NYHEDSBREV – BOOTSTRAPPING // 31.MARTS 2020

Skal vi fyre få eller mange? Dilemmaet for danske vækstiværksættere lige nu. Og Mette Frederiksen prøver nu at få os til at fyre så få som muligt ved at love en oplukning efter påske, hvis vi ellers opfører os ordentligt. Hurra for det. På Bootstrapping har vi diskuteret nødvendigheden af en strategi i forhold til de liv, den økonomiske krise også koster med henblik på arbejdsløshed og deraf følgende deroute, livsstilssygdomme og depression. Nu kommer den snart. Der skal føres politiske forhandlinger om en åbnings- og exitplan, så alle tager ansvar, også hvis den må rulles tilbage.

Hvordan påvirker coronakrisen det danske startupøkosystem? Bootstrapping har spurgt startups, serieiværksættere og investorer om deres exitstrategi for krisen. Her er deres svar og bud på en strategi for sund survival.

Selv hvis der i Danmark åbnes op inden pinse, vil kapitaltilførsel fra venturefonds fryse længere endnu. Ventures har nok at gøre med selv at få funding og vasker egne porteføljer for de svageste virksomheder. Eller er det en myte? Jesper Højberg ser på det, og vi bringer listen med 264 europæiske venturefirmaer, du kan vælge at opsøge.

Hvad betyder coronakrisen for impactinvesteringer? “I nuværende situation tror jeg desværre ikke, at investorer vil reflektere over de store klimaproblemer, men tænke på sig selv og deres nuværende investeringer,” siger Jan Svensson, bestyrelsesformand i Mikrofonden Sverige. Richard Georg Engström, entreprenør og rådgiver inden for impact investing, har talt med centrale aktører fra hele Norden. Der er både negative og positive vurderinger for impactinvesteringernes nærmeste fremtid.

Når man som soloselvstændig skal vurderes, om man kan få et 75 % statsgaranteret lån via banken, er privatøkonomien også en væsentlig faktor, mener forening for soloselvstændige. ”Lad os få gjort op med, at vi som soloselvstændige skal stille vores private huse, biler og andre værdier – hvis vi er så heldige at have dem – i sikkerhed,” siger talsmand Peter Schødt Dalsgaard. ”Som udgangspunkt vil vi ikke se direkte på privatøkonomien, hvis en virksomhed har været sund og velfungerende før krisen,” svarer Danske Bank.