de forfulgte med kameraer og mikrofoner, var fra en mindre, i Danmark førhen ret ukendt edtech, CanopyLAB. Det var på alle måder en vild oplevelse at iagttage.

Vildt, fordi graver- og tidligere Ekstra Blads journalister løb fra for- til bagindgange for at fange hende – så hun måtte hjælpes ud af Lokomotivværkstedet, mens journalisterne i stedet interviewede hinanden om det forfærdelige i, at de var gået forgæves. Og så skrev de om det, se fx her BT. Vildt, fordi hendes optræden var en helt rolig, faglig panelsnak om relationsdannelse i communities. Ja, det var virkelig kedeligt for de unge journalister, der nok drømte om en rigtig tech-dronning og ikke så ud til at fatte meget. Men da en rotte løb ud fra scenen, vågnede de da lidt op. Og endelig vildt, fordi hun kan være overskudsagtigt upåvirket af hysteriet omkring hende. Så jeg fik for anden gang talt IRL med hende, pressen anser for topfiguren på den danske tech-himmel! Jeg burde måske føle mig heldig. Samtidig snakkede hun med en anden toptaler og Obama Foundation veninde, Lubomila Jordanova fra Plan A, og skulle have fat i Kai Talas fra edtech specialiserede Sparkmind.vc. Jeg kunne forstå, at Sparkmind har konverteret deres convertibles i CanopyLAB til aktier, og det vil vel få gjort egenkapitalen positiv i det regnskab, der snart må åbenbares for verdenspressen.

Apropos det. Da jeg ironisk siger – til en påtrængende, høj, ung journalist fra Berlingske Business udelukkende sendt til TechBBQ for at skrive om Sahra-Josephine Hjorth – at nu er regnskabet jo godkendt, citerer han mig sørme for det. Hver en krumme samles op. Hans chef Thomas Bernt Henriksen har før skrevet, at jeg bør respektere denne nyansatte journalist for hans dygtighed. I så fald står det slet til med den danske journaliststand. Længere og mere substansløs artikel har jeg sjældent læst for mit abonnement. Ren gentagelse af, hvad Ekstra Bladet kørte rundt i for et halvt år siden, hvor det af kritikken, der var korrekt, var irrelevant og det, der kunne være relevant, var forskruet.

 

Tips, Tricks & Transaktioner

 

7 rapporter fra TechBBQ, du (måske) skal kende

Nu, hvor drinks og fadøl er hældt ned, kunne vi jo gå i gang med de 7 rapporter, der blev lanceret på TechBBQ. Der er fx Danske Banks om State of Impact Startups 2022, hvor jeg regner med det går godt – vel at mærke i Sverige og i kraft af Northvolt. Og der er fx Dansk Erhvervs med den gode titel A unicorn Factory. But why do they leave”. Jeg gætter på, at vi skal have mere udenlandsk kapital og talent ind. Men jeg skal nok vende tilbage med kvadratroden af, hvad vi nu ved, som vi ikke vidste før!

 

Stift dit holdingselskab i Sverige!

Danske iværksættere kan undgå lagerbeskatning, hvis de stifter deres holdingselskab i Sverige, men det er indtil videre de færreste, der har gjort det. Det jo ikke hensigtsmæssigt set med den danske stats øjne,” udtalte Thomas Black- Petersen, direktør for lobbyorganisationen Foreningen af Børsnoterede vækstvirksomheder i ugen til Carsten Steno. Problemstillingen er den, jeg tidligere fredage har omtalt som ”Lagerbeskatning fra helvede” med Penneo founder Jakob Neua Nørgaard og gælder parallelt for medarbejderaktier som for Nico Blier-Silvestri i Unity.
Beskatningen af urealiserede kursgevinster er et mareridt for dem, der oplever aktiefaldet på vækstbørser. Eksemplet i Økonomisk Ugebrev er Peter Mühlmann, founder af Trustpilot, der efter en lockup-periode skal betale skat baseret på en aktiekurs i 327 pence. I dag ligger den på 61 pence. Peters konklusion: ”Lagerbeskatningen er kendt og frygtet af alle danske iværksættere. Den står i vejen for børsnotering af succesfulde danske iværksætter-virksomheder og dermed i virkeligheden også for større skatteindtægter til staten senere hen. Jeg har talt med mange politikere og embedsmænd. De forstår problematikken, men de gør intet ved den,”

 

Diversitets-løftet år 2

Partner Sara Rywe fra byFounders betonede i går under diskussion af det danske Diversity Commitment”, at når det i tidlige startups for 80-90 procents vedkommende er teamet, man investerer i , så er diversitet i teamet og det at eliminere bias i udvælgelsen særligt vigtigt. De øvrige partnere på scenen, (nygifte!) Stine Jersie Olsen, Danske Bank og Rolf Kjærgaard, Vækstfonden kunne kun være enige. Spændende hvordan det vil gå år 2.

