Claus Pilgård, advokat hos Nielsen Nørager

Bootstrapping Sommer 2 – Årets indlæg der satte dagsorden i økosystemet

Hvad betyder de franske og engelske valg for startups? Det perspektiverer vi lige på en sommerdag, hvor vi er klar med top10 over de mest læste artikler om dagsordner i vores danske økosystem. De 10 fra det seneste år er:

 

1. Skattekredit ’24: Hvad er nu op og ned i ordningen?

 

2. Peter Mühlmann, Trustpilot : Det er klart, at ingen gider børsnotere sig i Danmark

 

3. Skattekredit ’24: Startup vinder i Landsskatteretten

 

4. Bootstrapping – Overblik: Her får du iværksætterreformens highlights

 

5. Bootstrapping – Hej, hvordan skalerer vi nu? Får vi skabt den næste Novo Nordisk?

 

6. Mads Bonde, Labster: For tidlig venturekapital kan være ødelæggende

 

7. Jacob Bratting, EIFO: Vi skal bedre kunne balancere udenlandsk og dansk vækstkapital

 

8. Andreas Cleve, Corti: Du kan få verdens bedste VC med de mest indifferente folk

 

9. Klavs Hjort, Danske Bank: Hvilke parametre afgør, om et selskab er kvalificeret til finansiering?

 

10. Torsten Kolind: Business Angels sidder ofte fast i deres egne succeshistorier

 

Sjovt nok – det, der blev hullerne i osten på iværksætterreformen, har trukket i vores læsere. Det gælder to forhold:

For det første skattekreditordningen, som ikke blev reformeret, men får et uspecificeret eftersyn. Den undersøgelse har vi reelt løbende lavet cases om de sidste tre år indbefattet de to sejre i Landsskatteretten over SKAT, som er samlet op i #1 og #3. Og som lige i ugen kan suppleres med endnu en sejr om et tocifret millionbeløb. Det var Nasdaq First North-noterede Agillic, der i Landsskatteretten har fået anerkendt sin unikke omnichannel softwareudvikling som … ja unik. EIFO har lige spurgt 65 founders af softwareplatforme om SKATs praksis. Founders er dybt frustrerede! SKAT selv – ja, de klapper vel i som en østers, mens Gud, hvermand og i al fald founders mister al tillid til systemet.

For det andet, at reformen ifølge #4 og #5 ikke gør nok, for gøre det attraktivt skattemæssigt for befolkningen at investere i startups og vækstvirksomheder. Eller for at vores alles enorme pensionskapital i højere grad tilfalder ventures, så vi kan skabe de næste Novo Nordisk. Uhyggelig præcist naglet af Peter Mühlmann i #2, især når det gælder børsnoteringer og skatten fra helvede.

Selv de tidlige højrisikoinvesteringer tør Socialdemokratiet ikke lette på. Så det er ondt ironisk, hvordan økosystemet i London med fortrøstning ser hen til, at Keir Starmers Labour-regering vil sikre, at vækstvirksomheder kan få kvalificeret udenlandsk arbejdskraft. Og bevare den enestående SEIS/EIS ordning, som alle kan se, Tory-regeringen har givet britisk tech et kæmpe boost med. 

I Macrons Frankrig er man nu mere usikker i miljøet. Den store brogede venstrefløjs vindere vil hellere bruge pengene på velfærd og tilbagerulning af pensionsalderen (til 60 år!) end på Macrons flotte AI-visioner og 2030-plan på ikke mindre end 400 mia. kr. til vækstkapital! I England forventer man at Keir Starmer dels vil accelerere spinouts ud af universiterne og dels vil videreføre Mansion House reformarbejdet, der bl.a. skal få pensionskasserne til at levere over 500 mia. kr. i vækstkapital og sikre flere børsnoteringer!

I Danmark gav iværksætterreformen 2 mia. kr. til vækstkapital. På vores fælles pensioner står der p.t. 4.039 mia. kr. Tal taler deres eget sprog! Jacob Bratting, EIFO udfolder i #7 eloomis super flotte vækstrejse og advokerer – så langt EIFO nu kan – for mere dansk vækstkapital. Mange danske scaleups er heldigvis så dygtige, at de kan klare sig på trods. I #5 fortæller Mads Bonde om hvorfor grants var vigtige for, at Labster kunne skabe en suveræn software før de mødte det salgspres, der nu engang er VC-finansierings følgesvend. Og i # 8 udfolder en anden sej US-erobrende scaleup-founder, Andreas Cleve også, hvor vigtigt det så er at vælge den rette venturefond. 

Bankerne snakker vi sjældent om, men nu kan Danske Bank faktisk lånefinansiere scaleups som de nævnte. Klavs Hjort har en indsigtsfuld belysning af de kriterier i #9. Endelig lukker Torsten Kolind leddet i #10 med at udfordre investorbias, hvad enten man ikke forstår de særlige modeller i ventures eller tror, alle startups skal på samme rejse som i dot.com perioden.

Apropos bias ser vi næste onsdag på årets investorer, der er kvinder. Nu alt godt for dig og din ferielæsning.