Et team af forskere fra University of Tokyo i Japan har et bærbart tekstil til overvågning af sundhed. Den elektroniske ”hudskærm”, kan bruges til at overvåge patienters helbred.

The Index Award 2019 er klar til finalen i København

To danske projekter er udvalgt til finalen i bæredygtighedsdesignets svar på Oscaruddelingen Index Award som uddeles i København den 6. september 2019.

Fra en pulje med mere end 1.800 nominerede projekter og produkter er der nu valgt 42 finalister til The Index Award 2019. De kommer fra 19 forskellige lande og adresserer alle en lang række globale udfordringer såsom fødevaresikkerhed, overfiskning, luftforurening og artsudryddelse.

“The Index Award viser altid de kommende designmæssige revolutioner, de projekter der kommer til at gøre en forskel for den nære fremtid, siger Liza Chong, administrerende direktør for The Index Project.

”Vi er i en brydningstid, hvor det er den nære fremtid, der kommer til at gøre den store forskel for menneskeheden, og derfor opfylder prisen sit formål om at inspirere håb og fungere som en katalysator for banebrydende innovation.”

Finalisterne blev valgt af en prominent, international jury bestående af 14 førende designeksperter og specialister. Juryen inkluderer bl.a. Philip Battin, leder af Seed Studio ved Google Hardware Design; Paola Antonelli, seniorkurator, Institut for Arkitektur og Design ved Museum of Modern Art (MoMA) i New York; og Ravi Naidoo, grundlægger og administrerende direktør for Interactive Africa og Design Indaba.

Fra puljen af de 42 finalister har juryen valgt fem vindere, som hver får en pris til en værdi af €100.000. Disse vindere annonceres og fejres ved den officielle ceremoni på The Plant i København den 6. september 2019.

Mad af luft og sex chatbots til piger 

Blandt de otte finalister i Krop-kategorien er der flere visionære design, herunder MasSpec-pennen – en enhed, der er i stand til at opdage kræft inden for ti sekunder, og Skin Display, et bærbart tekstil til overvågning af sundhed designet af et team fra University of Tokyo.

I kategorien Hjem er der syv finalister, herunder luftrensende gardiner; et IKEA-projekt, der ‘hacker’ hjemmeprodukter for at forbedre brugervenligheden for handicappede og MARSHA, et projekt, der kan understøtte liv på Mars.

I kategorien Leg & Læring findes der chatbots til fremme af seksuel sundhed for piger og kvinder og kodningsprogrammer designet til blinde og svagsynede børn.

Og endelig i samfundskategorien, som er den største gruppe med 14 finalister, finder man Solar Foods, en finsk virksomhed, der producerer “mad lavet af luft”, samt Oleosvampen der kan opsuge olieudslip og Earth Biogenome-projektet – et initiativ, der arbejder med DNA for at bevare Jordens biologiske mangfoldighed.