 

3 more years. Female Tech Founders program

“We have to encourage more female talents to start up their own businesses and we also have to help investors and guide them in the right direction. Gender inequality must be eliminated, and we would like to lead that change, skriver Charlotte Kjeldsen Krarup fra Industriens Fond. Vi nævnte forrige fredag alle deltagerne i seneste program. Fonden har nu finansieret næste Female Tech Founders, der jo køres af Jeanette Carlsson, Founder & CEO af Tech Nordic Advocates. Det er opbygget i tre dele: Mentoring. Accelerator. Investering. Alt internationalt og sigtet mod impact – og selvsagt diversitet.

 

Hvad nu? Din telefon ved, du er gravid

En tredjedel af kvinderne i USA bruger cyklusapps, der opbevarer information om menstruation, ægløsning og seksuel aktivitet. Og det altså i et land, hvor abort nu er forbudt eller begrænset i 17 stater, hvorfor enhver tabt graviditet kan blive undersøgt som en forbrydelse. Det stiller udfordrende spørgsmål om overvågning og datasikkerhed, som jeg mandag den 12.9. læste en fin artikel i Føljeton. Forskere fra Mozilla bag browseren Firefox har netop udgivet en undersøgelse, der viser, at 18 ud af 20 cyklusapps ikke sikrer brugernes data i en tilstrækkelig grad.

 

Podimo eller Monta

Sig ikke, at der ikke rejses kapital også i den høje ende. Carsten Rasmussen og Monta har flere gange været ugens startup. De er spændende som forretning og spændende, fordi de går så radikalt til den med medarbejderaktier og transparens. Nu har de rejst 223 millioner kr. og er 1,3 mia. kr. værd. Det er bare med at komme ud i verden.

Gang med to, og du rammer i ugen Morten Strunge med Podimo. Han har rejst 435 mio. kr. til en værdisætning på 2,5 mia. kr. Jeg læste en sjov kommentar på LinkedIn af den uafhængige aktieanalytiker Anders Engsvang, hvor han sammenligner Podimo med søster podcast Acast i Sverige og konkluderer (med mange forbehold): ”Markedet værdisætter altså Acast til 1,5x omsætningen. Stormer investorerne ind i Acast i dette niveau, nej det gør de ikke. Valuationmæssigt ligger Podimo på ca. 29x årlig omsætning.” Jeg ved ikke, hvad investorerne lytter til, men at sige kapital ikke tager risiko længere, er ikke korrekt!

 

En omvendt Teamway rekruttering

Er det måske 100 pitches, en VC-manager skal forholde sig til om måneden? Noget af en rekrutteringsproces. Hvad nu hvis et founderteam i stedet hyrer en VC-partner!? Det er situationen i Teamway i forbindelse med seneste runde på 1 mio. €. Deres nye COO Henrik Møller Kristensen fulgte nemlig med fra Dreamcraft. Så kan man ikke sige andet end, at det ikke kun er kapital, man får. Det er også viden! Det kan nok bruges, når Teamway skal skalere deres decentrale Web3.

 

Bæredygtig by-inkubator

WE BUILD er et nyt iværksætterforløb ud af Beyond Beta for startups, der på 5 måneder i BLOXHUB kan komme videre med bæredygtig byudvikling. Byggebranchen har godt nok sovet i timen, og om lidt vil den fyre folk på stribe. Så kan de jo ruste sig med nye ideer og bedre klimatilgange til næste byggeboomSøg her.

 

Ja, vi skal da hygge os, Niels

Niels Lunde, Børsen spørger efter TechBBQ, om det danske tech-miljø har ”noget, som er unikt, og som kan differentiere København fra Berlin og London”? Niels’ eget svar er, at vi kan “forbinde tech og hygge”. Om det ligefrem er skarpt nok til at skabe en konkurrencefordel i Michael Porters ånd, skal jeg lade være usagt.

Men jeg tror Avnit, Keyvan og andre på det i dag trætte og glade TechBBQ-team i al fald har skabt noget god tech&hygge. Og det med flade og glade åbne netværk af udvekslinger er noget, vi kan. Må du, Niels, og alle andre hygge sig i weekenden til vi evaluerer her med deltagere i næste uge