Skattestyrelsen tager – Taxhelper hjælper – Vinther & Founderment – Sine, DI: 3 ønsker til S,V og… – RUC startup – COP27 træ – Slush

 

Unit Economics, runway, downrunder, rekonstruktion. Der er ord, der er vendt tilbage i startup vokabularet. I dagens investorportræt af Christian Vinther, Founderment i Aarhus, ser han ”dog ikke valuations være synderligt påvirket på pre-seed stadiet i de dialoger vi har p.t.”. Godt. Men alle, også de mange startups der trives, kigger mere hen mod, hvis ikke på, en bundlinje. Cash, likviditet er igen så vigtigt.

Adskillige startup founders har her fået en ekstra uventet udfordring. De har nemlig fået et nyt problem med SKAT. Det formuleres sådan her af en founder til mig: ”SKAT har orienteret os om, at de påtænker at modregne den skattekredit, der står til udbetaling 21/11, i det udestående momslån vi betaler af på en betalingsordning. Det fjerner med kort varsel over en kvart million i forventet likviditet fra selskabet.Hele ideen med skattekredit er jo at skabe likviditet til innovation i vækstvirksomheder. Når man så med den anden hånd med kort varsel hiver den tilbage fra skattekontoen, er vi jo lige vidt. Det virker noget molbo, meget usmidigt og i al faldt langt fra den selvbranding, Merete Agergaard lavede af Skattestyrelsen overfor corporates i foråret som ”serviceorienteret”. Formelt er er ikke noget at komme efter. Med de problemer – på jeg ved ikke hvilket år – staten har med nu EFI og manuel gældsinddrivelse (når de ikke lige udbetaler til suspekte udlændinge), er det forståeligt, at der er fokus på klejner i kassen. Men igen: Det med at se på tværs og se på helheder falder tilsyneladende meget svært. Erhvervsorganisationerne er obs på problemet, og DI har dialog med Skattestyrelsen om de her uhensigtsmæssigheder skriver de. Og tilføjer at ”det har lidt lange udsigter”. Det lyder sandsynligt. Imens svækkes likviditeten for startups i en situation, der i den grad kalder på det modsatte. På staten som anticyklisk buffer!

Også som privatperson kan man jo, ikke mindst her i november, have sit bøvl med Skattestyrelsen. Ugens startup er TaxHelper, en fremadstormende fintech, som hjælper os med at betale det rigtige i skat (læs: få penge tilbage!) Startup’ens no cure, no pay-model er selvsagt virkelig attraktiv. Men vejen har, som CEO og co-founder Aske Buemann fortæller, været brolagt med blod sved og tårer, hvor ledelsen flere gange har været tæt på at trække stikket.

Ryd op i skattejunglen for vækstiværksættere. ”De besværlige og uklare regler og praksis om medarbejderaktier, skattekredit og lagerbeskatning af investorer ved børsnoteringer af vækstvirksomheder spænder ben for dem – og ultimativt ender med at knuse iværksætterdrømme, før de overhovedet er blevet realiseret”. Det skriver Sine Linderstrøm, DI som et af DI’s 3 hovedkrav til en ny regering i dagens #3 af Efter startupvalget. Da Simon Kollerup som erhvervsminister jo udskød de politiske iværksætterforhandlinger flere gange, skal der nu gang i forhandlinger, skriver Sine. De to andre emner, du kan læse om, er internationalisering og det at få iværksætteri ud af forskning.

Apropos det at få founders ud af forskning skriver Peter Kjær, prorektor for RUC, i serien fra Forskning til founder #3, at mange forskere gerne vil bruge deres viden til impact for samfundet. Og alle universiteter understøtter. Det sker bl.a. gennem Open Entrepreneurship og Spin-Outs Denmark, ligesom RUC med OpenBioLab stiller forsknings- og udviklingsfaciliteter til bioraffinering til rådighed og er aktiv i 6 viden- og erhvervsklynger. Så i forhold til for 20 år siden, sker der dog noget!

