"Kun i gennemsnit 29 procent af en amerikansk advokats arbejdstid går med fakturérbare opgaver" Niels Martin Brøchner, direktør i Contractbook, længst til venstre på billedet. Foto: presse.

Iværksætter: Legal tech åbner markedet for advokater

Digitalisering kan spare advokatbranchen og dens kunder for både penge og besvær, så den etablerede branche skal droppe de konservative forbehold og se det som en mulighed for at øge produktiviteten. Det skriver Niels Martin Brøchner, direktør og stifter i det danske legal-techstartup Contractbook.

Når man læser om den digitale udvikling i advokatbranchen, kommer man nemt til at tænke på I, Robot-scenarier, hvor en empatiforladt og jakkesætsklædt hær af AI-robotter scanner dokumenter med lynets hast og træffer afgørelser på et splitsekund, mens de menneskelige advokater henvises til et skyggeliv i rendestenen.

Det er naturligvis sat på spidsen, men legal tech-begrebet er omgærdet af sensationelle forestillinger om og frygt for fremtiden. Legal tech er sjældent særligt sexet i praksis, så det er fuldt forståeligt, at journalister jagter historier baseret på konflikt og skepsis. Det er bare ikke et retvisende portræt af virkeligheden.

Digitale løsninger snarere understøtter end truer advokaternes arbejde. Først og fremmest, fordi teknologien sparer advokaterne masser af bøvl med administrative opgaver og dermed giver dem mere energi til den værdiskabende del af forretningen. Dernæst, fordi de digitale løsninger giver advokatbureauerne adgang til helt nye typer klienter.

Advokater bruger for meget tid på sekretæropgaver

I 2017 gennemførte Clio en undersøgelse af mere end 3.000 amerikanske advokaters arbejdsprocesser. Undersøgelsen viste, at kun i gennemsnit 29 procent af en amerikansk advokats arbejdstid går med fakturérbare opgaver. Resten blev brugt på at vinde nye klienter og på administrative ærinder.

Selvom det forhåbentligt står bedre til i Danmark, skal man ikke undervurdere, hvor meget tid advokater kan spare på at digitalisere sekretæropgaver. Særligt de bureauer, som specialiserer sig i mindre og mere simple transaktioner, vil have fordel af at integrere digitale værktøjer, der strømliner arbejdsprocesser, organiserer data i navigérbare arkiver og sikrer hurtigere aftaler med eksempelvis digital signatur.

Det vil nok overflødiggøre nogle advokatsekretærers arbejde, og det bliver måske også sværere for advokater at fakturere lige så mange timer. Men det bliver på den anden side muligt at påtage sig flere sager og udvikle nye forretningsmodeller, hvor advokaterne tjener penge på at levere stabile abonnementservices frem for timehonorarer.

Nye platforme vil booste, ikke smadre

Samtidig vil mange af de nye digitale juridiske værktøjer åbne markedet for helt nye grupper af klienter. Vores egne undersøgelser af markedet viser, at mange iværksætterselskaber og anpartsselskaber i startup-fasen nedprioriterer og måske endda forsømmer juridisk dokumentation. Ganske enkelt, fordi de ikke har råd til at betale de dyre advokathonorarer.

Med billigere og simplere legal tech-platforme med eksempelvis gratis kontraktskabeloner kan flere agere som deres egen advokat. I mange tilfælde vil det være betryggende at få en fagkyndig til at gennemse sine vedtægter og stiftelsesdokumenter. Men hvis man selv kan udforme grundelementerne, kan man nøjes med at betale for et kontraktgennemsyn. På den måde får advokaterne langt tidligere berøring med de nystiftede virksomheder, som samtidig sikrer sig mod farerne ved ikke at have juraen på plads.

Airbnb snarere boostede end smadrede turistbranchen ved at gøre det muligt for et større publikum at rejse. Airbnb ødelagde ikke hotelbranchens forretningsmodel, men tvinger hotellerne til at oppe sig, og samlet set bidrager Airbnb til, at flere mennesker rejser.

På samme måde kan legal tech-industrien bidrage til at udbrede juraen til nye klientgrupper og samtidig give advokaterne en chance for at fokusere på deres kerneaktiviteter. Det kræver dog, at advokatbureauerne forkaster den konservative tilgang og får øjnene op for digitaliseringens mange muligheder.