"Jeg mener, at vi skal passe på, at vi ikke bliver for bange for at træde forkert eller sige noget forkert, for så kan vi blive handlingslammede" - Maria Flyvbjerg Bo Foto: Sebastian Stigsbo

Female Founders #1: Maria Flyvbjerg Bo

Startups med kvindelige founders er næsten fraværende i Danmark: I 2019 gik 95 % af alle VC-investeringer til teams startet af mænd, 4 % gik til mixed teams, mens blot 1 % gik til rene female foundede teams. Bootstrapping stiller i denne serie skarpt på female founders og spørger bl.a. til, hvad der kan gøres anderledes, fx øremærket barsel, personligt drive, udfordringer og – ja, læs selv første indslag med Maria Flyvbjerg Bo, co-founder af bl.a. Spenderlog og Nest Copenhagen og i dag Senior Vice President i Silicon Valley Bank.

1. Hvad er dit drive – hvorfor er du founder? Og hvornår vidste du, at det var det rigtige at blive founder?

Jeg er drevet af at gøre en forskel og forbedre den måde, tingene bliver gjort. Jeg ser efter, hvordan tingene kan gøres bedre og blive optimeret. Det er nok det – koblet med, at jeg er en igangsætter – der har drevet, at jeg blev iværksætter.

Jeg startede ikke min første virksomhed, fordi jeg gerne ville være iværksætter, men fordi jeg ikke kunne lade være.

Jeg så et problem og en måde at løse det på, og ”pludselig” havde jeg gang i en forretning og var nødt til at stifte en virksomhed for at kunne betale skat og moms. Siden da har den ene virksomhed taget den anden, og iværksættervejen har været naturlig for mig.

 

2. Hvad ville du gerne have vidst, da du begyndte som founder? Og hvad ser du i dag som den største udfordring i forhold til diversitet inden for startup-/investormiljøet? 

Der er rigtig mange ting, jeg har lært undervejs, hvilke havde været gode at vide, inden jeg startede. Men hvis jeg skal highlighte tre ting, er det:

  • Ting tager tid, og ”overnight success” er utroligt sjældent. Regn med, at det tager 7-10 år at bygge en virksomhed. Persistence is key.
  • Vær ekstrem selektiv med de mennesker, du arbejder sammen med. Dit team og dine investorer er altafgørende. Tænk på dem som din anden familie, og sørg for, at I har de samme grundlæggende værdier og vil det samme med virksomheden og livet. Og at I har relationen i orden, så I kan være uenige og udfordre hinanden, uden det koster jeres forhold.
  • Selvom ting tager tid, så er tempo vigtigt. Tænk i MVP, og træf beslutninger hurtigt. Test jeres hypoteser, MVP mm. i markedet frem for at diskutere det til døde. Jeg er selv inspireret af Design Sprints, LeanUX og Lean Startup i min måde at arbejde på.

Den største udfordring inden for diversitet i startup-/investormiljøet… Den er svær, for vi har nogle udfordringer her. Der er to ting, jeg ser som særligt udfordrende:

  • Den stereotype iværksætter er en ung, hvid mand, som har nogle særlige karakteristika, fx. er han målrettet og arbejder meget. Hvis man er iværksætter og ikke passer i den boks, skal man bevise sig selv ekstra meget for at vise, at man dur til at bygge og drive en virksomhed. Jeg kender kvinder, der har fået at vide, at de helst ikke skal tage farvestrålende kjoler på, når de pitcher deres virksomhed, fordi det virker useriøst. Det er et problem. Vi skal hylde diversitet og vise, at du kan være (en dygtig) iværksætter uanset etnicitet, religion, køn, alder og seksuel orientering. Og du kan bygge og lede en succesfuld virksomhed på mange måder.
  • Vi er som mennesker biased til at have mere empati for folk, der ligner os selv – viser studier. Derfor er det nemmere at tiltrække investering fra nogle, der ligner én selv. Og det er en udfordring, hvis de, der investerer i startups, overvejende er ”middle-aged white men”. Så er det svært at være en minoritet og få kapital til sin virksomhed. Det viser studier også.