Så kan du i dag også lytte til inspiration fra COP27 med Techtopia 260, og Per & Helge fra Nordnet tager den milde temperatur på aktiemarkederne.

 

Slush fra food waste til diversitet

Hvis du sidder på dag 1 på Slush i Helsinki til Nordeuropas største startup tech event, kan du fx høre Mette Lykke, TGTG om Fighting Food Waste at Scale eller founder Sebastian Siemiatkowski ”Bounching Back” om Klarnas vej til stærkere vækst. (Aktien har tabt 85% og Klarna er nu i gang med 2. runde fyringer, så vejen kan godt synes lidt lang). Senere kan du fx opleve Louise Herping Ellegaard om Diversitet eller David Helgason om Net Positive Investing. Jeg bliver hjemme for sammen med Stine Jersie Olsen at stå for pitch event med Danske Bank i Carlsbergbyen og glæder mig til det, fordi vi har gode investorer med ordentlig tid sammen med founders. Men på fredag skal jeg nok komme tilbage til Slush, og hvad der ellers er sket af skønt, godt og mindre godt i vores altid herlige økosystem. Ha’ det så længe.

 

Ugens startup: TexHelper

TaxHelper er en fremadstormende fintech, som hjælper private med at betale det rigtige i skat (læs: få penge tilbage). Startup’ens no cure, no pay-model går nu sin sejrsgang, men vejen dertil har været brolagt med blod sved og tårer, hvor ledelsen flere gange har været tæt på at trække stikket. Hjælp dig selv – læs.

 

5 skarpe til ugens investor: Christian Vinther, Founderment

Christian Vinther er en af dem, der har set og får allerflest decks ind fra meget tidlige ventures. Han er i dag Investment Director hos venturefonden Founderment – efter stillinger hos DanBAN og Innovation Center Denmark i Silicon Valley. Christian investerer ofte samtidig med business angels, og han sætter her bl.a. ord på, hvilket dealflow han ser og på, hvordan han oplever vendingen i markedet. Tjek Christian ud.

 

Efter startupvalget #3: Iværksætter- og innovationsstrategi skal med i regeringsgrundlaget

DI’s ønsker til den kommende regering helt klare: Efter lang tids venten skal der sættes gang i forhandlingerne om en iværksætter- og vækstpolitik. DI har tre topprioriterede emner: Ryd op i skattejunglen. Få iværksætteri ud af forskning. Og internationalisering. Læs selv.

 

Forskning til forretning #3 – RUC: ”Vi er nødt til at forholde os aktivt til forskningens samfundsmæssige impact”

Vi skal have tillid til forskeres vilje til at bidrage til at løse reelle problemer. Sådan fortæller Peter Kjær, prorektor for RUC, som denne uge svarer på den kritik erhvervslivet vanligt retter mod danske universiteters evne til at sætte startups i søen. Få RUC’s bud her.

 

Techtopia 260: Plant et virtuelt træ og red jorden

Techtopia

FN’s klimakonference COP27 afholdes netop nu fra den 6. til den 18. november 2022 i Sharm El Sheikh, Egypten, og klimaforandringerne er alvorligere end nogensinde – det kan den ene rapport efter den anden også fortælle. Men hvordan får vi mennesker uden klimaforandringerne tæt inde på livet til at ændre deres adfærd? Udfordringen med at få folk til at ændre adfærd har Martine Jarlgaard taget op med sit interaktive, AR kunstprojekt Eiwaz Tree of Life, som vil skabe klimahandling et træ ad gangen med en sjov og anderledes tilgang end alvorlige rapporter. Lyt med her

 

Investeringspodcasten 143: Kampen om det svækkede GN Store Nord, og er laksen sprællevende?

Kommer der bud på blødende GN Store Nord, og hvad vil det betyde for aktionærerne? Samtidig er de store spørgsmål, hvor sprællevende de norske laks er, og hvor godt humør Per Hansen er i, ugen før han igen deler karakterer ud til de danske selskaber. Hør Per & Helge.