”Vi er nødt til at tænke på, at vi skal have et produkt hurtigt. Ellers bliver vi overhalet, for efterspørgslen er der.” Anders Bang Olsen og Anne Kristine Schwartzbach.

År 1 som iværksætter: Anne, Anders og den uklassiske investormodel

Anne Kristine Schwartzbach er nybagt tech-iværksætter og statistikbryder, og Anders Bang Olsen er manden med pengene, der tror så meget på hendes projekt, at han er gået ind i det som investor. Men det har krævet hårdt arbejde og ”partnerterapi” at få det økonomiske ægteskab til at lykkes.

”Det er første gang, jeg som investor satser mine penge på en kvinde”.

Ordene kommer fra Anders Bang Olsen. Han er 40 år. Aktiv i syv firmaer. Allerede på vej ind i et mere. Og så arbejder han med ejendomsprojekter i udlandet. Han kan lide at se sine penge vokse. Han kan lide at bruge dem på det, han tror på. Og så vil han helst investere med hjertet.

Hvis personen, der havde præsenteret mig for det, ikke havde været Anne, så er jeg ikke sikker på, jeg var gået ind i det

Alle kriterier er opfyldt i hans seneste økonomiske satsning: Anne Kristine Schwartzbach. Stifter af og direktør i tech-iværksættervirksomheden Konfront, der udvikler en virtual reality-platform til behandling af mennesker med angst.

”I starten var jeg fascineret af ideen og konceptet. Troværdigheden i det, og i Anne. Jeg kunne mærke en kæmpe drivkraft i hende. Hvis personen, der havde præsenteret mig for det, ikke havde været Anne, så er jeg ikke sikker på, jeg var gået ind i det. Jeg kunne bare mærke, at hun kunne drive det.”

Et stærkt drive i diversitet

At det er første gang, pengene bliver skudt efter et projekt med en kvinde i spidsen, er ikke bevidst.

”Der findes bare ikke så mange kvinder som mænd i iværksætterbranchen. Og det er helt nyt for mig med sådan et type samarbejde her. Det er spændende. Og jeg kan mærke, at der er en anden dynamik og energi i konstellationen mand-kvinde,” forklarer Anders.

Anders skød sine penge og sit engagement ind i Konfront i slutningen af sidste år. Og siden 1. december har Anne været fuldtidsiværksætter, og makkerparret Anne og Anders har været en realitet. Annes idé om at bruge virtual reality til behandlingen af mennesker med angst er vokset fra at være en fritidsbeskæftigelse til en egentlig virksomhed, der nu skal vokse. Og til at være et samarbejde mellem manden med kapital og kvinden med ideen.

”Kemien og mavefornemmelsen var rigtig god fra start. Første gang, vi mødtes, snakkede vi uafbrudt i tre timer og stoppede egentlig kun, fordi Anders skulle videre til et møde,” husker Anne.

Økonomisk parterapi

Og efter en uges tid var både Anne og Anders klar til at skrive under på deres fremtidige samarbejde, deres fælles lille tech-barn Konfront og en virkelighed, hvor de sammen skal få ambitioner, forventninger og drømme til at ligge på samme plade. Og for Anne var det vigtigt at komme rigtigt og ærligt fra start for at få det til at lykkes.

”Vi har indgået det, vi kan kalde et økonomisk ægteskab. Og det skal fungere. Derfor sendte jeg Anders og jeg i partnerterapi,” siger Anne med et smil.

Vi har indgået det, vi kan kalde et økonomisk ægteskab. Og det skal fungere

”Et klogt menneske fra mit netværk havde nemlig givet mig det råd, at man skal bære sine dårlige sider på et sølvfad – altså, man skal være åben om sine svagheder. Og jeg havde brug for, at vi fik sat ord på, hvad vi hver især er gode til. Og hvad vi ikke er så gode til.”

Derfor lavede Anne et skema, som hun og Anders skulle udfylde sammen efter et fælles møde. I skemaet skulle de hver især sætte ord på både egne og den andens egenskaber og udfordringer. Og de skulle beskrive, hvad der kunne være interne og eksterne trusler mod deres fælles samarbejde og forretning.

”Jeg havde brug for, at Anders skulle vide, hvem jeg er, og også hvem jeg ikke er. Hvad det er jeg kan, og hvad der ikke er mine spidskompetencer. På den måde ved han, hvad han kan forvente af mig og ikke kan forvente af mig. Og omvendt. Jeg havde brug for den forventningsafstemning. Og jeg havde brug for, at det usagte blev sagt. På den måde fik vi på forhånd ryddet en masse mulige ting af vejen.”

Uklassisk investormodel

Anders var med på ideen – i deres tilfælde.

