Udvikler bag en af verdens mest populære hjemmesider: ”Uber slukker ikke, fordi Danmark slukker for Uber

Joel Spolsky er direktør og medstifter af en af verdens mest populære hjemmesider. Han tror, software bliver mere og mere enkel, og at politikerne skal tage ved lære af programmører og iværksættere, når de laver love.

Joel Spolsky har været med til at kode og designe to af de mest populære arbejdsværktøjer i verden. Trello er et projektledelsesværktøj med over 25 mio. brugere. Stack Overflow er en spørgsmål-svar-hjemmeside primært for programmører og har over 118 mio. månedlige besøgende.

Vi satte os ned med Spolsky til techkonferencen TechBBQ for at høre, hvorfor han mener, at politikere over hele verden burde gøre som programmører, når de laver love.

Hvordan laver man god software?

“Man har brug for regler i software. Generelt er det vigtigt at forstå, at det er nemt at lave åbenlyse regler. Det kan alle forstå. Men for mig er det mest interessante de underforståede, ikke åbenlyse regler.

For eksempel: Vil du lave en lov, der pålægger folk at køre med cykelhjelm? Hvis du samtidig tilbyder offentligt betalte cykler, og folk ikke har en hjelm, når de kommer hen til cyklen, er det jo bedre, at de cykler uden hjelm. Det er selvfølgelig mindre sikkert end at køre med hjelm, men det er til gengæld overordnet set bedre for planeten. Det er jo en åbenlys regel, som giver mening, men vil have negative konsekvenser. Så er det måske bedre ikke at lovgive om det.

Til gengæld er jeg altid begejstret, når jeg finder en regel, som er det modsatte af, hvad folk forventer. Når man eksempelvis fortæller folk, at de ikke må bruge deres mobiltelefon på en natklub, virker det som en indskrænkning af deres frihed. Men i virkeligheden giver det dem friheden til at nyde øjeblikket og rent faktisk være i natklubben med mennesker og interagere med de mennesker. Det samme kan man gøre med software.”

Hvordan?

”Det interessante er, at hvis du finder de her ikke åbenlyse regler og implementerer dem, og du bare skal bruge nogle få, så får du langt mere succes sammenlignet med, hvis du bare siger: ‘Du er fri. Gør hvad du vil’.

Trello er et godt eksempel. Vi ville have, at Trello skulle være et førsteklasses overblik over dit projekt. Vi ville ikke have, at det skulle være en to-do-liste med tusind ting, du skal gøre. Det skulle være en førsteklasses måde at holde styr på detaljer og et værktøj, hvor du nemt skal kunne få et overblik over, hvad der skal ske i dag. Og den måde, vi sikrer det: Trello bliver dårligt, hvis du har hundredvis af kort. Det bliver langsomt, der er ikke plads, og du kan ikke se det hele. Så det tvinger dig til at opsummere. Det giver dig muligheden for at have alle detaljerne, men det har en regel, der tvinger dig til at opsummere.”

Ville du ændre noget ved Trello eller Stack Overflow, hvis du skulle lave det forfra?

”Om 10 år er der helt sikkert nogle, der har fundet på noget, der er smartere end Trello. Det håber jeg da. Men for at svare med et eksempel: Der er mange apps til projektledelse i Windows. Og de lader dig ændre skrifttypen, farven og alt muligt andet. Problemet er, at folk rent faktisk begynder at bruge tid på at ændre farven og skifte logoer, og det er ikke projektledelse. Det er bare at lege med sin mus. Og det er det smukke ved Trello. Det lader dig ikke ændre det store. Så mit svar er vel nej.”

Ser du nogle trends, der former ny software i dag, som ikke var store, da du skabte Stack Overflow og Trello?

”Ja, jeg tror, at alting bevæger sig i retning mod at være ti gange enklere, end det var. Hvis du sammenligner gamle Microsoft-apps med moderne iPhone-apps eller bare hjemmesider, var de gamle apps fyldt med menulinjer og valgmuligheder. I dag kan du se, at alt det skrald, der var i dem, ikke var nødvendigt.

Der er en langsigtet bevægelse mod simplificering. Apps som Uber eller andre taxi-apps er glimrende eksempler på, hvad der sker med software. Deres udgangspunkt er: Vi skal have din startposition og din destination. Tast de ting ind, og det er alt. Nu har de endda tilføjet GPS, så det er kun din destination, du skal indtaste. Det er regler, der gør softwaren nem at bruge for slutbrugeren.”

Du siger, at programmører vil få en større effekt på fremtidens samfund end lovgiverne, men Uber, som du nævner, har lovgiverne jo formået at fjerne fra Danmark. Så det er vel et område, hvor lovgiverne har vundet over programmørerne?

”Nu er Danmark jo kun et lille land, og i mange større lande eksisterer Uber stadig, og der gør programmører dagligt en forskel for millionvis af mennesker. Uber slukker ikke, fordi Danmark slukker for Uber. Folk, der sidder og koder hos Uber, vil ændre mere i verden, end lovgiverne vil.

Men der er en vigtigere pointe: Der er lovgivere, der så laver en lov, som vi skal trækkes med i 10-12 år, indtil nogle ændrer dem igen. Sådan arbejder udviklere ikke. De kaster noget derud i tre uger og ser, om det virker, og så ændrer de det. Og vi gentager processen meget hurtigt, vi finder fejlene, og vi retter op på dem. Den sjove ting er, at når du ser på lovgivningsprocessen, fungerer den på en formodning om, at den her lov skal implementeres og vare til evig tid og kun måske kan modificeres, men sjældent bliver det.

Man burde se på startupverdenen, efterligne den og lave love på den måde. Altså: Indfør en ny lov, og hvis den ikke virker, så lav den om. Eller lav en midlertidig lov, hvor du tester den, og hvis den ikke virker som tilsigtet, så lav den om igen. For alle love, ligesom kode, vil have negative og utilsigtede konsekvenser, og hvis du lærer fra startupverdenen og programmørerne, kan du gøre samfundet som helhed bedre.”