Til TechBBQ i store sko – Cut, hvor?– Mögers Vækstfonden –– Startup skattefælde & Bruus snak – Jønck’s fest – Canopy-nej-hatten



Er vi internationale, altså tænker vi helt internationalt i økosystemet? Jo, for vi skal tidligt ud med vores tech. Men er vi der helt mentalt? Fx rekrutterer vi ikke altid med international horisont til lederposter i scaleups. Det var budskabet fra Lars Sødergaard, Ethan Partners, da jeg snakkede med ham den anden dag. Og som et andet lille eksempel får vi meget lave klikrater, når vi publicerer artikler på engelsk her på Bootstrapping. (Og det kan vi ikke lide, selv om vi gerne kritiserer andre medier for at gå efter clicks).

Bedre er det nok med kapital. På TechBBQ skal vi snakke om kapitalmarkedets vending. Værdisætninger går ned, og kapital koster igen basseører, selv om mange, især tidlige startups, stadig har fået fin funding. Når de internationale venturefonde kommer til TechBBQ, så er det fordi, de har kapital til at investere. Og de internationale er en løftestang til at bringe danske startups ud verden og skabe større værdi. Vækstfonden har fx inviteret til ”GP Community Summit” 12.-14. september op til TechBBQ med Innovation Endeavors, Balderton, Giant, Astanor, DCVC, Atomico, Headline, Planet A og ACME m.fl.

Det er godt. For nu tæt ved et støjende Støjberg-valg vil nogle nok udfordre, at Vækstfonden ikke bare investerer i ”Hele Danmark”, men sender skatteyderpenge i udenlandske venturefondes saloner. Men for hver krone, de investerer, får vi mellem 3 og 7 kroner igen i kraft af den viden og det netværk, der er med til at skalere danske startups. Det er ren win-win. Mona Juul, ugens MF kandidat i vores startupvalg-serie, har til fulde forstået det. Men næppe alle på tinge. Så når det internationale startup jet-set af talere og kapital kommer til København, er det fedt. Så har vi chancen for at tage de store sko på og vise os som verdensborgere.

 

Er TechBBQ på skinner?

Hvad skal du opleve på TechBBQ? Det spurgte vi i ugen Stine fra Learningbank og Betina, Ward24/7, Jasmina fra Dansk Erhverv og Lars Arne, DanBAN-investor og MF-kandidat, så vi læsere kunne blive inspireret. Forrige fredag har jeg omtalt en håndfuld udenlandske hovedtalere. Bl.a. Tim Draper, der har fundet unicorns som Tesla, SpaceX, Coinbase, Skype, Twitter, Robinhood – og Theranos! Og apropos sidste, så taler Erika Cheung, whistlebloweren i Theranos-affæren. Og så vil vi heller ikke lave mere gratis reklame!

IT-Watch refererede i forgårs, at den store techmesse i ugen, IFA Berlin, havde dykket fra 250.00 til 161.000 deltagere. TechBBQ på Lokomotivværkstedet er vel heller ikke udsolgt i år? Kører TechBBQ som et andet DSB-tog på samme uslebne skinner? Det er altid sundt, hvis vi bagefter lige ransager event-konceptet lidt fx for værdien af stande og graden af dybde i arrangementer m.m.

Vi spurgte i går en af de store TechBBQ-sponsorer, Rolf Kjærgaard, CEO i Vækstfonden (men ikke i EIFO), om hvad han glædede sig til. Rolf nævnte ”debatterne om Diversity Commitment ”, altså det at få skabt forpligtende diversitet og inklusion i det danske økosystem. Og at grøn omstilling også for alvor er rykket ind hos TechBBQ.” Men ellers handler det også for Rolf om at skabe nye relationer og lade sig inspirere.” Ja, matchingmøder er selve livsnerven i miljøet. Det er i hvert fald svært for mange af os at undvære. Og så skal vi udveksle erfaringer om, hvad vi fx gør ved prissætning under inflationen, med fyringer/hyringer (der stadig er svært) og med udfordringer med at få lang nok runway. Altså ikke mindst med omkostningsreduktioner!

 

Fra Pleo til Lunar. Hvor skærer du i dine omkostninger?

Ja, rigtig mange ser ind i inflationschok og kapitalknaphed og afsøger derfor muligheder for at minimere omkostninger. Der er så stadig mange, fx Jeppes Pleo, der skal hyre, mens andre, som fx Kens Lunar, skal fyre. I går så jeg i Jessica Mathews Term Sheet nyhedsbrev en graf baseret på 125 amerikanske founders udsagn om, hvor de tager deres cost cuts.

