Både investorfradraget og beløbsgrænsen for aktiesparekontoen skal hæves for at få mere kapital ind i iværksættermiljøerne. Det siger Det Konservative Folkepartis erhvervsordfører, Anders Johansson i et interview med Bootstrapping, som op til det kommende folketingsvalg undersøger partiernes iværksætterpolitik.
Anders Johansson mener desuden, at beløbsordningen skal lempes, så iværksættere har bedre muligheder for at tiltrække udenlandsk arbejdskraft.
Hvad er efter din mening den største politiske opgave i relation til at styrke danske iværksætteres vækstbetingelser?
”Vi vil gerne skabe gode rammer for iværksætterne og erhvervslivet generelt. Den bedste måde er efter vores opfattelse at lade iværksætterne fokusere på at skabe virksomheder. Jeg hører ofte, at der bruges for mange ressourcer på administrationen i forhold til offentlige regler og ordninger. Helt grundlæggende er vores holdning, at vi gerne ser en sænkelse af selskabsskatten samtidig med en lavere erhvervsstøtte og et slankere bureaukrati.”
Men iværksætterne er i stor risiko for ikke at lykkes med virksomheden. Skal de slet ikke hjælpes gennem offentlige støtteordninger?
”Jo, på områder, som giver incitamenter og fordele. Men ikke i form af passiv støtte. Det var også en af årsagerne til erhvervsfremmereformen sidste år. Her udfases tilskud til innovationsmiljøerne, og pengene anvendes i stedet til at styrke indsatsen i Vækstfonden og Innovationsfonden. Det gjorde vi bl.a. for at styrke det videnbaserede iværksætteri.”
Enige med Å og Ø
Er I positive stemt over for at styrke det sociale sikkerhedsnet for iværksættere? Det er bl.a. både Alternativet og Enhedslisten.
Er der huller i systemet, der gør, at folk ikke tør udleve deres iværksætterdrømme, må vi kigge på det.”
”Ja, det er vi meget positive overfor. Vi har dog endnu ikke kigget på konkrete tiltag på området. Men vi ved, at mange tøver, fordi risikoen er stor. Er der huller i systemet, der gør, at folk ikke tør udleve deres iværksætterdrømme, må vi kigge på det.”
Adgang til kompetencer gennem kvalificeret arbejdskraft fra udlandet er ofte en udtalt problemstilling for iværksættere. Hvordan vil I sikre, at iværksætterne kan tiltrække talent i udlandet?
”Vi mener, at hele dansk erhvervsliv skal have nemmere adgang til arbejdskraft fra udlandet. Derfor skal grænsen i beløbsordningen sænkes til 325.000 kr. (fra de nuværende ca. 425.000 kr., red.), så kravene lempes til et mere rimeligt niveau. Samtidig skal medarbejderaktier kunne indgå i beregningen, fordi det vil gøre det meget nemmere for iværksætterne at tilbyde attraktive ordninger til specialister fra udlandet. Iværksætterne er typisk udfordrede på likviditet, så de har brug for værktøjer til at løse problemet.”
Investorfradrag skal øges
I skriver i jeres politiske program, at tiltrækning af arbejdskraft skal ske med ”respekt for vores kultur og Danmarks sammenhængskraft.” Hvad mener I med det?
”Vi synes, at ideen med den nuværende beløbsordning er god, fordi vi som samfund er sikre på, at de, der kommer til landet, kan forsørge sig selv. Men det er også vigtigt for os, at ordningen kun giver midlertidig lovligt ophold. Vi vil altså gerne sikre arbejdskraft til iværksætterne, men samtidig skal ordningen ikke være en mulighed for permanent ophold. Ordningen skal gavne iværksætterne og deres vækstmuligheder.”
Adgang til risikovillig kapital er en anden stor udfordring for mange iværksættere. I har gennemført investorfradraget, så det gradvist øges til 800.000 i 2023. Er det ambitiøst nok for de Konservative, hvis politik generelt har stort fokus på at lette skattebyrden?
”Det er i første omgang lykkedes os at få gennemført investorfradraget. Det, synes jeg som udgangspunkt, er meget positivt. Ordningen skal evalueres på et tidspunkt, men jeg vil meget gerne kigge på, om beløbsgrænsen skal højere op, så flere penge kan skabe vækst i iværksættermiljøerne.”
Ingen øremærket hjælp til impact-iværksættere
I har også været med til at få gennemført aktiesparekontoen, der skal få flere danskere til at investere i aktier, herunder bl.a. unoterede aktier i SMV´er. Der har allerede været nogen kritik af ordningen for at være alt for svag. Hvad mener du?
Danskerne har jo mange milliarder i frie midler stående på en konto, som ikke kommer ud og arbejder.
”Vi vil meget gerne styrke ordningen, som vi mener, er en rigtig god idé. Men grænsen på 50.000 kr. er alt for lav. I Sverige er der ikke en beløbsgrænse, og vi ser mange flere børsnoteringer i Sverige end i Danmark. Vi ville oprindeligt gerne sætte grænsen til 500.000 kr., men andre partier trak i den modsatte retning. Hovedformålet for os er at få skabt samme investeringskultur, som den man oplever i Sverige, hvor minibørserne har meget mere succes end i Danmark. Danskerne har jo mange milliarder i frie midler stående på en konto, som ikke kommer ud og arbejder.”
Klimaet er kommet på dagsordenen. Et forslag fra et andet parti lyder, at virksomheder med et bæredygtigt formål skal have særlige fordele, med henblik på at få kanaliseret flere midler i retningen af den grønne omstilling. Det kunne for eksempel være et skattefradrag eller et investorfradrag. Hvad er de Konservatives holdning til det?
”Jeg synes, at det er et meget sympatisk forslag, men grundlæggende mener vi, at reglerne skal gælde ens og virke som en samlet ramme, som virksomhederne kan konkurrere indenfor. Vi går ikke ind for at fremme bestemte sektorer eller brancher på baggrund af en politisk sag. Jeg synes, der er noget planøkonomisk tankegods i et sådant forslag, og det forekommer mig også meget administrativt besværligt at gennemføre. Forbrugerne og virksomhederne har selv en interesse i den grønne omstilling. Der er regler for CSR-rapportering og informationer. Det kan forbrugerne tage stilling til og dermed påvirke retningen.”
Mærkesag: Kapitalbeskatning
Regeringen har lanceret en vækstplan for de kreative erhverv; det er vel netop at fremme en specifik branche. I skriver også i jeres politiske program, at I ikke går ind for politisk at forsøge at udpege, hvilke erhverv Danmark skal leve af i fremtiden. Er planen for de kreative erhverv ikke lige præcis en udpegning af en sektor?
”Det er ikke sådan, at vi som politikere ikke kan gøre noget for bestemte brancher. Mange brancher kræver særlige rammebetingelser. Det vi mener, er, at vi gerne understøtter bestemte brancher, men det skal ikke ske på bekostning af andre brancher.”
Hvad er den største udfordring for iværksættermiljøet nu og her?
”Generelt går økonomien godt i Danmark, men en mærkesag for os i relation til iværksætterne er udfordringerne med kapitalbeskatningen. Afkast fra kapitalinvesteringer kan i dag under de nuværende regler faktisk blive beskattet med næsten 100 procent. I dag beskattes afkast over 53.000 kr. med 42 procent. Medregner man inflation, rammer man tæt på 100 procent beskatning af afkast på kapitalinvesteringer. Det skal laves om.”