Som Lars Rohde (Nationalbankens direktør, red.) siger: ”Vi har først reel ligestilling, når der er plads til dårlige kvindelige topchefer.” Det citat synes jeg fint, vi kan udvide til startupverdenen:
”Vi har først reel ligestilling, når dårlige kvindelige iværksættere tiltrækker ligeså meget venturekapital som de dårlige mandlige iværksættere.” Dette gælder ikke kun for kvinder, men for alle minoriteter inden for iværksætteri.

Heldigvis er der mange, der tager ansvar og arbejder på diversitetsagendaen, så vi kan få et mere diverst startup- og VC-miljø.

 

3. Hvad er dit bedste råd til andre, der overvejer at blive founder? Er der nogle råd, som er særligt rettede til eller særligt relevante for kvinder?

Mine fire bedste råd er:

  • Det kommer til at tage længere tid, end du regner med, så sørg for at have en god opsparing og opbakning fra familien.
  • Validér din idé og dine hypoteser, og byg så meget, du kan, inden du går all in.
  • Lad være med at tage investering ind for tidligt.
  • Spring ud i det. Der kommer ikke et liv nr. 2.

Et godt råd til kvinder: Gør tingene på din måde, og vær dig selv. Det er OK at være iværksætter og drive virksomhed på en anden måde end stereotypen.

 

4. Har du oplevet, at du er blevet behandlet anderledes, fordi du er en female founder i startup-/investormiljøet?

Ja, det har jeg. Når man er minoritet og skiller sig ud fra mængden, tror jeg, det er meget normalt. Jeg har oplevet mange positive ting, fx kan folk ofte huske mig, fordi jeg er kvinde, og så har jeg oplevet et par negative, fx pludselig at være på ufrivillig date til det, jeg troede, var et forretningsmøde. P.t. er jeg gravid for anden gang – første gang var vi midt i fundraising til min daværende startup, og her anden gang er jeg lige startet i mit nuværende (drømme)job, som jeg fik tilbudt midt i graviditeten. Her oplever jeg en del fordomme og antagelser fra nogle i miljøet, fx om, hvor længe folk regner med, at jeg holder barsel (”Hvad gør de så det år, du er væk?”), eller om, hvordan jeg kommer til at varetage jobbet som nybagt andengangsmor. Antagelser, som mænd ikke ville blive konfronteret med på samme måde, hvis de valgte at fortælle, at de havde et barn på vej. Det vil jeg rigtig gerne rykke ved. I trediverne forventes kvinder både at køre karriereræs og føde næste generation, der skal passe på os, når vi bliver gamle og grå, så lad os nu gøre plads til mange måder at være forældre og holde barsel på – og bl.a. give mænd mulighed for at holde mere barsel – og lad os hylde alle de forskellige måder, man kan være forældre på.

Mit udgangspunkt er, at folk ikke gør noget af ond mening, så jeg tolker altid en lidt skæv kommentar på bedste måde, og så øver jeg mig i venligt at sige fra, hvis jeg oplever, at nogle overskrider mine grænser eller kommer med diskriminerende kommentarer.

Jeg mener, at vi skal passe på, at vi ikke bliver for bange for at træde forkert eller sige noget forkert, for så kan vi blive handlingslammede. Hellere italesætte det på en god måde.

 

5. Hvis du selv kunne vælge, hvad ville du så ønske var anderledes i det danske startup-/investormiljø/det danske økosystem?

Uha, der er en del ting, men Rom blev ikke bygget på én dag, og jeg synes også, der er mange gode ting ved det danske startupøkosystem. Men hvis jeg skal holde mig til artiklens diversitetsagenda, så jeg gerne et mere diverst startup- og investormiljø, hvor vi fremhæver og hylder flere forskellige typer founders og måder at bygge virksomhed på.