De gør det – ikke kun for startups – traditionelle: De hæver priser, stopper med at ansætte (eller fyrer) og sætter marketing på skrump. Det kan eksekveres straks, uden at det på kort sigt gør ondt på virksomheden. Anderledes med at stoppe udviklingsprojekter.

Hvordan tackler de så knapheden på cash?Venture-backed startups are also looking to alternative sources of capital to keep the lights on, whether it be from banks, or even family members.” Bridgelån fra banker og eksisterende investorer og nye finansieringsformer som dem Kim Lundberg, ArK Kapital før har gennemgået i en serie her, kommer på dagsordenen. For mange er der måske kun 3-6 måneder til at finde løsninger. Håbede vi før sommer, at det så lettere ud nu efter, må vi bare konstatere, at det er omvendt! Renterne vil blive ved at stige, penge bliver dyrere.

 

Skattefælder fra helvede. Vanopslagh og Olldag overhaler skatteminister Jeppe Bruus

Forrige fredag skrev jeg i ”Lagerbeskatning fra helvede” om Nico med 13,7 mio. kr. Unity-aktier, der – dumt – beholdte dem. Nu er aktierne 4,6 mio. kr. værd, men på grund af skatteregler skal han udrede 6,8 mio. kr. Han er konkurs, og kan så ikke starte egen virksomhed. Sikke en tur. Sikke en skattefælde. Den case var et eksempel, som vores endnu siddende skatteminister Jeppe Bruus skulle forholde sig til på FBV’s velbesøgte, engagerede årsmøde onsdag. Nu må jeg ikke citere hans svar uden tilladelse – og det behøver jeg heller ikke. For vi fik en varm udenomssang fra de meget varme lande, inklusive ’frivillige’ besøg på dejlige DTU SkyLab og hos Alfa Laval workspace i valgkredsen. Med 30 sekunders taletid igen fik Jeppe så sagt, at en omlægning for medarbejdere som Nico og for founders som Jakob Neua Nørgaard fra lager- til realisationsbeskatning ville koste statskassen flere hundrede millioner kroner! FBV-direktør Thomas Black-Petersen føg op og præciserede, at ingen har talt om at nedsætte skatten, kun omlægge og dermed udskyde den i tre år for de – alt for få – vækstbørsnoterede virksomheder. Selv med stigende renter for staten til over 0 må det være tæt på provenuneutralt. Af det kunne alle 150 i salen så lære, at skatteministre forgår, embedsmænd består. Og de sidste gør alt for intet at ændre.

Bagefter var skatteordfører med mange gode forslag Katrine Olldag fra Radikale Venstre og Alex Vanopslagh, LA-vi-tror-på-dig-formand og visionær skattepolitiker på scenen. Og det vil jeg heller ikke referere eller vurdere, da jeg selv var ordstyrer. Men kort fortalt tegnede der sig et skattepolitisk flertal for at lagerbeskatning efter børsnoteringer skal kunne fravælges, på at medarbejderaktier skal have bedre vilkår, og loftet for aktiesparekontoen skal forhøjes til Brian Mikkelsen oprindelige 200.000 kr. Godt!

Årsdagen fandt sted i en uge, hvor alle verdens aktier, og vækstaktier især, led. Så er det godt at have en årsdag, hvor også de gode cases kan hyldes. ”Største Kursstigning siden IPO” med 649 % gik til Freetrailer. Og FOM Technologies med Michael Stadi har overperformet og blev derfor hyldet som ”Årets Børsnoterede Vækstvirksomhed 2022”. Den sidste er heldigt, for du kan læse mere FOM’s vækstbørsrejse i næste uge, hvor den er ugens startup.

 

Jacob Jøncks fest i 3. stadie af sort-grøn aflysning

Jeg har de to sidste fredage skrevet om Danmarks grønne front-startup Simple Feast og Jakob Jøncks deroute. Først skrev jeg mere løst om, at det måske var første store træ i efterårsskoven, der ville falde i storm. I sidste uge var det så om rekonstruktionen, hvor Jønck skældte ud på kapitalmarkedet og forsikrede, at alle kunder nok skulle få deres måltidskasser. I denne uge stod den så på konkurs – og nu er det, at kunderne alligevel ikke får deres plantekasser nok det mindste.

På intet tidspunkt i undergangsfesten kan jeg finde bare et enkelt lille ydmygt ord om egne fejl. Det er ellers en funding på 200 mio. kr. for bare 7 mdr. siden – ud over den samlede halve milliard – der er gået right up in the air. Inflation og krig må bære skylden. Undskyld børnehave, men det var ikke gået for en rigtig CEO i en rigtig international virksomhed.

