5 skarpe til ugens investor: Peter Sandberg – Jeg er ikke Mother Teresa

Peter Sandberg er formentlig den business angel med allerflest startupinvesteringer foretaget i sit første år Han blev for halvanden uge siden kåret til årets Crossborder Angel for sin indsats med Startup Wise Guys, en accelerator med base i Baltikum og sin indsats med N2F, Nordic Secondary Fund. Peter Sandberg har været medlem af Danish Business Angels siden foråret 2016 og har en lang karriere i finansverdenen bag sig. Men hvad vil han i startup-verdenen?

  1. Du har været i gang længe i den mere etablerede og traditionelle del af investeringsverdenen: Hvorfor bruger du overhovedet din tid på de her startups & scaleups; hvad giver det dig?

Det at opleve engagement og drive og at se nogen lykkes. Især hjælpe dem med at lykkes. Jeg har jo selv lavet virksomheder, så det handler om at accelerere væksten og hjælpe dem med, hvordan de kan eksekvere hurtigt. For mig i hvert fald. Så det er et vigtigt match: Jeg forventer, at tingene går meget hurtigt. Og fordi jeg kommer med penge én gang, betyder det ikke, at jeg kommer med en ny pose nogle måneder efter. Jeg er ikke Mother Teresa – jeg er sat i denne del af verden for at lave penge og hjælpe med at skalere virksomheder.

Og så har jeg altid gået op i teknologi. Gadgets, dimser osv., så jeg tror grundlæggende, at jeg også rummer en stor nysgerrighed. Jeg kan godt lide at høre om en startup, deres idé og deres koncept – også om dem jeg ikke ender med at investere i.

  1. Hvad tager du med fra din erfaring fra Sirius Kapitalforvaltning og asset management, når du investerer i unoterede selskaber?

Spredning af risiko, first and foremost; det er en så indgroet del af min faglighed fra blandt andre Nykredit og Carnegie, at det har jeg taget med som en naturlig forudsætning for at få succes. Specielt i en verden, hvor der er en iboende høj risiko. Jesper Jarlbæk [formand for Danish Business Angels, red.] siger altid til mig, at jeg har rekorden med 25+ investeringer i de første to år af mit medlemskab, men jeg tror også, at jeg så over 1.000 virksomheder i den periode. Så for mig handlede det om at opnå den spredning af risiko, som jeg ønskede – jeg er i virkeligheden ikke specielt glad for høj risiko.

Og det er nok også derfor, at vi etablerede Nordic Secondary Fund – hvor vi investerer i secondaries efter Series A-runden – og med rabat. De startups, vi investerer i, er forbi de værste børnesygdomme. Det er selvfølgelig stadig en vis grad af risiko, men når vi allerede har fået en rabat ift. værdiansættelsen, så står vi med den samlede portefølje et rigtig fornuftigt sted.

  1. Hvad er dine værste erfaringer med early stage investeringer?

Det værste du kan gøre, det er at blive for begejstret. Du skal lave en grundig Due Diligence. Du investerer i personerne, i deres og din kemi, og du skal virkelig være sikker på, at det ikke er distanceblændere. Det er nemt at sige, men jeg tror alle business angels har prøvet at blive forført i pitch-fasen. Så det betaler sig at kigge ordentligt efter. Og det betyder ikke, at du skal være træg i beslutningsprocessen, det betyder, at du skal handle hurtigt for at danne dig et mere fuldt indtryk. Fx så tjekker jeg dem på alle de sociale medier og ringer rundt til nogen, der kender dem. Det tegner et bedre billede end pitch decks og performance.

Og så investerer jeg aldrig i ’one-man-bands’, der er risikoen for høj, så hellere teams på minimum tre personer, og jeg investerer aldrig alene. Sørg for at lave et godt syndikat, så du får både alsidige kompetencer med og du multiplicerer netværket rundt om din investering.

  1. Er der noget du selv tænker går på tværs af din portefølje? Udover stadie og scalability?

Ja, founder teams med evnen til at eksekvere. Et super godt team kan eksekvere en halvgod idé. Et halvgodt team kan ikke eksekvere den allerbedste idé. Fx vores første møde med Varjo, der bliver vi – altså vores team i N2F – bare ’blown away’ af de her underspillede finner, der sidder med de her CV’er som bare var top-top-top. Der handlede investeringen mere om teamet, end om teknologien, selvom deres VR-hardware er second to none.

  1. Du har talt om, at Nordic Secondary Fund dækker et hul i markedet, eller nærmere på fundingrejsen – hvordan fik du øje på det?

Jeg sad til bestyrelsesmøde i en startup, hvor CTO’en efter mødet spørger mig om jeg ikke vil købe nogle secondaries af ham med 30 % rabat. Jeg var lidt et spørgsmålstegn, men han fortsætter og siger, at jeg kan få 40-50% rabat. Jeg gjorde det ikke – ift. mit temperament var det stadig for mange penge for mig alene – men det gjorde mig nysgerrig på konceptet. Og så fandt jeg ud af, at det er et udækket behov herhjemme og i Norden generelt; altså, at en founder eller en ex-founder efter en A-runde nogle gange gerne vil tage lidt af stikket hjem.

Og så var det jo ”bare” at lave en fund. Nej, det har været det sjoveste og sværeste, jeg har prøvet, og den tillid som så mange har vist os – fx 57 af mine med-engle i DanBAN, den er jeg helt ærligt både ydmyg, stolt og glad for. Nu lukker vi denne fund her i ugen på formentlig et sted mellem 40-50 mio. euro, og den næste skal vi da have op på minimum 100 mio. euro. Vi skal ud over stepperne.