"Et argument på makroniveau er, at virksomhederne ved at implementere disse fyringer giver sig selv bedre chancer for at overleve, hvilket betyder i et langsigtet perspektiv, at man kan hævde, at disse fyringer er en god ting for det nordiske/danske økosystem. Det er dog ikke et argument, der er særligt tungtvejende i mine øjne, fordi er der en ting, som vi ved, så er det, at gode startups simpelthen er et kollektiv af great people," siger Neil Murray.

”De, der er i visse positioner i økosystemet, ofte de mere erfarne, føler, at de har en pligt til at hjælpe den næste generation med at lykkes…”

For at holde på tech-talenterne i det danske økosystem er Neil Murray fra Nordic Web Ventures i gang med i DK at mappe tech-talenter, der bliver afskediget, og hvilke startups der hyrer.

– Kan du kort beskrive dit projekt med kortlægning af tech-talenter i Danmark?

Det er et spreadsheet, hvor enhver, der for nylig har mistet sit job på grund af forhold, der er forbundet med COVID-19, kan tilføje sine kvalifikationer og ekspertise, og hvor enhver virksomhed, der stadig ansætter på trods af COVID-19, kan angive deres jobtilbud. Ideen er, at nogle af dem, der leder efter et job, og nogle af de virksomheder, der leder efter ansatte, forhåbentlig kan finde hinanden gennem dette initiativ.

“Med de massefyringer, der har fundet sted i Danmark og i Norden på grund af COVID-19, følte jeg, at det var et værdigt initiativ at gentage, men denne gang på tværs af økosystemet”

– Hvorfor kom du med denne idé?

Da SoundCloud skulle gennemføre et stort antal afskedigelser i 2017 (I 2017 var musikdelingstjenesten SoundCloud i økonomiske vanskeligheder og fyrede 173 ansatte samtidig med, at firmaet nedlagde sine kontorer i San Fransisco og London, red.), husker jeg, at der var et regneark, der florerede i tech-branchen, hvor man kunne ansætte en ex-SoundClouder og hjælpe de mennesker, der havde mistet deres job med at komme tilbage på fødderne og finde en ny rolle i branchen så hurtigt som muligt. Med de massefyringer, der har fundet sted i Danmark og i Norden på grund af COVID-19, følte jeg, at det var et værdigt initiativ at gentage, men denne gang på tværs af økosystemet.

– Hvad håber du at opnå?

Mennesker er livsnerven i enhver startup og derfor ethvert startupøkosystem. Selvom ikke alle, der skriver sig op, er mennesker, der fortsat ønsker at være i startups, skal vi hjælpe dem, der gerne vil. Min hensigt er at spille en rolle i at hjælpe med at genanvende det talent, der ønsker at blive i økosystemet og vil være til gavn for det bredere samfund ved at fastholde dem i det.

“Der er i øjeblikket 97 ledige stillinger i Norden i mit regneark på tværs af 47 virksomheder, hvoraf 23 er i danske virksomheder, og det stiger dagligt”

– Hvordan ser du arbejdssituationen i tech-landskabet i Danmark i disse dage?

Fra et rent arbejdsmæssigt perspektiv (at arbejde hjemme, red.) er tech-startups nogle af de mindst berørte. Vi er alle vant til at arbejde med værktøjer, der kan bruges overalt, og selvom der ikke er nogen tvivl om, at nogle aspekter kan tage længere tid at tilpasse sig end andre, er startups designet til at være tilpasningsdygtige. Dette er blot endnu en situation, som vi har brug for at tilpasse os.

– Hvor mange tech-virksomheder vil ansætte nu i henhold til din kortlægning?

Der er i øjeblikket 97 ledige stillinger i Norden i mit spreadsheet på tværs af 47 virksomheder, hvoraf 23 er i danske virksomheder, og det stiger dagligt.

– Tror du, at der er en fare for, at danske tech-talenter forsvinder fra det danske økosystem, hvis de fyres under coronakrisen?

De, der ønsker at blive, vil nok prøve at blive; de, der ikke vil, vil sandsynligvis vende tilbage til de store virksomheder eller den offentlige sektor. Verdener, de betragter – uanset om de er korrekte eller ej – som “mere sikre”. Derfor er dette sandsynligvis også både det bedste for dem og for økosystemet. Vi har dog en pligt til at hjælpe dem, der ønsker at blive i økosystemet. Faktisk bør vi gøre alt, hvad vi kan, for at hjælpe dem med at blive.

“Jeg har ikke lagt meget mærke til initiativerne fra den traditionelle erhvervssektor, derfor er jeg ikke i stand til at foretage nogen sammenligning”

– Hvad er din anbefaling til teknologivirksomheder i disse dage om afskedigelse af medarbejdere?

Hvis du ved, at du bliver nødt til at afskedige folk, så gør det nu snarere end senere. Og hvis du bliver nødt til at afskedige folk, skal du gøre det på den rigtige måde, kompensere korrekt og kommunikere klart. Her er et glimrende eksempel fra Carta i USA på, hvordan man gør det.

Under coronakrisen har forskellige individer og grupper fra økosystemet taget initiativer til at hjælpe eller påvirke, for eksempel politisk. Nu har du også taget et initiativ. Er det et eksempel på, at tech-verdenen er mere agil og handlekraftig end den traditionelle erhvervssektor?

Jeg har ikke lagt meget mærke til initiativerne fra den traditionelle erhvervssektor, derfor er jeg ikke i stand til at foretage nogen sammenligning. Hvad jeg imidlertid gerne vil sige om det teknologiske økosystem, er, at hvis der er et mantra i vores branche, som er mere magtfuldt end noget andet, og et, som mange af dem i økosystemet har draget fordel af i årenes løb, er det pay it forward. De, der er i visse positioner i økosystemet, ofte de mere erfarne, føler, at de har en pligt til at hjælpe den næste generation med at lykkes på samme måde, som andre erfarne folk gjorde det for dem. Jeg mener, at det er det, vi ser finde sted med de forskellige initiativer fra økosystemet.

– Er du optimistisk med hensyn til fremtiden for det danske økosystem, eller har du et pessimistisk syn på fremtiden?

Et argument på makroniveau er, at virksomhederne ved at implementere disse fyringer giver sig selv bedre chancer for at overleve, hvilket betyder i et langsigtet perspektiv, at man kan hævde, at disse fyringer er en god ting for det nordiske/danske økosystem. Det er dog ikke et argument, der er særligt tungtvejende i mine øjne, fordi er der en ting, som vi ved, så er det, at gode startups simpelthen er et kollektiv af great people. Uden disse mennesker er der ingen gode startups. Derfor er jeg pessimistisk i den henseende. En mere optimistisk pointe er dog, at de virksomheder, der er i seed- og pre-seedstadiet i Danmark, er nogle af de bedste og mest ambitiøse, jeg kan komme i tanke om, så jeg tror, at der er lyse dage i horisonten fremover.