Fra mindre investorer som byFounders til store Kinnevik og statslige Vækstfonden må de have set på en flinker Jacob med store talegaver og en umiddelbart fin idé. Men var der styr på økonomien, var produktet skarpt og attraktiv, var markedsføringen for ekstravagant, var USA-eventyret godt researchet og planlagt? Jeg håber, nogen med større indsigt skriver historien om festen, der nu er definitivt forbi. Jacob Jøncks egen evaluering i Børsen lød: ”Jeg er stolt over den rejse”. Den grønne evangelist lukker med de rene floskler. Jeg lader andre medier om at råbe om skandaler. Uagtet at Jønck selv nu taber mange af sine Endomondo penge her, bliver jeg bare lidt fredagsvred over det, min jydemoral tolker som løsagtighed og mangel på respekt.

 

Vækstfondens fremtid. Én EKF-indgang til milliarder?

Rationalet med EIFO-fusionen af Vækstfonden og EKF er ”En fælles indgang for danske virksomheder.” De, der er gået forrest ind, er så EKF, da kontinuiteten i den nye bestyrelse og i CEO er godt op mod de 100% EKF. Så hvad med Vækstfonden?, er det naturlige spørgsmål. Vil EIFO egentlig støtte investeringer i ventures og i venturefonde? Og hvad bliver investeringsstrategien for den grønne omstilling?

Jeg gennemgik sidste fredag i artiklen Vækstfondens kurs #1: Dav EIFO, farvel Vækstfonden ret minutiøst generaliebladet for de 12 medlemmer af de tre nye bestyrelser. Jeg havde ingen fingre at sætte på EIFO-formandskabet med de kompetente pensionskassedirektører Torben Möger Pedersen, Bo Foged og Dorrit Vanglo, (alle på min egen alder og personer jeg kender ret så godt). Og bestemt heller ikke på CEO Peder Lundquist, der vist lige i skrivende stund skal stå foran alle 300 medarbejderne i Vækstfonden. Men derudover havde jeg nogle spørgsmål og nogle plus/minus-perspektiver på logikken i sammensætningen. Ud over at hele konstruktionen med tre (foreløbige) bestyrelser selvsagt er til hest. Jeg er ikke af læserne blevet afkræftet i ugen. Så nu til hvilke to vigtigste konsekvenser jeg frit tænker, det kan få (ikke vil, men kan) for lige netop vores økosystem?

1. Rynker formandskabet ikke på næsen af investeringer i ventures?

Det sidste 10-15 år har vi opbygget en glidende værdiforøgende strøm fra diverse universitetscentre og væksthuse over Innovationsfondens programmer til Vækstfondens lån og egenkapital, der skalerer frem mod håbet om det store udlands- og unicorn-eventyr. Vi halter selvfølgelig efter Sverige og andre startup nations, men det går dog bedre end nogensinde. Nu er spørgsmålet om det frie marked ikke bare klare det herfra? Den nuværende og de to forhenværende pensionskassedirektører i formandskabet har mig bekendt INGEN gode erfaringer med ventureinvesteringer. Da jeg i start 90’erne mødte Dorrit Vanglo i LD døjede LD med investeringer i mindre vækstvirksomheder. Bo Foged havde vel et medansvar for de totalt kuldsejlede BankInvest venture-puljer, der i et tiår fra før til efter finanskrisen havde et negativ afkast på 56%. Kan man gøre sig fri af de erfaringer? Kan man se tiden er en anden? Jeg spørger – og får næppe svar. Men en lille bekymring kan jeg da godt udtrykke på økosystemets vegne.

2. Er startups en del af en grøn industripolitik?

Vi får en EIFO-bestyrelse der vil være 110% dedikeret på den grønne omstilling – i hvert fald i form af det vi kan kalde grøn industripolitik. Torben Möger har den store tegnebog fremme især til CIP, og ruller med Bo Foged som partner i CIP gigant grønne infrastrukturer som vindmølleparker på verdensplan. Havvind-, PtX-, CCS-industrier etc. med mange arbejdspladser kan være sikre på EIFO-fokus. Samt selvfølgelig fortsatte eksportlån til Danfoss, Vestas mm ude i verden. Men Vækstfondens investeringer flest når maximalt størrelser som Green Hydrogen og Aquaporin. Grøn hard tech fra Preseed Ventures til Nordic Alpha Partners, fra klimafonde som Climentum Capital og Tommy Ahlers snart kommende DLUV til Giant Ventures (David Helgason) er måske udenfor skiven?

