Q&A med en business angel

Bootstrapping bringer de næste måneder en Q&A med en business angel, som er tilknyttet DanBAN. I denne uge er det med Kim Christensen.

Hvad har været din bedste investering?

Det er uden tvivl min egen startup, Advansor, der laver bæredygtige og ”grønne” køleanlæg. Mine investeringer som ekstern investor er alle ongoing, så jeg ved endnu ikke, hvor gode de bliver. Jeg har dog specielt to interessante investeringer i min portefølje.

VisBlue er en greentech-startup, der udspringer fra universiteterne i Aarhus og Porto, og som laver bæredygtige elektriske batterier til ejendomme, virksomheder og områder uden forbindelse til det normale el-net. Det er en industriel case, der tager tid og kapital.

Preely er en anden spændende tech-IT-startup, der har lavet en SaaS-løsning, der hjælper UX’er (User eXperience) med at lave brugertest af software som f.eks. apps, websites og brugerflader til software generelt. Virksomheden sælger en del andre services med løsningen, hvilket giver dem omsætning og bundlinje tidligt.

Hvad har været den største learning for dig som investor?

Det er meget svært at finde de cases, der bygger på et fundament, der kan bære. Samtidig vil jeg gerne være aktiv som investor, og derfor skal casen også ligge op ad faglige områder, kommercielt eller teknisk, hvor jeg har erfaring. Endelig kræver alle investeringer megen tålmodighed og desværre også meget mere kapital, end man måske fra starten forestiller sig.

Hvad kan du som business angel tilbyde startups – hvorfor skulle de vælge dig som investor?

Fordi en BA har prøvet det på egen krop. At starte en virksomhed, udvikle og producere et produkt, bringe et produkt til markedet på en strategisk måde og sikre, at kunderne bliver tilfredse, så de genkøber, bygge et team og vækste en virksomhed. Det nemmeste er bare at lægge en investering – det sværeste er at indgå i virksomheden på en konstruktiv måde og hjælpe med at skabe værdi. Det sidste øver jeg mig fortsat på.

Hvad leder du efter hos en startup?

Jeg tror, alle investorer leder efter noget af det samme. En god idé, der på den ene eller anden måde kan gøre en forskel eller gøre noget nemmere. Vi kigger efter et behov i markedet, en nødvendighed eller en relevans. Herefter leder jeg efter et godt team. Da jeg gerne vil indgå mere aktivt, er det vigtigt at founderne er personer, som jeg vil investere i, men også arbejde sammen med.

Hvad ser du som den mest spændende sektor/vertikal at investere i de næste par år?

Jeg er personligt meget optaget af nogle af de store dagsordener, f.eks. beskrevet gennem de 17 verdensmål. For mig er klima og miljø væsentligt, og jeg leder efter startups inden for dette område. Dog er jeg jo også ingeniør med baggrund i industrien, hvorfor fysiske og industrielle produkter specielt er interessante for mig.