Ung kvindelig expat sikrer millioninvesteringer fra danske topiværksættere

Klaus Nyengaard, David Helgason, Ulf Munkedal og svenske Fredrik Bendroth sætter penge i social app, der hjælper med at finde ”like-minded people nearby.”

En afsluttet pre-seed-investeringsrunde på 2,5 mio. svenske kroner fra seks forretningspartnere og en mikro-VC er den økonomiske status for Melanie Aronsons social app Panion, der er et socialt mødested for ligesindede med fælles interesser.

Panion adskiller sig fra andre social apps ved, at det mere er en søgemaskine end et faktisk socialt netværk.

“Derefter bruger vi data og nøgleord for at gøre alle søgbare og filtrerbare efter, hvad de kan lide, og hvem de er.”

”Panion er et værktøj til at møde hinanden personligt. Uden at fokusere på at dele en uendelig strøm af indhold handler Panion om at fremhæve folks interesser, værdier og oplevelser. Ting, der virkelig definerer, hvem du er. Derefter bruger vi data og nøgleord for at gøre alle søgbare og filtrerbare efter, hvad de kan lide, og hvem de er,” siger Melanie Aronson, der i dag har et team på ti, hvoraf nogle er konsulenter, og mange er indvandrere ligesom Melanie Aronson selv.

Blandt de nye investorer i Panion er Klaus Nyengaard, tidligere CEO for Just Eat; David Helgason, grundlægger af den danske spiludviklingsplatform Unity; Sune Alstrup, administrerende direktør og medstifter af The Eye Tribe; Ulf Munkedal, grundlægger af datasikkerhedsfirmaet FortConsult; Unconventional Ventures og svenske Fredrik Bendroth, grundlægger af medarbejderudsendelsestjenesten Human Entrance).

Fra New York til Malmø
Da Melanie Aronson flyttede fra New York City til Malmø i Sverige for fem år siden, indså hun hurtigt, at det ville være vanskeligt at få venner i denne nye del af verden.

Melanie Aronson er grundlæggeren af to virksomheder: Panion (tech) og Eyeing the World (filmproduktion). Hun har en bachelor i antropologi fra Columbia University og en kandidatuddannelse i social dokumentarfilmfremstilling fra School of Visuals Arts i NYC.

Som indvandrer i et land, der kontinuerligt rangerer nummer 1 som det sværeste sted at finde nye venner, kæmpede Melanie, og som forsker ved Lund Universitet, med fokus på integration, indså hun, at hun ikke var alene.

”Jeg har tænkt på, hvordan det at lave film har forberedt mig til at oprette en opstart.”

Derfor begyndte hun at bygge en prototype til et værktøj, som hun mente, ville hjælpe indvandrere med at føle sig mere forbundne i Sverige; en idé, der siden har vundet stor opmærksomhed og interesse blandt pengestærke investorer og iværksættere i Danmark, Sverige, USA og Rusland.

Film var forberedelse
Melanie Aronson er førstegangsstifter, men ikke en førstegangsiværksætter. Hun har drevet sin egen freelanceforretning i de sidste ti år. Hun har baggrund som antropolog og kom til Malmø på et Fulbright-stipendium for at studere integration på højden af migrationstilstrømningen i 2014. Hun har også arbejdet som filmskaber i de sidste syv år og har fundet ud af, at filmskabelse har haft enorm indflydelse på hendes evne til at vide, hvordan man opretter et produkt fra bunden.

”Jeg har tænkt på, hvordan det at lave film har forberedt mig til at oprette en opstart. På en måde er de meget ens, begge taler til et publikum, handler om at skabe et produkt, kræver test og iteration, og at du finder de rigtige mennesker til at opbygge et team,” siger Melanie Aronson.

Platformen har også integreret en B2B-kompatibilitet, hvor store netværk som foreninger, universiteter eller virksomheder kan skabe et privat samfund på platformen for at muliggøre søgbarhed og filtrering blandt deres medlemmer.

Dette kan for eksempel benyttes af nye studerende, der prøver at finde ligesindede venner, når de begynder på et studie, men er også tænkt som en hjælp til integrationen af nye medarbejdere i en virksomhed.

Panion udgav version 1.0 i begyndelsen af dette år, og indtil videre har den tiltrukket næsten 100.000 brugere. Det langsigtede mål er at skabe et rum, hvor folk kan tilbyde workshops og udveksle viden og forskellige færdigheder, mens de også kan tjene lidt ekstra penge.