Karina kan, kan du? – Curth, kunst og AI – Kritisk Lars Stigel – Kvinde på månen
To kvinder, der har fløjet meget højt og nået meget længere med deres startups, end langt de fleste af os andre på basis af deres satellitviden, og to brødre, der er hoppet vildt højt både i kunst- og fodboldverdenen – det er blandt de ingredienser, du skal møde i dag. Og så skal du lære en lang række danske og udenlandske venturefonde at kende. De har allerede nu i 2021 haft succes, som nok aldrig før. Hvad er det, der sker? Og hvorfor kommer der så mange udenlandske venturefonde til Danmark? Og frem for alt: Hvorfor er det godt?
Ugens investor: Karina Bergstrøm Larsen – Danmarks måske mest succesfulde kvindelige startup kan blive dit møde med Karina, der siger ting både som iværksætter og investor, du ikke lige glemmer. Her er et levende menneske, der på få år gjorde, at vi kunne telefonere m.m. fra fly via den unikke satellit-startup Satcom1. Hun solgte den for 700 mio. kr., da hendes business angel ville ud og er nu selv aktiv investor i startups som Cobot Lift, DECK1, Datasolvr og Eco Island. Noget, der betog mig de gange, jeg har mødt Karina i juryen for Otto Mønsteds Fond, er også hendes DTU-ingeniørviden. Hun kan fortælle, hvordan fremtidens satellitsystemer vil kunne disrupte brancher. Hvorfor sidder der en mand i en kran, en traktor eller et skib, når han kan styre den hjemmefra? Hvorfor ikke bruge satellit til at finde plastic i Sydatlanten, når vi kan finde tunfisk? Læs nu selv om Karina, der fortæller, så det er en lyst. Som hun siger: ”Jeg elsker at vinde, og jeg elsker mennesker”.
Techtopia 195: Astro-Sheila vil være den første dansker på månen. Danmark har jo allerede en astronaut i Andreas Mogensen, men hvem skal være den næste danske rumhelt – eller rumheltinde? Det tyder nemlig på, at den første dansker på månen bliver Sheila Christiansen, der er co-founder og CEO i SpaceTech denMACH, en startup, der laver teknologi til dataopsamling via satellitter. Hør Sheila Christiansen her i dagens Techtopia – eller køb billet til Space Talks hos IDA fredag den 25. juni.
Ugens st(art)up: Artland handler om en både idemæssigt og domænemæssig usædvanlig startup. Men der sker noget med digitalisering af kunst, ikke bare krypto-kunst. Artland har 50 medarbejdere, der globalt bl.a. understøtter kunst ved at lade gallerier m.m. komme ud til kunderne i 3D via VR/AR. Investor i Artland og kunstsamler Jens-Peter Brask giver sit besyv med, men ellers er scenen Curth-brødrenes som founders. CEO er lillebror Mattis Curth, der er på Forbes liste over ”Under 30”. Storebror Jeppe Curth var til for nylig mit store ikon. Han var i mange år centerforward på AaBs superligahold og havde dermed en pæn del af æren for klubbens to seneste danske mesterskaber (i 2008 og 2014). Jeppe er ikke høj, men scorede meget med hovedet, bl.a. mod Manchester United, fordi faderen – Kurt Curth – havde trænet trampolin med ham som lille. Senere var Jeppe en af stifterne af det kendte fodboldcommunity Tonnser. Den historie får vi en anden dag, men glæd dig: Deres rejse ud i kunst og AI lige fra deres fælles speciale på Aalborg Universitet og til nu med en globalt ekspanderende startup – den er alt andet end kedelig.
Hul i markedet? Lars Stigel om Innovations- og Vækstfondens produkter og BA- og Innovationsmiljøerne Hvad kom der ud af 1400 startup-investeringer over 20 år? Det har Lars Stigel som god historiker behandlet i ”Investering i innovation og iværksætteri – erfaringer fra 20 år med innovationsmiljøer”. Jeg anmeldte den positivt i sidste uge for al den historie, den giver om de sidste 25 år. Men var i mit debatindlæg kritisk over for outcome, at alt for mange af de 1400 investerede selskaber døde. Nu kan du så læse et centralt afsnit, hvor Lars Stigel vurderer de seneste år i økosystemet, herunder produkterne fra Vækstfonden og Innovationsfonden, og som giver hip til investormiljøerne – og især til det politiske system.
Venturefonde kommer væltende, og det er jo fantastisk at udenlandsk kapital vil ind til danske startups. For venture-fonde er en hovedvej til klogskab og investeringer mellem seed og serie A+. Og jeg skal love for, der sker noget. Aldrig har vi set så stort et investeret beløb i årets fire første måneder som i år. Det gælder internationalt. Og det gælder lille Danmark. Og spredningen er større; De fleste af de 15 unicorns i året er kommet udenfor USA og Kina. Går vi til Danmark, kan vi også se især specialiserede udenlandske venturefonde komme til landet og supplere vores Seed og PreSeed, vores byFounders og Nordic Eyes, vores Heartcore og Heartland, vores Alpha Nordic og Bumble. Men hvad med corporate ventures, og hvad med growth fonde? Der er udfordringer nok, og jeg forsøger at give lidt overblik. Eller bare mangfoldighed på et lidt højere niveau?
Men giv lyd, hvis det hele var lidt på månen eller bare for fodbold-tosset nordjysk. Eller bedre, send dine egne ideer til mig på jesper@bootstrapping.dk.
Og ellers nyd solen, nu den da endelig er kommet, til vi ses på fredag og samler op på endnu en herlig uge i økosystemet.
Comments