KvindeKompagniet – En snak med Amie N’Dong

Det er en lang rejse, der ligger bag Amie N´Dongs virksomhed Social Vanilla, der sælger vanilje på en måde, så alle tjener penge - særligt småbønderne i Afrika, der dyrker vaniljen. Social Vanilla har udviklet en model til at sælge det eftertragtede krydderi, der i perioder koster lige så meget som sølv, på en måde, hvor alle gør en god forretning.

 

Amie N´Dong er født og opvokset i Værløse, men med en dansk mor og en far fra Gambia og vist også lidt Senegal føler hun sig halvt ”senegambiansk”. Det var både rejser i Afrika og en uddannelse som international socialrådgiver med en kandidatgrad i afrikastudier, der gjorde, at hun fik lyst til at gøre en forskel – at lave en forretningsmodel, så småbønderne i Afrika kan tjene flere penge, samtidig med hendes egen virksomhed også har en god forretning.

Amie havde bogstaveligt talt været verden rundt, inden hun startede som iværksætter i Danmark. Med en mand, der er ansat i Udenrigstjenesten, flyttede hun hvert år gennem 10 år og har blandet andet boet i Etiopien, Mali, USA og Tyrkiet, inden familien flyttede hjem til Danmark, hvor ideen til Social Vanilla langsomt opstod.

Social Vanilla samarbejder med småbønder i Uganda og sælger vaniljen gennem deres webshop og en række danske supermarkedskæder, der er interesserede i at få den socialt ansvarlige vanilje på hylderne.

Citater fra podcast:

 

  • ”Vi skal alle sammen tjene penge på det. Nogle gange kan det være svært, når man har brugt rigtigt mange ressourcer på at arbejde med småbønderne, at få sit produkt ned på en pris, hvor det også kan sælges i supermarkederne. Vi har dog skåret nogle fordyrende mellemled væk, så vores priser er konkurrencedygtige.”

 

  • ”Jeg så nogle problemstillinger med ulighed og fattigdom i Afrika, som jeg gerne ville være med til at ændre.”

 

  • ”Mange af de impact investorer, jeg hører om, går op i, at der er styr på værdikæden, og der er noget mere end bare at tjene penge”.

 

  • ”Jeg troede ikke, jeg var entreprenant af natur, men det er jeg. Det har jeg fundet ud af, især efter jeg er kommet til Danmark. Nu, efter jeg har været med til at stifte Social Vanilla, ved jeg, at det er ikke så farligt at være entreprenør. Hvis man har ideer, kan holde fokus og også har en god arbejdsmoral, så er det virkeligt muligt. Og så er det sindssygt vigtigt at være ærlig overfor sig selv og ens mission med ens arbejde”.

 

  • ”En god ven fortalte mig på en gåtur, at det første du mister, når du bliver stresset, er evnen til at vurdere en situation og prioritere. Og på det tidspunkt var jeg derude, hvor alt var vigtigt med arbejde, og alt var vigtigt med familie. Og det kan man bare ikke, så nu er jeg blevet ret god til at prøve at finde en balance.”

 

  • ”Jeg tror på, man sagtens kan være effektiv inden for færre timer. Så jeg har skåret ned på den hjemmelavede mad og op for min fritid. Lige nu er der rigtigt meget, men jeg arbejder henimod en fire-dages uge.”