”Anne og jeg har en god kemi, og vi er kommet tæt på hinanden, fordi Anne er meget åben. Og derfor kunne vores relation bære det. Men jeg tror også, det kan virke intimiderende på nogen i det, jeg vil kalde en klassisk investormodel. Så det er en overvejelse, man lige skal gøre sig”.

I Anders og Annes tilfælde styrkede det samarbejdet og den kombination af kompetencer, de hver især ligger inde med.

”Vi er stærke sammen, og vi er en stærk konstellation. Anne har en ekstrem troværdighed i forhold til det faglige indhold. Og jeg har efter flere år i iværksætterbranchen et stærkt netværk i forhold til samarbejdspartnere og i forhold til det kommercielle,” forklarer Anders.

“Vores interne energi er en fordel, når vi for eksempel sidder til de mere formelle møder. Her oplever jeg, at stemningen hurtigere bliver mere afslappet, hvilket bidrager til en mere ærlig dialog.”

Blondinen og millionæren

Den konstellation og det faktum, at de er mand-kvinde, er også noget, de er meget opmærksomme på, når de møder mulige kunder og samarbejdspartnere.

”Hver gang vi har et møde med andre, overvejer vi, om det er bedst, at vi kommer sammen, eller om det er mest optimalt, at det kun er Anne, eller om det kun er mig. Hvis det er fagligheden, er det helt klart bedst, at det er Anne, der kommer eller i hvert fald fører ordet. Det kan i den sammenhæng virke provokerende, hvis det er mig, som oprindeligt er uddannet ingeniør, der præsenterer indholdet og tankerne bag behandlingsmodellen,” siger Anders og får opbakning fra Anne.

Det kan i den sammenhæng virke provokerende, hvis det er mig, som oprindeligt er uddannet ingeniør, der præsenterer indholdet og tankerne bag

”Vores interne energi er en fordel, når vi for eksempel sidder til de mere formelle møder. Her oplever jeg, at stemningen hurtigere bliver mere afslappet, hvilket bidrager til en mere ærlig dialog. Omvendt oplever vi også, at der kan opstå en vis skepsis, når pengemanden og blondinen træder ind i lokalet. Normerne tillægger os automatisk nogle roller, som kan være gode i visse sammenhænge og blokerende i andre,” siger hun uden omsvøb.

Hvirvlet ind i medvindsorkan

Det er også helt uden omsvøb og anden indpakning, når Anne og Anders åbner for de udfordringer, de har mødt i den første spæde tid med Konfront.

For selvom firmaet lige nu flyver i det, som Anne kalder en medvindsorkan, så har der været små sten på vejen.

Den mest direkte vej til succes for Konfront var oprindeligt et forholdsvist hurtigt salg af produktet til landets kommuner. Men makkerparret Anne og Anders var ikke længe om at finde ud af, at vejen ind på landets kommunekontorer og videre ud i systemet har flere forhindringer end selv den mest avancerede minigolfbane.

”Når jeg sidder til møde med forskellige kommuner, køber folk for det meste fuldstændigt ind på ideen. Men de skal spørge i flere led, inden en aftale kan komme på plads. Den proces er lang og bureaukratisk og kan tage flere måneder. Og det gør, at vi har været nødt til at ændre vores salgsstrategi,” forklarer Anne.

Markedsklar til sommer

Målet er stadig på sigt at sælge produktet til kommunerne, men det hurtige salg, så Konfront efter planen kan være på markedet i juni, afhænger nu i højere grad af andre typer salg.

Blandt andet til private institutioner og behandlingssteder og direkte til forskellige skoler. Og så afhænger det af, at Anne og Anders snart kan tilbyde en færdigudviklet platform.

Vi er nødt til at tænke på, at vi skal have et produkt hurtigt. Ellers bliver vi overhalet, for efterspørgslen er der

For lige nu er det hele stadig planer i en computer, der mangler at blive testet på demo-brugere. Og det er en udfordring i en tech-branche, hvor tiden løber med dobbelt hastighed og er altafgørende.

”Vi er nødt til at tænke på, at vi skal have et produkt hurtigt. Ellers bliver vi overhalet, for efterspørgslen er der” siger Anders.

”Vi står i det, jeg vil kalde en luksussituation. Mulige kunder retter nemlig selv henvendelse til os, og det har jeg aldrig prøvet før så tidligt i en startup. Vi er heldige med vores samarbejdspartnere. Alle køber ind på ideen, og alle vil gerne have det til at lykkes.” siger han.

I tykt og tyndt

I en besked, han sendte til Anne for nyligt, skrev han blandt andet: Vi kommer helt sikkert til at sparke røv – det kan jeg mærke. Vi vil helt sikkert få nogle tæsk undervejs, men det gør os bare stærkere! Nå, men synes bare at du skulle vide, at jeg er med dig hele vejen!

