Estisk power-program skal ruste danske piger til iværksætterlivet

Superheroes fra Estland er klar til at starte op i Danmark. Det personlige acceleratorprogram, eller som NGO’en selv kalder sig: the bravest leadership programme for girls, skalerer nu deres koncept med Danmark som første destination uden for Estland. Målet er at booste fødekæden af kvinder i tech.

”Vi skal selvfølgelig have sådan en som Mads Mikkelsen til at undervise pigerne i at tale og i præsentationsteknik.”

Ordene kommer fra Eva Ponomarjov. Hun er stifter og adm. direktør i Superheroes. Endnu er den danske skuespiller ikke på programmet. Endnu. For Eva Ponomarjov har netop været i Danmark for at lave de første aftaler med de bedste inden for hvert deres felt. Og Mads Mikkelsen er et godt eksempel på, at hvis flere piger skal lære at stå frem og tale offentligt, så er det en god idé at lære teknikkerne af de bedste blandt de professionelle.

Ganske som en af de tidligere workshops, der havde fokus på lederskab og samarbejde, og derfor blev afholdt på en NATO-base i Estland. Og ganske som partnerkredsen tæller helt store spillere som Telia, British Council og AmCham, mens mentorkorpset tæller praktikere som danske Mads Emil Dalsgaard, Chief Marketing Officer i Funderbeam, og den danske business angel Thomas Marschall.

Et ensomt fyrtårn

Afsættet for Superheroes er at forberede de 13-17-årige piger på et iværksætterliv og en karriere inden for tech, og programmet er en direkte udløber af en alt for skrantende fødekæde af kvinder i toppen af tech.

I sit tidligere job som investeringsansvarlig på den britiske ambassade i Tallinn var Eva Ponomarjov ofte til konferencer i tech-miljøet. Manglen på kvindelige oplægsholdere var slående i et land, der ellers er kendt for at have højt kvalificerede indbyggere af begge køn inden for tech. Der var Kaidi Ruusalepp, stifter og adm. direktør i Funderbeam, og så var der nærmest ikke andre.

Eva Ponomarjov satte sig for at afdække barriererne. For lige som herhjemme er der masser af kvinder i mellemlederjob. Men afstanden mellem de mange kvindelige mellemledere og nærmest ingen kvinder på topniveau var og er stor. Og det er C-niveauledere, der inviteres som keynote-talere til konferencer.

kvinder i tech

Globalt behov for flere kvinder i tech

I december 2016 gik Superheroes-programmet i luften, og siden har ca. 100 piger fra Estland været igennem intensiv træning i alt fra at udarbejde budgetter og få styr på finansielle begreber til at kunne tale i offentligheden, pitche ideer, blive flydende på engelsk og ikke mindst tænke i nye løsninger på verdens største problemer.

Flere af pigerne har siden vundet priser for deres forretningsideer, og mange af de unge fortsætter selv som mentorer på programmet efterfølgende. Superheroes blev i januar kåret som ‘Årets mest inspirerende organisation’ af et netværk af estiske NGOer.

Det er på det fundament, Eva Ponomarjov nu vil rykke konceptet til Danmark. Og de konkrete planer: Lige nu leder hun efter tre til fire stærke danske partnere både inden for det etablerede erhvervsliv og i startupmiljøet. Og så forventer hun første forløb i gang allerede i efteråret 2018 elle ri starten af 2019 – og herefter to til tre årlige forløb.

Efter Danmark står Singapore på listen, og derfra er Eva Ponomarjov klar til at skalere globalt.

Se også stifter og adm. direktør i Funderbeam Kaidi Ruusalepps blogpost om Superheroes.

Det siger deltagerne om Superheroes:

Beatrice 16 år:

 1. I applied to superheroes because I felt like I wanted a challenge. We go to school every day and things are always the same, why not change things up a bit?
 2. I learned so much from leadership skills to different entrepreneurship terms as well as skills. I learned how to develop ans sustain a business idea.
 3. This program can be used for many things. From improving English skills to being introduced to unconventional ideas.

Diana 15 år:

 1. I applied to Superheroes because I wanted to try out something new for myself. Maybe even find myself interested in a new topic or area and of course to change the world
 2. I learned more about entrepreneurship. But also how to be more communicable, understood that there’s nothing impossible.
 3. I think you can use the programme for self-development. Making challenges for yourself and trying to score your new goals. The programme helps girls to find themselves in business, to try something new and break stereotypes

Emily 17 år:

 1. I applied to Superheroes because wanted to challenge myself. I was curious to learn whether I could be confident enough to speak in front of a big audience, present my thoughts and ideas and take part in discussions about topics that I didn’t know much about.
 2. I have learned a lot and am really grateful for this knowledge. Big part of this program is devoted to startups, business and entrepreneurship. But at the same time I learned about sisterhood and women’s position in society and business. I developed my skills teamwork, public speaking and creative thinking.
 3. This program can be used to empower young girls. To teach them all the skills that will be useful in today’s world and make sure that they won’t be afraid to used them, to speak up and let heir ideas be heard.

Elizaveta 16 år:

 1. I applied to the Superheroes programme, because I always were interested in entrepreneurship, and I think this program is super helpful for a good beginning in own business
 2. I learnt a lot about management, teamwork and communication. And actually, this program has definitely improvement my English language skills
 3. Program helps girls find themselves in business and life. And also the way to break stereotypes, learn something new through the challenges and make your dream a reality.