”Vi har skrevet til ham (Simon Kollerup, red.) 3-4 gange, men vi har ikke hørt fra ham endnu. Jeg forestiller mig ikke, at han nu lige pludselig har tid eller lyst til at tale med os nu. Han har jo også tidligere udtalt, at det nu engang tager den tid, det tager, og at vi andre så i mellemtiden må forsøge at finde nogle andre løsninger. Vores problem er bare, at ”løsningerne” ikke findes," siger Birgitte Feldborg.

Massiv konkursbølge, hvis hjælpekompensation ikke udbetales senest 1. maj

”Vi risikerer at stå i den situation, at vi med den ene hånd har en bekræftelse på, at vi har søgt om kompensation, men med den anden hånd kan vi så samtidig indgive konkursbegæring, fordi det er gået for langsomt,” siger formand for soloselvstændige.

”Kære Simon Kollerup. Det er 11. time …. Der er to dage til lønningsdag, men kassen er tom.” Sådan skriver Foreningen Danske Soloselvstændige (FDS) i et opråb til erhvervsminister Simon Kollerup.

Foreningen frygter en massiv konkursbølge, hvis ikke udbetalinger af kompensation for tabt omsætning sker senest i overmorgen den 1. maj.

“Der er virkelig meget frustration derude i øjeblikket, og meget angst”

”Det er lønningsdag på torsdag, og vi modtager lige nu rigtig mange meldinger fra soloselvstændige på, at folk risikerer at miste både forretning og hjem, såfremt de ikke får pengene nu,” siger Birgitte Feldborg der er formand for FDS.

De ved ikke, hvad de skal gøre
FDS oplever i disse dage en kæmpe frustration blandt foreningens medlemmer, fordi der ikke er udbetalt kompensation til mange af medlemmerne. ”De ved simpelthen ikke, hvad de skal gøre, når vi kommer til den 1. maj,” siger Birgitte Feldborg.

FDS har lavet en undersøgelse, der viser, at 78 % af foreningens medlemmer, som har besvaret undersøgelsen og aktivt søgt kompensation, stadigvæk ikke har fået kompensation for tabt omsætning.

”Hjælpepakkerne er jo skabt i en god hensigt, men det hjælper bare ikke noget med den gode hensigt, hvis det tager så lang tid, at vores medlemmer går konkurs i mellemtiden”

”Vi ser det også på vores grupper på de sociale medier, og vi hører det i vores netværk,” fortæller Birgitte Feldborg. ”Der er rigtig mange, der spørger: Hvad skal jeg gøre? Der er virkelig meget frustration derude i øjeblikket, og meget angst.”

Ministeren er tavs

Birgitte Feldborg tror, at myndighederne behandler sagerne seriøst og ordentligt, men det tager for lang tid, og hun peger på, at de relevante myndigheder muligvis ikke har ressourcer nok til, at de kan gøre det i den fart, som er nødvendig:

”Hjælpepakkerne er jo skabt i en god hensigt, men det hjælper bare ikke noget med den gode hensigt, hvis det tager så lang tid, at vores medlemmer går konkurs i mellemtiden.”

FDS frygter, at mange af deres medlemmer bliver nødt til at kaste håndklædet i ringen, hvis de ikke har fået deres kompensationer inden den 1. maj.

”De kan ikke udbetale lønninger, og det går selvfølgelig ud over virksomheden, men også deres private økonomi. Så for soloselvstændige er det noget af en dobbelt lussing. Men jeg tror, at vi skal ind i næste uge, før det for alvor går galt, for de fleste kreditorer vil nok ikke råbe højt, hvis der ikke er kommet nogle penge ind den 1. Men kommer vi hen til den 4. eller 5., så begynder de at komme på banen,” fortæller Birgitte Feldborg og understreger, at der i begyndelsen af krisen var en række gode intentioner:

”Ikke mindst, fordi vores medlemmer blev en del af den kompensationsordning, der kom på banen. Det er vi både glade og taknemmelige for. Men udfordringen er, at på den ene side har vi en masse hensigter, men tiden løber ud. Vi risikerer at stå i den situation, at vi med den ene hånd har en bekræftelse på, at vi har søgt om kompensation, men med den anden hånd kan vi så samtidig indgive konkursbegæring, fordi det er gået for langsomt.”

Birgitte Feldberg tror ikke, at foreningens opråb til ministeren får ham til at reagere:

”Vi har skrevet til ham 3-4 gange, men vi har ikke hørt fra ham endnu. Jeg forestiller mig ikke, at han nu lige pludselig har tid eller lyst til at tale med os nu. Han har jo også tidligere udtalt, at det nu engang tager den tid, det tager, og at vi andre så i mellemtiden må forsøge at finde nogle andre løsninger. Vores problem er bare, at ”løsningerne” ikke findes.”