Thomas Hofman-Bang (tv.), adm. direktør i Industriens Fond og Steen Donner, CEO i DTU Science Park, i Futurebox’ prototypeværksted, hvor de kommende deltagere kan arbejde med deres prototyper.

Klima-iværksættere skal hurtigere på markedet

Danske iværksættere med CO2-reducerende løsninger kan levere vigtige produkter i kampen mod klimaforandringer. Produkter, der kan blive til efterspurgte varer på det globale marked. Første skridt på den rejse er, at iværksætterne får modnet både virksomhed, forretningsmodel og go-to-market-strategien. Den rejse skal gøres lettere og hurtigere gennem et nyt vækstforløb kaldet GreenUP Accelerator.

Kloden koger. Og i takt med at der kommer flere og flere købedygtige forbrugere over hele verden, så sætter menneskeheden nogle store aftryk. Det påvirker klimaet, og derfor står særligt CO2-reduktion højt på dagsordenen hos både erhvervsliv, myndigheder og borgere i mange dele af verden. Den efterspørgsel skal danske virksomheder være klar til at møde.

Dansk erhvervsliv har i mange år arbejdet med bæredygtighed. Blandt andet med løsninger inden for grøn omstilling og energi. Men der skal mere fart på. Særligt nu hvor efterspørgslen efter klimavenlige løsninger øges fra resten af verden. Ved at hjælpe iværksættere godt i gang – også med fokus på den videre skalering – kan vi forhåbentlig bringe nogle konkurrencedygtige klimaiværksættere godt ud på det globale marked,” siger Thomas Hofman-Bang, adm. direktør i Industriens Fond, og peger på, at netop kombinationen af bæredygtighed og ny teknologi er interessant – og dermed kan bane vejen for yderligere dansk eksport.

Netop eksporten er endemålet med etableringen af GreenUP Accelerator. Men vejen dertil er lang og kringlet. Og det er i dét lys, at Industriens Fond, DTU Science Park og The Footprint Firm er gået sammen om at stable det nye accelerationsforløb på benene, for at hjælpe klima-startups, der arbejder med CO2-reducerende løsninger, gennem den hårde opstart og videre mod skalering, vækst og eksport.

Ikke en dans på roser

Det er en svær disciplin, og tal fra OECD viser, at kun 4 procent af alle startups når til skaleringsfasen og opnår at have flere end 10 ansatte. Det skal der ændres på hos de danske klimaiværksættere.

Vi har i flere år arbejdet målrettet med at hjælpe teknologidrevne startups til udvikling og vækst. Og de iværksættere, der kan bidrage til CO2-reduktion, har gode løsninger og prototyper på bedding. Men vi ved, at det er svært at komme godt i gang. Det hjælper vi dem med gennem det nye forløb, og vores erfaring siger os, at det virker. Vi kan se, at blandt de startups, som vi hidtil har haft i acceleration i Futurebox gennem de seneste syv år, er 90 procent stadig i live. De har lanceret mere end 150 produkter og har rejst mere end 1 mia. kroner i investeringer. Så det kan lade sig gøre, og vi skal have høje ambitioner på det her felt,” siger Steen Donner, CEO hos DTU Science Park.

Unikt for GreenUP Accelerator, sammenlignet med andre iværksætterforløb, er muligheden for at opnå et lån på 1 mio. kroner ved opstart, hvilket kan have afgørende betydning for iværksætternes videre færd:

Vi ved, at mange startups, der arbejder inden for de tungere teknologier, bruger op mod 30-50 procent af deres tid på at søge kapital. Ved at tilbyde kapital på startup-venlige vilkår giver vi dem arbejdsro, så de kan fokusere både tid og kræfter på at få levedygtige produkter på markedet. Sådan en funding-mekanisme arbejder vi på at have klar til programmets opstart i marts,” siger Steen Donner.

Klimaløsninger giver nye udfordringer for startups

Startups, der arbejder med CO2-reducerende løsninger, møder anderledes udfordringer end mange andre startups. Derfor er The Footprint Firm, der er specialiseret inden for bæredygtighed, med som partner på accelerationsprogrammet:

“Vi er stolte af at være partner med Futurebox om implementeringen af denne meget vigtige indsats omkring at hjælpe startups med at udvikle og skalere bæredygtige forretningsmodeller, der har som formål at hjælpe verden med at reducere CO2 udledninger gennem nye måder at drive forretning på. Klimakrisen er vor tids største udfordring, og der er i den grad behov for nye ideer og teknologier, der kombineret med andre indsatser kan bidrage til at nå parisaftalens målsætninger om at holde temperaturstigningen på under 1,5 grader og dermed afbøde katastrofale og vidtrækkende konsekvenser,” siger Jakob Wichmann, partner og co-founder i The Footprint Firm.

GreenUP Accelerator bliver for alvor skudt i gang i starten af det nye år. Indtil da kan interesserede iværksættere henvende sig for at deltage – særligt dem der arbejder med CO2-reducerende løsninger inden for industri, byggeri, landbrug, fødevarer eller transport.

Den grønne omstilling og reduktion af CO2-udledningen skal ske i mange forskellige brancher. Men i fonden tror vi på, at klimavenlige forretningsmodeller er konkurrencedygtige og vil stå stærkt i fremtiden. Uanset hvad man beskæftiger sig med, så er man nødt til at have udledningerne med i ligningen – og her kan innovative iværksættere på sigt være med til at gøre regnestykket mere positivt end det er i dag,” siger Thomas Hofman-Bang.

Accelerationsforløbet kommer til at forløbe over 20 måneder og begynder i marts 2021, hvor de deltagende virksomheder flytter sammen i Futurebox i Lyngby.

 

Om GreenUP Accelerator
GreenUP Accelerator er et vækst- og udviklingsforløb for danske iværksættervirksomheder, der arbejder med CO2-reducerende teknologier og løsninger. Forløbet skal gøre virksomhedernes vækstrejse kortere og hurtigere og bidrage til, at flere danske klimaiværksættere kommer ud på det globale marked.

Om Futurebox
Futurebox er den førende danske inkubator og accelerator inden for deep tech og hardware. Futurebox huser over 40 deep tech og hardware startups og er en del af DTU Science Park. I Futurebox får startups adgang til mentorer, forretningsudviklere, tekniske rådgivere, investorer og accelerationsprogrammer samt fundraising og DTU. Alt sammen for at stimulere deres chancer for overlevelse, udvikling og vækst.

Om Industriens Fond
Industriens Fond er en privat filantropisk fond, der arbejder for at fremme dansk erhvervslivs konkurrenceevne. Det gøres blandt andet med fokus på at internationalisere dansk erhvervsliv, skabe ny viden og bringe den i anvendelse i danske virksomheder, introducere ny teknologi og innovere, samt sikre at erhvervslivet har adgang til relevante kompetencer.

Se mere om GreenUP her: www.greenupaccelerator.com