"På samme måde som vi er lykkes med at etablere en robotklynge ved innovativ anvendelse af kendt teknologi, i øjenhøjde med SMV-virksomheder over hele kloden, kan vi skabe tilsvarende innovative klimaklynger." - Jesper Jarlbæk, formand for Danish Business Angels

Investorforudsigelser 2021 no. 4: Jesper Jarlbæk forudser et opgør med den globale gældsætning

Nummer 4 i vores serie, hvor vi beder nogle af økosystemets nøglepersoner på investorsiden om at pudse krystalkuglen af og tage et hurtigt kig på året. I denne uge får du investorforudsigelser for 2021 fra Jesper Jarlbæk formand for Danish Business Angels og selv BA siden 2006.

Hvad ser du som den største mulighed i 2021?

At udfolde hele potentialet i Impact-investeringer, især vedrørende klimaudfordringerne. Her har Danmark og Norden en styrkeposition. Med den nye administration i USA åbner der sig enorme muligheder. Mulighederne spænder sig fra gigantiske infrastruktur-projekter til trecifrede milliardbeløb ned til innovative løsninger tæt på borgerne. På samme måde som vi er lykkes med at etablere en robotklynge ved innovativ anvendelse af kendt teknologi, i øjenhøjde med SMV-virksomheder over hele kloden, kan vi skabe tilsvarende innovative klimaklynger.

Hvad ser du som den største risiko i 2021?

At der viser sig Covid-19 mutationer som vaccinerne ikke er effektive imod, og som derfor placerer regeringerne i et svært valg mellem liv og økonomi. De hidtidige restriktioner og gældsætninger er simpelthen uholdbare både ift. den almene folkesundhed og nationaløkonomien. Flere og flere peger på, at mere af det samme fra 2020-værktøjskassen er helt uholdbart for samfundet – både økonomisk, strukturelt og ikke mindst på det menneskelige plan.

Hvad er din vildeste forudsigelse for 2021?

Aktieboblen i USA springer bl.a. foranlediget af indgreb mod Big Tech, cryptovalutaer eller noget helt tredje. Det lave renteniveau, der har optrådt næsten lige siden Lehman Brothers-krisen, har givet et forskruet forhold til gæld og renter. QE-foranstaltninger kører stadig ufortrødent for fuld damp efter mere end 10 år (Quantitative Easing er et pengepolitisk greb, hvor centralbanker køber statsobligationer eller andre finansielle aktiver i stor skala, for at sprøjte penge ind i økonomien for at udvide den økonomiske aktivitet. red.). Man har intet lært siden da. Derfor er ingen af årsagerne adresseret ordentligt. Det giver opskruede priser på aktier og mange andre aktiver. Jeg bliver især bekymret, når visse udenlandske topøkonomer plæderer for et nyt syn på gældsætning. Al erfaring viser, at hver gang nogen påstår tyngdeloven ophævet, lander man med et tungt bump. Den lange rente i USA er allerede begyndt at stige….

Bonusspørgsmål – Hvilken startup skal man holde ekstra godt øje med i 2021?

BellaBeat. BellaBeat er en mulig dollar unicorn. For en gangs skyld er rollerne byttet om: Selskabet er nemlig amerikansk, men danske investorer står til den store gevinst, hvis satsningen lykkes. Nordic Eye er storaktionær i selskabet. Det ville være rigtig rart, at de danske startupinvestorer tjente flot på amerikansk innovation. Mere af det, tak.

Jesper Jarlbæk:

Jesper Jarlbæk er formand for Danish Business Angels, professionelt bestyrelsesmedlem og næstformand i Aktive Ejere. Han har 32 års erfaring fra rådgivningsbranchen, men skiftede i 2006 spor og blev business angel. Jesper er tidligere Business Angel of the Year, og dedikerer pt. meget tid på at udbrede og professionalisere hvervet som Business Angel i Danmark – ikke mindst ved at kæmpe for bedre rammevilkår.