Natascha om alt vi kunne i året – Sandberg som Mother Teresa – Startup-branding og impact #8. Kort sagt: Jul i startup-land

Marias nyfødte, eller nok snarere gammelfødte, baby i krybben og alle vi andre må lide. Det bliver en jul uden salmesang, uden svigermor og uden juletræs-swingom. Og alle EU-borgere skal ifølge gode Rasmus Bech Hansen fra start-up Airfinity vente særlig længe på at få de to stik frelsende vacciner, skrev Politiken i går. Men ellers er sorg til glæde vendt. Juleglæderne i økosystemet står ret beset i en kø så lang som til smittetest.

Det er lykkedes langt de fleste startups:

  • at komme helskindet gennem krisen både i forhold til egen- og lånekapital, så langt de fleste går godt polstret ind i 2021.
  • at ekspandere i året qua webshops og ellers at pivotere eller tilpasse sig hurtigt i året.
  • særligt på sundhed og life science at bevise den fantastiske digitale og life science udviklingsevne fra smitteopsporing til overvågning af patienter og herunder brug af AI som Airfinity ovenfor. Samt senest selvfølgelig med vaccineudvikling.

Som Klavs Hjort fra Danske Bank Growth & Impact skrev i sin julehilsen til mig, har startups ”fået vist, at de er robuste og godt gearet til at håndtere en ekstern krise”. Og Klavs må jo fra banken vide, hvad kriser er.

I dag har vi 5 skarpe til en anden bankmand fra Danske m.fl., nu nok så kendt som business angel fra DanBAN, nemlig Peter Sandberg. Peter er ikke Mother Teresa, siger han – og selv med nissehue på tror jeg nu heller ikke jeg ville forveksle dem. Men jeg kan godt se ligheder. For det Peter sikkert glemmer er, at millioner af dollars strømmede ind til Teresas hjælpearbejde, lidt som venner fonder N2F og Start up Wise Guys på Peters næsten helt glatte ansigt. Sandberg har også følgere som ikke flest, men færrest; 29.000 på LinkedIn og lige kåret som årets Cross Boarder Angel af BA-netværkene. Dine netværksevner kender i al fald ingen grænser, men Nobels fredspris får du næppe, Peter – vores hæder her på Bootstrapping som ugens og dermed årets sidste investor må være nok.

”Se hvad vi kunne!” udbryder Natasha Friis Saxberg og uddyber de pointer, jeg startede med om året i økosystemet, bare langt dybere i dagens startup interview. Natasha har hele bagagen med fra de sidste 15 år i startup-miljøet, selv kan jeg bedst huske Social Square, og det er godt nok mange år siden. I dag er Natasha direktør for ITB og organiserer dermed IT-branchens både nye digitale og mere klassiske virksomheder. Læs de fine betragtninger i ”Coronakrisen kan blive en kæmpe gave til forandring og innovation”, fx om, hvordan vi kommer fra teknologiudvikling til værdikædeinnovation.

ITB og Danske Bank er for øvrigt anker-kræfter bag økosystemets Return on Diversityrapport. Det kvitterer vi for og håber, den virkelig kan være et grundlag for, at vi alle får set, hvor meget afkast der er af, at kvinder som Teresa og Natasha står op. Selv har jeg haft særlig glæde af den pitch samtale-guide, du finder i dagens artikel #8: Do you know your own biases in your early Due Diligence? Vi er dermed nået afslutningen på vores serie om Return on Diversity. Det har været så fedt med al opslutning til den dagsorden.

Ingen restriktioner kan hindre mig i at se Disneys juleshow ”From All of Us to All of You” den 24. kl. 16.00. Sådan har det været, siden mine forældre fik sort/hvid tv i 1960. Især glæder jeg mig til, de tre unger udmanøvrerer Anders i deres gigantiske sneslag. Vores Rip, Rap og Rup er Helle, Kenneth og Alonso, der på video fra SpeekersBee promoverer hver deres fond. Har du ikke givet dig selv andet end juleanden i gave, kan du jo sætte kryds ved én fond og pakke den pænt ind.

Disneys Anders And og julemanden er brands i særklasse. Hvordan gør man sit startup til et brand? spørger Frederik Halsted, rådgiver og DanBAN investor og fortæller så om det basale omkring positionering.

Næste år i Jerusalem” sagde jøderne gennem århundreder med håb i stemmen. Det fortalte min onkel, der var bankmand og jøde. Nu mest det første. På Bootstrapping siger vi bare: ”Næste år hvorsomhelst, bare sammen”. Men det kan jo tage tid, når de første vacciner ikke rækker så langt. Så mens vi venter, skal du have et – p.t. virtuelt –  mega knus med kæmpe tak for din støtte til Bootstrapping i året.

Vi har lige, modsat vores konkurrenter, fået afslag på mediestøtte ud fra kriterier hverken hvid, rød eller sort m/k kan forklare. Vi er nok for meget startup, ikke journalist-traditionelle nok. Til gengæld har vi verdens bedste og mest uskyldige og troskyldige følgere, som Jesus, Mother Teresa, Natasha, Peter Sandberg og bankfolk – men måske dog ikke Anders And – må misunde. Så:

From All of Us to All of You a Merry, Merry Christmas