Founder forårssyge: Kapitalforhøjelse – Seje BetaDwarf & GamerzClass – Startups til grin – Nordic Alpha-han – Grøn Stanford
De fem fede forslag fra økosystemet til årets politiske indsatser så jeg på sidste onsdag. Det femte med at få det offentlige til at bruge startup-systemer som SKAT gør med Queue-it, skriver Esben Gadsbøll, BTS om i dagens Børsen.
Nu til det mere nære: Masser af kapitalrejsning og kapitalforhøjelser i forårsvente. Om end tilsat noget slud og kold vind. IPO kapitalrejsninger tjekker vi fredag for at se, om de er lige så vilde som ved juletid. Og kapitalforhøjelser for danske startups er ude i en forårsforkølelse.
I dag tager vi nemlig en sag op, der irriterer mange startups og deres investorer. Bekæmpelsen af bankers hvidvask (og vi har jo haft vores skandaler i DK) har ført til en masse EU-regulering. Og især overregulering af os ordentlige borgere. Og af startups. Siden nytår har kapitalforhøjelser i praksis krævet god tid og advokatbistand til at berigtige indbetalingen af de ofte ikke særlig store forhøjelser. Til ingen verdens nytte. Charlotte Åby Smith, investor og bestyrelsesmedlem i DanBAN kritiserer forholdene. Jeg har faktisk oplevet det selv i en case op til påske, og kors, hvor var det frustrerende og træls. Vi ved end ikke, om vi så nåede forhøjelsen til Vækstfondens 31.3 deadline for matchinglån (som jo nu er ovre, hvilket i sig selv vil påvirke kapitalfrembringelsen!) Men se problemet og svaret fra Katrine Winding, Erhvervsstyrelsen, og send mig din egen erfaring med denne forårssnue. Den rette jyske betegnelse for miseren er nok ”træls implementering”, og den er nyttig at være forberedt på. Og bekæmpe som skvalderkål i forårshaven!
COVID-19 har været en gave for meget af det, vi konsumerer derhjemme. Og gaming er så oplagt et eksempel, at det næsten gør ondt i den ensomhed, spilindustrien lindrer. Hvad sker der i det marked, hvor e-sport og Astralis er på niveau med sport, og Twitch har flere brugere end HBO? Vi ser bagom og op til to af de bedste og mest socialt fællesskabsorienterede af de mange gode danske startups i det internationale gaming-marked. Læs ugens startup-cases om CEO, Victor Folmann founder af GamerzClass, bl.a. om hans aktuelle kapitalrejsning og hang til relokering i LA. Og om CEO Steffen Kabbelgaard, der med basis i seriøse netværksspil har udviklet BetaDwarf fra en karakter på Aalborg Universitet til serie A runde – kun med udenlandske investorer.
COVID-19 har derimod ikke været en gave for at mødes. Ugens investor, Nordic Alpha Partners, er et godt eksempel på, hvad man ikke havde kunnet det seneste år. Fire friske fyre der hver især vandt Berlingske Talent 100 fandt hinanden – og lavede en milliard venturefond. Jacob fik sin chef i Vækstfonden, Ulrik Jørring med og sparringspartnere i Christian Clausen (Nordea), Jim Hagemann Snabe (Maersk mm.) og nu afdøde Ole Andersen. Så er man ellers gearet til at komme derudaf med green hard tech. Rasmus Lund forklarer som ugens investor fondens sigte og sit eget karriereskift fra topadvokat til VC.
Søren Nielsen, founder af ERNIT fintech, har også taget et karriereskift i 2020. Men vel et reverse. Han synes startups langt hen er til grin og virker noget så træt af al den falskhed og alt det overfladeteater, der kan være i pitch-events, piloter og accelerator-programmer. Han har coinet ordet ”innovationsteater” for idiotien. Se, om ikke du kan nikke til, at det kan være bagsiden af medaljen i vores økosystem. Artiklen er en opfølgning fra sidste uge, hvor vi bragte kapitel 3 fra hans nye bog ”Death by Innovation Theater”.
Vi slutter med at høre fra de seriøse innovations-haller i Silicon Valley, der hvor den tunge viden udklækkes på Stanford University og Berkeley University of California. Selv er jeg aldrig nået længere end til de smukke, grønne campus på de to. Men stemningen er fed, og tyngden er 10.000 gange tungere end innovationsteatre som Singularity University, der mere har med tech hype end dyb viden at gøre. Artikel no. 3 i serien Silicon Valley Going Green handler om de amerikanske vestkyst-universiteters betydning for startup-innovation.
Så kom vi på arbejde igen i vores forårsherlige økosystem og man behøver egentlig ikke være forsker for at bemærke, at de rigeste har mest gavn af den lave rente. Men måske kunne forskere se på nye klasseskel mellem ikke-klippede og ny-klippede, mellem kåde og forkølede og mellem vaccinerede og ikke-vaccinerede.
Vi må hellere ses på fredag igen og samle op på det hele!
Comments