Iværksætterpanelets nye formand efter Tommy Ahlers, iværksætteren og investoren Tommy Andersen, er barslet med nyeste udspil, der skal styrke startups specifikt og vækst generelt.

Det nye sæt anbefalinger følger godt op på de 13 fine forslag fra september. Det første udspil resulterede i december i, at erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) fik forhandlet et lidt bedre investorfradrag – omend med meget lave grænser, en beskeden aktiesparekonto og lidt bedre medarbejderaktiemuligheder fra 2019. Erhvervsorganisationerne var begejstrerede.

Iværksættere og investorer havde nok umiddelbart sværere ved at se, at det skulle resultere i flere investeringer i den tidlige del af fødekæden. Som formandskabet for Danish Business Angels, DanBAN, dengang skrev i Berlingske, så blev den cocktail, der stod tilbage fra efterårets erhvervs- og iværksætteraftale så udvandet, at man kunne skylle antabus ned med den.

Dødens gab skal lukkes

Dagen op til Folkemødets mange debatter om den manglende danske vækstmotor, herunder mangel på danske unicorns, er Iværksætterpanelet barslet med næste udspil på trods af, at vi ikke er ret langt med de første 13 anbefalinger.

Den helt store nyhed denne gang er Tommy Andersens forslag om nye mikrofonde, der skal fjerne den dødens dal, der menes at være mellem business angels og venturefondene på investeringer mellem 1 og 5 millioner kr. Det kan man diskutere inderligt og længe, bl.a. fordi forskellen mellem engle og ventures bliver mere og mere fiktiv.

Anyway: Ideen med at styrke disse investeringer er velkommen.

F.eks. var Tommy Andersen selv årets engel for et par år siden, mens hans byFounders, som andre af os engle også er med i, er en venturefond. Forskellen er vist næsten ens.

Anyway: Ideen med at styrke disse investeringer er velkommen. For det er højrisikoinvesteringer, hvorfor f.eks. pensionskassernes mange milliarder mildest talt ikke har travlt i den ende af spektret.

Den nye type mikrofonde, panelet foreslår, skal være på 100-150 millioner kr. med maks. investering på 5 millioner kr. pr. virksomhed. Den statslige del af kapitalen, som må formodes at skulle komme fra Vækstfonden, skal være lån, og så skal iværksætteren selv komme med 20 % af investeringen.

Hvordan konstruktionen så i øvrigt tænkes svæver endnu i det uvisse. Og det er jo ret vigtigt. Som iværksætter og investor vil jeg til enhver tid advokere for, at vi private bedre kan spotte og vurdere investeringer end en statslig ansat fondsmedarbejder.

Aktieskatten skal længere ned

Iværksætterpanelets anbefalinger er også denne gang sund fornuft. Det vigtigste for et stærkt økosystem for mikrofinansiering er at få sænket al aktieskat fra de 42 % (over 52.900 kr.) til de 27 %, der i dag er den lave sats.

Det står bøjet i neon, men er dog sat på rapportens sidste side. Forhåbentlig ikke et varsel om, at det har en svær gang på jord, når der så skal findes skatteprovenue andre steder.

Talentkampen skal vindes

Panelets udspil, som tager fat om de væsentligste bump på Danmarks vej til at blive en stærk iværksætternation, skal nok blive taget godt imod på årets Folkemøde. Såvel til højre og venstre som blandt foreninger, virksomheder og godtfolk vil man formentlig tage imod anbefalingerne med kyshånd. Udfordringen kommer, når de skal igennem det politiske dødens gab.

Gang på jord har forhåbentlig det for staten gratis forslag, panelet sætter forrest i butiksvinduet: Den mangel på talent, som tech-vækstiværksættere begynder at mærke. Særligt, hvordan vi får mere udenlandsk talent ind på de forskellige fast tracks, forskerordninger mv.

Men vi har jo et Folketing, som nogle lidt usmageligt kalder ”rødbrunt”, og som i al fald slet ikke forstår eller ønsker at forstå, at i en global verden skal kvalificeret arbejdskraft også kunne flytte sig ind og ud, hvor Dannebrogsflagene vejer.

Jesper Højberg Christensen er bestyrelsesformand i Bootstrapping og næstformand i DanBAN. Han er stifter af en række virksomheder, heriblandt Nextwork, Advice og Kforum, og investor i en lang række andre selskaber samt bestyrelsesmedlem i flere bestyrelser bl.a. Synoptik og Den Sociale Kapitalfond.