Det er jo et politisk-strategisk valg, hvor midlerne skal hen. Og jeg har mange gange skrevet, fx her og her, at al den grønne snik-snak og hønsehold på altanen intet dur til uden skalering og storproduktion. Men det skal dog starte et sted på rejsen. Hvor? Northvolt, som jeg glæder mig til at besøge om et par uger med en delegation og regeringens grønne iværksætterpanel, er vel også startet mere beskedent?

Nu er der jo ikke nogen, der siger, at Vækstfonden skal stoppe sine investeringer i fonde og i tidlige ventures. Der er ingen ko, der er faldet gennem isen. Men jeg vil formode, at et så stærkt strategisk-politisk formandskab som Torben Mögers som et af få både evner og vil sætte en retning. Og jeg er ret sikker på, at retningen ikke er at strø midler uspecifikt ud over alle og enhver. Og at den succesfulde samspillende centralisering og styring under corona og med klimapartnerskaberne mellem det store erhvervsliv, de store organisationer og ministerier vil fortsætte.

Det hele bliver ekstra interessant i en tid, hvor kapital koster, og alle i vores økosystem læner hovedet til Vækstfonden som kontracyklisk buffer. Så et godt spørgsmål er nok: Bliver indgangsdøren smallere for nogen? Gode kræfter som Camilla Ley Valentin og Esben Gadsbøll er kommet ind ad døren til Vækstfonden-delen af EIFO. Nu er det ikke utænkeligt, at I har en stor opgave!

 

Ja-hatten eller Nej-hatten. Hvad om CanopyLAB skal frem i lyset?

Morten W. Langer forsøgte i ugen i hans Økonomisk Ugebrev at placere sig mellem ”Ekstra Bladets meget kritiske dækning” og Bootstrappings ”næsten ukritiske dækning” af CanopyLAB, hvor det iværksættervenlige medie Bootstrapping med redaktør Jesper Højberg i spidsen også (har) været meget begejstret”. Men, siger Morten Langer, ”burde finde nej-hatten frem”. Jeg har absolut ingen begejstring for CanopyLAB, al den stund jeg ikke kender til selskabet og udtrykkelig i mine blog-indlæg har skrevet, at jeg forholder mig til mediehetzen og ikke til ”selskabet som forretning eller software”. Det sidste gør Morten W. Langer så, og i forhold til de polit- og økonomressourcer han har, ikke enormt dybt gravende. Mortens indlæg bygger nemlig på en Similarweb-analyse af hjemmesiden og konkluderer, at der er meget mindre trafik end hos store edtech konkurrenter. Jeg kan uden at grave i noget som helst sige, at forretningsmodellen ifølge hjemmesiden er freemium whitelabel i 3. verdenslande, så de klik siger intet om mulig udbredelse. Så det ville jeg nok spørge founders eller den finske storinvestor om – og i al fald være meget mere forsigtig med at vurdere. Så når Morten skriver ”Jesper Højberg bør simpelthen lære at tage den kritiske hat på, og så skal han også lære at grave lidt dybere i substansen, frem for blot at køre sine kæpheste af på læserne i hans i øvrigt meget underholdende ugekommentarer”, så må jeg med et smil sige tak og tilføje: Jeg fortsætter ufortrødent med at skubbe økosystemets mærkesager frem. De har fx været 1:3 corona-krise støtte til startups, at SKAT ikke anerkender softwareudvikling, at First North skal vurderes med vækstaktie-briller og at køns- og andet diversitet halter katastrofalt. Og under det sidste også en kamp mod ukritisk, clickbait-baseret mediehetz mod founders, der er kvinder. Som i casen CanopyLAB.

P.S.: Men ellers er jeg ret enig med dig, Morten, også i at regnskabsrod er uacceptabelt, og at det er spændende, om 21-regnskabet har negativ egenkapital på et Simple Feast niveau!

