DTU_StartUpDay_16-11-2023-429
Foto: Marie Bentzon

DTU: Ja tak til flere danske Deep Tech startups

Universiteternes innovation skal være med til at løse tidens store samfundsudfordringer. Er vi smarte skaber vi samtidig vækst, udvikling og arbejdspladser til Danmark. Potentialet for innovation på universiteterne er stort, hvis vi tør tænke stort. Et førende dansk miljø har vi på DTU, hvor der på torsdag er Startup Day. Hvad er det, vi her kan, og hvad kan vi gøre endnu bedre?

DTU rummer et af Europas førende økosystemer for innovation og videnstung iværksætteri. Et økosystem, der både fremhæves i Harvard Business Review for sin håndtering af komplekse samfundsudfordringer, og placeres i den øverste tredjedel på Financial Times årlige ranking af Europas ledende Startup Hubs. Hvad er perspektivet?

 

Innovation er også at have finansiering til at turde fejle og prøve igen

På en dag som Startup Day viser et universitet sin innovation frem for hele innovations-økosystemet. fordi en stor del af det at være et startup handler om synlighed overfor investorer, så der kan skaffes kapital, samarbejdspartnere og sparring til den videre udvikling af forretningsideen.

I de tidlige faser af innovation og kommerciel modning er det vigtigt med input og plads til at prøve noget af, fejle, prøve noget andet etc. Måske bliver de første otte startup ikke til noget, men hvis nummer ni eller ti lykkes, er det samlet set en rigtig god investering. Pointen er, at rummet til at fejle og eksperimentere er forudsætningen for at lykkes og fx skabe en ny Novo Nordisk.

Og netop det rum er svært at opretholde på universiteterne, når forskning er kerneydelsen sammen med undervisning og uddannelse, og innovation er en indsats, hvor en del af midlerne skal søges i fonde og puljer. Konsekvensen er, at gode projekter risikerer at strande på grund af manglende finansiering, eller fordi forskere og studerende ikke har tid, når de samtidig skal passe deres almindelige job og uddannelse på universiteterne.

 

Vi har højt niveau af forskning – kommercialiseringen skal med

Med øremærkede midler til universiteternes innovationsindsats og en bedre adgang til statslig kapital i de tidlige stadier af en startup, vil Danmark i endnu højere grad kunne markere sig indenfor strategisk vigtige deep tech områder som Life Science, Quantum, grøn omstilling etc. Områder hvor danske universiteter allerede bedriver forskning og teknologiudvikling af højeste kvalitet, og hvor innovationsmiljøer kan gøre en forskel.

Ovenstående vil også betyde bedre muligheder for at tiltrække talenter og investorer fra resten af verden og åbne for mere samarbejde med andre ledende innovationsmiljøer i Europa. Samlet vil det bidrage til at løfte den danske startupscene det sidste stykke op i den internationale topliga. En liga DTU og andre danske universiteter har gode forudsætninger for at gøre sig gældende i.

 

Vi skal tænke stort

I DTU’s innovationsmiljø lærer vi blandt andet vores startups at turde tænke stort, have ambitioner og være ambitiøse. Det samme vil vi gerne opfordre til, når det handler om rammerne for dansk innovation og videnstung iværksætteri.

Og skulle nogen være i tvivl om potentialet for innovation, så kom forbi til DTU Startup Day den 16. maj, hvor du kan møde de mange startups, mærke begejstringen, og blive klogere. Og hvem ved, måske ende som investor i en lovende ny teknologi.