Foto: Skylab

16 indgange til DTUs startup-miljø

De fleste kender sikkert DTU. Men hvad er hoved, og hvad er hale i det økosystem, som DTU også er – og ikke mindst, hvordan bliver man en del af den black box, som DTU godt kan virke som? Her er en guide til DTUs startup-miljø fra Kristoffer Buch fra DTU Skylab.

Jeg forstår godt forvirringen. For startup-miljøet på universiteterne og i hele landet er generelt tæt befolket og udgør en jungle med overlap og sammenhænge – eller mangel på samme – på kryds og tværs. Spørgsmålet er, om der er så meget at gøre ved det, for der er mange, der vil etablere en startup. Og mange, der gerne vil have, at det sker. Og lige så mange, der gerne vil være dem, der hjælper startups frem enten bredt eller inden for en vertikal.

Selv sidder jeg som udbyder af tilbud til startups, og selvom det kan være frustrerende, når det er svært at trænge igennem og blive set, tror jeg at konkurrencen er sund. Det må være op til den enkelte at gøre sig attraktiv, engagere sig og skabe et ”produkt” og et brand, der skaber genklang hos kunderne og opfylder et behov i markedet – i mit tilfælde startups.

Hvis man som virksomhed, investor eller anden interessent ude fra vil i lag med startups, ja så har man også selv ansvaret. Man skal turde tænke i nye baner, hvis man enten vil samarbejde med startups, eller selv initiere nye startups internt eller eksternt i virksomheden.

Det kræver investering mentalt med tid, og nogle gange med penge, men kan give tilbage mange gange igen.

Det kræver, at man engagerer sig i et miljø, der netop er bygget op omkring engagement og netværk. Der findes ikke et perfekt one-stop, hvor man kan få adgang og viden, men et fletværk af initiativer som iværksættere og andre spillere glider ind og ud af. Det kræver investering mentalt med tid, og nogle gange med penge, men kan give tilbage mange gange igen.

Flere veje ind

Først og fremmest er DTU og de omkringliggende aktører og virksomheder meget interesserede i samarbejde med omverdenen, og her er nogle af de mange indgangsvinkler.

Vi er flere aktører, der understøtter startups, og vi er alle sammen meget klar på at blive kontaktet.

DTU Skylab beskæftiger sig startups i den tidligere fase via coaching, accelerator, funding, og en række prototypefaciliteter. DTU Tech Trans og projektet Open Entrepreneurship hjælper forskernes idéer og opfindelser mod kommercialisering. DTU Science Park huser hundredevis af teknologi-virksomheder, og støtter startups gennem Danish Tech Challenge og FutureBox.

Fælles for alle er, at vi står klar til en dialog med investorer, virksomheder (kunder), og talent, der gerne vil ind og gøre en forskel, som f.eks. mentor, co-founders eller board members. Hertil kommer eksterne/studenter-drevne initiativer som f.eks. Venture Cup, Climate KIC og Stardust DTU.

Innovationskurser og hackathons

Store og små virksomheder med udfordringer eller skuffeprojekter, som de ikke selv har tid, kompetencer eller organisation til at løse, kan rette blikket mod nogle af innovationskurserne, f.eks. Innovation pilot og Hardtech Entrepreneurship, hvor tværfaglige teams af studerende arbejder på at knække nødden. I sidstnævnte dannes der en reel spinout virksomhed, som gennemgår et skarpt struktureret startup-forløb, med fokus på prototyping, kundeinteraktion og forretningsudvikling.

For bredere eksponering og kontaktflade til studerende, kan man byde ind med en challenge til et af de mange hackathons. Open Innovation X et af flagskibene, der kører to gange årligt og hver gang tiltrækker mere end 100 tværfaglige og innovative studerende fra alle videregående uddannelser fra hele verden. Over en weekend knokler de i døgndrift på at løse udfordringerne, men den store værdi ligger i det netværk, der opbygges før, under og efter selve eventen.

Gratis forskertimer og Startup Fair

DTU er blandt verdens førende, når det kommer til publikationer i samarbejde med industrien, og hvis man som ekstern virksomhed ønsker at samarbejde omkring innovation med DTU’s forskere, tilbyder projekterne Smart Innovation og DTU Link tilsammen virksomheder fra Region Sjælland og Region Hovedstaden hundredevis af gratis timer sammen med forskerne.

Og så er der High Tech Summit, www.hightechsummit.dk, ét af mange åbne events, men et af de helt store med over 4.000 deltagere. Her udstiller virksomheder og organisationer, og industri og forskere mødes og diskuterer og demonstrerer den nyeste avancerede teknologi i et hav af sessions og talks.

Startups og entreprenørskab har en stor plads med flere events, hvoraf jeg vil fremhæve DTU Startup Fair hvor 50 af de mest aktuelle DTU-startups udstiller og står klar til en snak – de er beskrevet i et katalog der kan findes her. Samtidigt står nogle af os, der understøtter startups på DTU på en stand, hvor vi kan fortælle om, hvad i alverden det er vi laver, og hvordan man kan komme til at samarbejde.

Så selvom startup-miljøet kan virke som en jungle, ikke mindst på DTU, er der masser af muligheder for at engagere sig!

Kristoffer arbejder til dagligt med at rådgive startups og designe startup-forløb i DTU Skylab, DTU’s hub for innovation og entreprenørskab. I samarbejde med de andre aktører, der understøtter entreprenørskab på DTU, er han ansvarlig for at sætte dagsordenen for dette felt på High Tech Summit og herunder DTU Startup Fair.