”Jeg skrev sådan af to grunde. Fordi Anne havde en dag, hvor hun var frustreret efter et møde, der ikke var gået, som hun havde håbet. Og fordi jeg er sikker på, at vi har gang i noget rigtigt. Folk omkring os er oprigtigt begejstrede. Og jeg har en rigtig god mavefornemmelse.”

For Anders er det som investor vigtigt at bakke Anne op. Ikke kun med penge på kontoen men også, når iværksættertilværelsen bider i bagdelen.

”Som ny iværksætter kan man godt komme til at tvivle, man kan godt føle, at man står helt alene. Det hele kan virke uoverskueligt, og man vil møde modstand. Derfor er det vigtigt for mig, at Anne har følelsen af, at vi er sammen om det her. Konfront er også blevet mit projekt. Og jeg gik ind i det, fordi jeg kan se mulighederne. I vores produkt og i hende,” siger han og kigger på Anne, der tydeligvis har fundet et solidt fundament i Anders’ penge, hans erfaring og ærlige opbakning.

Jeg kan mærke, at Anders holder af den person, jeg er. Og det giver en ro. Jeg tør fejle

”Jeg kan mærke, at Anders holder af den person, jeg er. Og det giver en ro. Jeg tør fejle. Jeg tør være sårbar og have dårlige dage. For jeg ved, at han vil tilgive det. Og jeg ved, at udfordringerne klarer vi sammen,” siger Anne og lægger vægt på, at det også har været med til, at hun har kunnet slippe nogle af de 47 tøjler, hun med sine kun to arme forsøgte at styre, inden Anders kom ind over projektet.

”Pengene fra Anders har gjort projektet mere helstøbt. Det betyder, at vi nu kan købe os til de kompetencer, som jeg ikke har. Og det giver mig ro. Jeg skal ikke længere kunne det hele. Pengene gør, at det hele bliver mere grundigt,” forklarer hun og besvarer dermed også indirekte spørgsmålet, om det er muligt at forene hendes drøm om at lave det bedst mulige produkt med Anders’ ønske om at vokse økonomisk – og helst gøre det hurtigt nok.

”Hvis man laver noget godt og noget, der virker, så kommer kunderne. Og så tjener man penge. Kapital fordrer grundighed og omvendt, siger hun og suppleres af Anders: ”At tjene penge på en idé og samtidig udarbejde et produkt, som jeg kan stå inde for etisk og fagligt udelukker ikke hinanden. Tværtimod. Jeg vil gerne hjælpe mange mennesker med angst med vores produkt. Og det kan vi kun, hvis vi vokser,” siger han.

Investor klar til followup

Også selvom han som erfaren investor ved, at man ikke kommer langt med den første pose penge.

”Det bliver altid dyrere, end man regner med. Det koster altid flere penge end forventet,” siger han og afslører, at han er klar med mere kapital for at sikre, at Annes idé bliver både flyvefærdig, selvfinansierende og i sidste ende indbringende.

”Jeg forventer, at vi er selvfinansierende om halvandet-to år,” vurderer han, men bliver afbrudt af Anne: ”Det er vi om ét år,” siger hun med et grin.

”Vi har begge en meget stor ja-hat på. Og vi tror hele tiden på, at det her kommer til at lykkes,” siger Anne og er godt klar over, at det hurtigt kan vende.

Vi har begge en meget stor ja-hat på. Og vi tror hele tiden på, at det her kommer til at lykkes

”Vi er meget opmærksomme på, at det er en ny teknologi, vi kommer med. Og vi er meget bevidste om at få kompetente folk til at blåstemple os. For vi skal ind i en verden, der allerede er meget etableret, og hvor det at skifte systemer ikke altid er lige nemt,” siger hun og får et enigt nik fra Anders.

Blåstemplingen og troværdigheden i projektet har tilsyneladende lige så meget medvind som så meget andet i Konfront. Anne har netop fået tilknyttet en anerkendt psykolog med international erfaring. Hun skal holde to oplæg om brugen af virtual reality i forhold til angst på Den Nationale Autismekonference, SIKON, og for nyligt dumpede der en helt særlig invitation ind ad døren.

Anne er inviteret til at deltage og tale ved et arrangement på Christiansborg – et arrangement, hvor der er fokus på, hvorfor så få iværksættere i tech-branchen er kvinder. Hvorfor der er så få, der som hende har kvittet fast job og sikker løn til fordel for usikkerhed og drømme i en branche med en overvægt af mænd.

Kun hver fjerde nye iværksætter er kvinde, og inden for tech er tallet endnu mere skævt. Som nybagt tech-iværksætter er Anne Kristine Schwartzbach statistikbryder. Vi følger hendes rejse gennem det første år. Dette er andet afsnit. Læs første afsnit her.