 

Tips, Tricks og Transaktioner

Her er lidt af, hvad jeg fandt særlig interessant at dele fra ugen:

76 kvindelige CEOs i landets 1.000 største virksomheder

Nana Bule er topchef for Microsoft Danmark og styrer en omsætning på mere end otte milliarder kroner. Og så er hun et særsyn.” Sådan indledte Berlingskes omtalen af deres Guld 1000 liste, der kom i ugen. Nana var jeg til middag med ugen før, og hun er bare skarp og i øvrigt sympatisk. Hvorfor der kun er 75 andre værdige ud af 1000 er stadig en dansk kæmpeudfordring. I øvrigt er listen skæv, fordi den rangerer på omsætning. Det betyder, at energihandels-klyngen i Århus dannet ud af Danske Commodities rangerer højt. Vi har før haft Simon Birch Hansen, CEO i Nitor Energy, som ugens startup. Den slags selskaber kommer med, fordi der løber milliarder gennem dem. Men der er altså langt op til DSV og Novo Nordisk på alle andre parametre.

 

Jeanette, Nana og Bæredygtig ledelse i 2. oplag

Jeanette Fangel Løgstrups bog ’Bæredygtig ledelse – ESG som den nye ABC for ledelser og bestyrelser’ er nu ude i andet oplag. KPMG holder 1. november et arrangement om emnet. Nana Bule er en af mange top CEOs, der taler.

 

Hvad er god ledelse så i en vækstvirksomhed?

Claus Finderup Grove og Steffen Heegaard fra FBVs bestyrelse offentliggjorde på foreningens årsmøde onsdag 28 nye anbefalinger til god selskabsledelse for børsnoterede vækstvirksomheder. De er udviklet sammen med mange andre gode folk, fx professorerne Steen Thomsen og Thomas Plenborg og er vitterlig nyttig læsning for startups og andre på vej til eller på vækstbørsen. Ja ok, jeg har endnu kun læst de første otte anbefalinger, der handler om Equity Story, Purpose, interessent håndtering og transparent markedsinformation. Og lige der føler jeg mig på hjemmebane. Så jeg må videre i weekenden fra nr. 9.

 

Vær klar til at blive købt!

Ja, tiden kalder på konsolidering. For langt de fleste exits ender med at købe eller blive købt i en M&A proces. Så man kan lige så godt tidligt forberede sig på det. Anisah Osman Britton gennemgår i Sifted, hvordan man kan gøre sig klar.

 

Erfaren iværksætter endte som kogt frø

Det lyder ikke godt at ende i en identitetskrise, men der er nu en fin historie om Peter Frentz i Børsen Pro i ugen. Som Peter skriver på LinkedIn, er det hans oplevelse, at mange ejerledere er – eller er på vej til at blive – “den kogte frø”, som ikke ser, at deres arbejdskontekst har ændret sig og ikke længere fungerer optimalt. Det gør, at Peter i dag – i et samarbejde mellem Danish Business Angels Talents Unlimited – prøver at professionalisere human due diligence. Det hører vi nok mere om.

 

Hvor ender Zendesk og Mikkel Svane?

Amerikanske branchemedier som Bloomberg beskæftiger sig en del med Zendesk, der nu for anden gang er udsat for investoraktivisme omkring salget af Zendesk til Primera Capital m.fl. Aktionærerne skal snart stemme om salget, og den slags går ikke stille af i USA. Danske Mikkel Svane, på 15. år co-founder og CEO, har givet nok at se til.

 

Moneyflow og penge, der flyder

En måske oplagt, men nu godt set fintech-mulighed står Moneyflow for. De køber fakturaer mod et gebyr på 1,5-3 pct. af beløbet. Store selskaber bruger deres muskler til at sætte vildt lange betalingsfrister. Startups og andre, der skal bruge likviditet, kan så rejse det via Visma og Dinero til Moneyflow. CEO Kim Ulf Rehfeld Thodén fortalte historien i Børsen.

 

Ugens gode bet

286 millioner kroner fik de fire iværksættere Christian Risom, Nicolas Linde, Philip Bruce og Ole Gammelgaard i ugen for Shape Games.

 

Hvem og hvad skal stilles ud i vinduet på TechBBQ

Meget foregår jo på sideevents og rundt i byen. Men eventscenen på Lokomotivværkstedet i Sydhavnen vil på onsdag og torsdag ikke bare tiltrække vores eget community, men også alle mulige andre. Fra politikere som Pape Poulsen, for nu at nævne tidens mest populære, til intens mediedækning, fra celebrities til senhipsters. Vi bliver stillet ud i vinduet for alle.

Da toppen af hypen – heldigvis for det – er væk, kan det måske give et mere ædrueligt billede af vores tech og af vores forretningsmodeller. Det er mit, nok naive håb. Det er desværre ofte sådan, at i al fald pressen kun kender JA- eller NEJ-hatten. Og fra mest den første svinger pendulet nu mod den sidste.

Nu må du i en lidt våd weekend varme godt op til vi ses til herlig fest i næste uge!